Yeniben İle Estetik Sohbetlerin Bu Haftaki Konuğu Op. Dr. Aybanu Gökçen

Varis Tedavisi

Selin Sezgin tarafından yazılmış, Op. Dr. Aybanu Gökçen tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Yeniben İle Estetik Sohbetlerin Bu Haftaki Konuğu Op. Dr. Aybanu Gökçen

Yeniben İle Estetik Sohbetler serisine bu hafta Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybanu Gökçen konuk oldu.

Gökçen; kendisi, kariyeri, varise olan aşkını tüm içtenliği ile dinleyicilerimize anlattı. Op. Dr. Aybanu Gökçen ile gerçekleştirdiğimiz bu keyifli sohbet için tıklayınız...

spotify


Op. Dr. Aybanu Gökçen, varis ile ilgili merak edilenleri, varisin neden meydana geldiğini, varis tedavisinde ameliyatlı ve ameliyatsız yöntemleri, skleroterapiyi detaylı ve birbirinden güzel örneklerle açıkladı.

Sırf Varisleri Tedavi Etmek İçin Bu Dünyaya Gelmişim Gibi

Op. Dr. Aybanu Gökçen varisin ne olduğu ve nasıl oluştuğunu şöyle anlattı; “Varis toplar damar hipertansiyonunun en sık görülen bulgusudur.

Toplardamarların genişleyip görünür hale gelmesine varis deniyor. Aslında varis altta yatan bir dolaşım probleminin bize işaretleridir. Aslında varisi değil altında yatan toplar damarların içinde yer alan hipertansiyonu tedavi etmeliyiz. 

Varis Şikayet Değildir, Tedavi Edilmesi Gereken Bir Sorundur

varis tedavisiOp. Dr. Aybanu Gökçen varisin neden olduğu şikayetlerle ilgili şunları aktardı; “Varis şikayet değildir. Gelen hastalara şikayetleri ile ilgili ağrınız var mı, krampınız var mı, kaşıntınız var mı, bacaklarda şişliğiniz var mı diye soruyorum.

Mesela variste çok ciddi bir ağrı oluyor ama bu ağrıyı hasta tarif edemiyor, bir huzursuzluk hissi gibi. Zaten huzursuz bacak sendromunun altında da genellikle varis yatıyor.

Varis acil bir sorun değildir ama tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Tedavi edilmediğinde çok yavaş ilerler.

Bu nedenle çok ilerlemeden tedavi ettirmekte fayda var çünkü ne yaparsanız yapın varis, bir şekilde ilerlemeye devam eder, gerilemez.” 

Müdahale Edilen Damarı İşlev Dışı Bırakmanın Herhangi Bir Zararı Yoktur

damar haritasıOp. Dr. Aybanu Gökçen, varis tedavisi yapılırken zararları ile akla takılan durumları ve olması gereken süreci şu şekilde aktardı; “Damar işlevini yerine getirmiyorsa zaten şu anda da dolaşıma bir katkısı yoktur.

Hatta onun içerisindeki damar akımı doğru yöne olmadığı ve ters yöne olduğu için onu taşıyan başka bir damar vardır ve o damarın üzerine binen yük daha fazladır.

Bu da ağrılara sebep olur. Kanın doğru yöne doğru akışı sağlamak için iyi bir damar haritasına ihtiyaç vardır. Damar haritasını bilerek tedavi planlamak çok önemlidir.”

Varis Tedavisinde Ameliyat mı, Skleroterapi mi?

Varis tedavisinde seçtiği yönteme neye göre karar verdiğini Op. Dr. Aybanu Gökçen şu şekilde açıkladı; “Kasık bölgesinden ya da diz arkasındaki bölgeden kaynaklanan bir yetmezlik var ise ameliyat tekniklerinden hangisi uygunsa onu öneriyorum.

Ağaç gibi düşünün ve bu ağacın gövdesi ters düşünün kasıkta başlıyor ve gövde aşağı doğru büyüyor ve dallarını budaklarını veriyor. Bizim gördüğümüz bu ağacın küçük dalları, yaprakları ise kılcallar.

Biz ultrason ile baktığımızda o kılcalı oluşturan şeyin sadece ciltteki bozukluk mu yoksa içerde büyük damarın yetmezliği mi? Eğer büyük damarda bir yetmezlik var ise skleroterapi yapmanın hiçbir manası yok.

Çünkü skleroterapi ile sadece o ağacın yapraklarını budamış olurum. Ameliyat ortamında yapılan her işlem ameliyattır. O nedenle ameliyatsız varis estetiği ile kastedilen uygulamaya skleroterapi örnek verilebilir.” 

Ameliyat Sonrasında Herkes Ne Yapıyorsa O Yapılabilir

varis çorabı

Ameliyat sonrasında hastaların ağrılarının olmadığını belirten Op. Dr. Aybanu Gökçen şu durumlara da dikkat çekti; “Eğer siz bir aşçıysanız, cerrahsanız, güvenlik görevlisi iseniz, kuaförseniz, call center görevlisi iseniz yani sürekli ayakta ya da sürekli oturarak çalışıyorsanız koruyucu varis çorabı giyin.

Bol bol yürüyün, kilo almayın, kabız olmamaya dikkat edin.”

Op. Dr. Aybanu Gökçen Yeniben İle Estetik Sohbetler’in sevilen hızlı sorular bölümünde; varisinin olup olmadığı, kendisini en çok zorlayan vaka, estetiğe bakış açısı, yolda varisli birini gördüğünde müdahale etme isteği ile ilgili samimi açıklamalarda bulundu. 

Yeniben İle Estetik Sohbetler’in daha önceki bölümlerini aşağıda bulabilirsiniz. 

Keyifli dinlemeler!

Podcast


Yayınlanma tarihi: 19/03/2021

-

Son Güncellenme: 10/01/2022

Başa Dön