Yeni Başlayanlar İçin Eksiksiz Botox Kılavuzu

Botox

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Uzm. Dr. Yahya Yiğit tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Yeni Başlayanlar İçin Eksiksiz Botox Kılavuzu

Baştan net olalım: İnce çizgiler ve kırışıklıklar %100 normaldir ve herkesin hayatının bir noktasında yaşadığı bir durumdur.

Bununla birlikte, daha pürüzsüz, çizgisiz bir cilt tercih ediyorsanız, Botox size yardımcı olmak için 2000’lerin başından beri hayatımızda! Ve ister inanın ister inanmayın, düşündüğünüzden daha fazla insan botox yaptırıyor.

plasticsurgery.org'a göre Botox, Amerika’da 4 milyondan fazla insanın tercih ettiği 1 numaralı, en popüler ameliyatsız estetik tedavidir. Bu sayı 2000'den bu yana %459 arttı.

Bununla birlikte, Botox, ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü en aza indirmek isteyenler için başvurulacak bir tedavi olmaya devam ediyor.

Botox’u düşünenler için Uzm. Dr. Yahya Yiğit benzersiz bir rehber hazırladı. Hadi başlayalım!
Yahya Yigit MD

Botoks 101

botox
Botox, Allergan tarafından üretilen bir ilaçtır. Adından da anlaşılacağı gibi Clostridium botulinum bakterisi tarafından üretilen bir toksinden yapılmıştır.

Botoks, kas hareketinin bir sonucu olan kırışıklıkları tedavi etmek için yıllardır kozmetik amaçlı kullanılmaktadır.

Botoksun etki mekanizması, kırışıklığın oluşmasına neden olan kası 'dondurmaktır'. Bunu yaparken, Botoks hareketi engelleyebilir ve daha pürüzsüz, çizgisiz bir cilt sağlar.

Ancak botoks sadece ince çizgileri ve kırışıklıkları tedavi etmez, aynı zamanda onları önler.

Botox bir asetilkolin salınım inhibitörüdür ve bu nedenle bir nöromüsküler bloke edici ajandır ve dinamik bir kırışıklığın oluşmasını hem tedavi eder hem de önler.

Az evvel söylediğim gibi, günümüzde botoks sadece kırışıklıkları tedavi etmekten daha fazlasını yapıyor.

Hiperhidroz (aşırı terleme), boyun spazmları, aşırı aktif mesane, migren ve tembel gözleri tedavi etmek için kullanılabilir.

Ek olarak, daha ince bir çene çizgisi sağlayan masseter kasının yan tarafını küçültmek için de kullanılabilir.

Madde Madde Botoksun Faydaları

botox öncesi sonrası

  • İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü geçici olarak iyileştirir

  • Aşırı terlemeyi geçici olarak azaltır

  • Migreni geçici olarak hafifletir

  • Kasların boyutunu geçici olarak azaltır

  • Göz tembelliğini geçici olarak düzeltir

Botox'un, tümü 15 ila 30 dakikalık tek bir tedavide elde edilebilecek bir dizi faydası vardır. Bu, Botox'un en büyük faydalarından biridir, tedavi süresinin oldukça hızlı olduğu söylenebilir.

Enjeksiyondan sonra iki hafta içinde sonuçlar oturur ve tipik olarak 3 ila 4 ay kalıcılığı vardır.

Masseter yani çene kasları söz konusu olduğunda, yüzün görünümünü inceltmek için Botox kullanılabilir.

Yaratıcı bir şekilde kullanıldığında kaşları kaldırabilir, dudak köşelerini yukarı kaldırabilir ve dudakları ince bir şekilde kaldırabilir.
 

Baby Botoks, Oyuncu Botoksu

baby botoxBotox'un sizin için uygun olup olmadığından emin değilseniz, bunun nedeni potansiyel olarak çok fazla enjeksiyon ve çok fazla donma korkusu olabilir. Durum buysa, Baby Botox düşünülebilir.

Sadece mevcut kırışıklıkları tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda Baby Botox enjeksiyonları birçok dinamik kırışıklığın oluşmasını önlemek için yüzde kullanılabilir.

Yüzün çeşitli bölgelerine çok az miktarda Botox enjekte edilir ve sonuç olarak alın, kaş arası ve kaz ayağı çizgileri yani göz çevresindeki kırışıklıklar oluşamaz.

Başka bir deyişle, pek çok insanın 20'li yaşlarında önleyici olarak Botox kullanmasına şaşmamalı.

Oscar Goes To: Botoks İçin En İyi Aday

botox adayıBotox'un ince çizgileri ve kırışıklıkları, aşırı terlemeyi, migreni, boyun spazmlarını ve tembel gözleri tedavi edip önlediği ve yüzü etkili bir şekilde yeniden şekillendirebildiği düşünüldüğünde, söz konusu semptomları gidermeyi hedefleyen herkes, sağlıklı oldukları sürece Botox için iyi bir adaydır.

Ayrıca fiziksel ve psikolojik sağlığınız iyi olmalı. Hamile iseniz, emziriyorsanız ya da bazı nörolojik hastalıklarınız varsa botoks enjeksiyonu yaptırmamalısınız.

Botoks Acıtır Mı?

botox acısıBotox ile ilgili en yaygın sorulardan biri, enjeksiyonların acıtıp acıtmadığıdır. Botox'un nispeten ağrısız olduğunu söylemeliyim. Çoğu hastama anestezik krem sürmeden dahi uygulama yapıyoruz.

Bunun en büyük sebebi kullanılan iğnenin çok küçük olmasıdır. İllaki uyuşturma istiyorum diyenlere şunu eklemekte fayda var, uyuşturma kreminin etkisini göstermesi 20 dakika kadar sürer, uygulama ise 5-10 dakikadır.

Yüz Botoksu böyleyken, vücudun başka yerlerine Botoks yaptırmanın daha acı verici olabileceğine dikkat çekmek isterim.

Botoks koltuk altlarında terleme için veya ellerde kullanıldığında, bu çok daha rahatsız edicidir ve hastaların bu bölgelerde Botoks enjeksiyonlarından önce topikal uyuşturma kremi kullanmalarını öneririm.

Botoks İçin Nasıl Hazırlanırsınız?

botox hazırlığıBotox hızlı ve nispeten ağrısız bir prosedür olduğundan, pek fazla hazırlık yapılmaz. Randevunuza temiz bir yüzle gelin ve tedaviye gideceğiniz gün basit önlemleri aldığınızdan emin olun.

Herhangi bir kozmetik enjekte tedavide olduğu gibi Botox tedavisine hazırlanmanın en iyi yolu, kan sulandırıcı, multivitaminler, balık yağı vb. morarmaya neden olabilecek ilaçlardan kaçınmaktır.

Enjeksiyondan bir hafta önce alkolden kaçınmanın morarma riskini en aza indireceğini de belirtmek isterim.

Botoks Esnasında Neler Beklenmeli?

botoks işlemiBotox randevunuza girdiğinizde, doktorunuz yüzünüzü değerlendirecek ve size yüz hedeflerinizin ne olduğunu sorarken doz önerecektir.

Topikal bir uyuşturma kremi uygulanır. Uyuşturulduktan sonra, küçük çaplı bir iğne ile uygulamayı yapar.
 
Hatırlanması gereken en önemli şey, dolgunun aksine Botox'un hemen fark edilmediğidir. Botox'un tam etkisini göstermesi 14 gün kadar sürüyor.

Bununla birlikte, hemen fark edebileceğiniz şey, enjeksiyonların yapıldığı yerde böcek ısırığı gibi görünen küçük noktalardır.

Hiçbir koşulda onlara dokunmamalı, kaşınmamalı veya masaj yapmamalısınız; bir saat içinde kendiliğinden geçerler.

Potansiyel Yan Etkileri Var Mı?

botox yan etkileriYukarıda bahsedildiğim gibi, botoks enjeksiyon bölgesinde morarmaya ve geçici olarak şişmeye neden olabilir.

Ek olarak enjeksiyon baş ağrısına ve grip benzeri semptomlara ve daha şiddetli ve daha az yaygın vakalarda geçici göz kapağı sarkmasına yol açabilir.

Bu potansiyel yan etkilerden kaçınmanın en iyi yolu, Botox enjeksiyonlarınızı güvendiğiniz ve uzman bir doktora yaptırmanız olacaktır.

Botoksuma Nasıl İyi Bakarım?

botoks bakımıBotox sonrası bakım basittir. Enjeksiyondan sonra 24 saat yüzünüze masaj yapmayın ve tedaviden sonra en az dört saat kafanızı aşağı eğmeyin.

Bu, ürünün yayılmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Ek olarak tedaviden sonraki 24 saat boyunca egzersiz yapmamanızı veya kendinizi yüksek ısıya maruz bırakmamanızı öneririm." 


Yayınlanma tarihi: 07/12/2022

-

Son Güncellenme: 07/12/2022

Başa Dön