Yaşlanmayı Tersine Çevirecek Formül Bulundu Mu?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Yaşlanmayı Tersine Çevirecek Formül Bulundu Mu?

Yeni ve çok önemli bir araştırma yayınlandı. Yaşlanmayı tersine çevirme konusunda dönüm noktası olabilir. Bu araştırma Cell dergisinde yayımlandı.

Harvard Üniversitesi'nden Dr. David Sinclair ve ekip arkadaşları bu araştırma ile yaşlanmayı neyin tetiklediği sorusuna yanıt buldular.

Sinclair ve meslektaşları, fareleri hızlandırılmış bir zaman çizelgesinde yaşlandırırken aynı zamanda bu yaşlanmanın etkilerini tersine çevirerek, hayvanlara gençliğin bazı biyolojik belirtilerini geri kazandırabilmeyi başardılar.

Araştırmadaki teoriye göre; “Yaşlanmanın temel nedeni DNA'daki mutasyonlar değil, epigenetik talimatlardaki bir şekilde ters giden hatalardır. ” ve bu geri çevrilebilir.

yaşlanmaEpigenetik; terzilerin gömlek, pantolon veya ceket dikmek için kalıplardan yararlandıkları talimatlara benzer.

Başlangıç kumaşı aynıdır, ancak desen, son giysi ürününün hangi şekli ve işlevi alacağını belirler. DNA donanım, epigenetik yazılımdır. 

Ancak bazen bu sistem bozulduğu için sistemi yeniden başlatmak gerekir.

Hücreleri Yaşlanma Yoluna Sokan Bozuk Sinyaller Silindi

yaşlanma hücreleriAraştırma ekibi farelerde epigenetik talimatların yedek kopyasını yeniden başlatmanın bir yolunu geliştirdiler, hücreleri yaşlanma yoluna sokan bozuk sinyaller silindi.

“Bu, kalp hastalığı gibi kronik durumlar ve hatta Alzheimer gibi nörodejeneratif bozukluklar dahil olmak üzere birçok hastalığın, onlara yol açan yaşlanma sürecini tersine çevirerek büyük ölçüde tedavi edilebileceği anlamına gelebilir.

Sciencedirect.com’da Yayımlanan Makalenin Girişinde ise Şunlar Yazıyor...

Science Direct
Tüm canlılar, genetik ve epigenetik bilgi kaybı olarak kendini gösteren bir entropi artışı yaşarlar. 

Mayada, epigenetik bilgi, kromatin modifiye edici proteinlerin DNA kırılmalarına göre yeniden konumlandırılması nedeniyle zamanla kaybolur ve hücrelerin kimliklerini kaybetmesine neden olur, bu da maya yaşlanmasının bir özelliğidir. 

"ICE" (epigenomda uyarılabilir değişiklikler) adlı bir sistem kullanarak, sadık DNA onarımı eyleminin, epigenetik manzaranın erozyonu, hücresel farklılaşma, yaşlanma ve ilerleme dahil olmak üzere fizyolojik, bilişsel ve moleküler seviyelerde yaşlanmayı ilerlettiğini bulduk. 

OSK aracılı gençleştirme ile tersine çevrilebilen DNA metilasyon saati.  Bu veriler, epigenetik bilgi kaybının yaşlanmanın geri döndürülebilir bir nedeni olduğunu belirten yaşlanma bilgi teorisi ile tutarlıdır.


Yayınlanma tarihi: 24/01/2023

-

Son Güncellenme: 24/01/2023

Başa Dön