Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınır Mı?

Mide Küçültme (Tüp Mide)

Derya Kılınç tarafından yazılmış, Op. Dr. Gürdal Ören tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hamile Kalınır Mı?

Hamilelik her kadının hayali ancak günümüzde yaygın olarak yaşanan obezite, bu hayalin önündeki en büyük engellerden biri. Aşırı obezite durumu östrojen dengesini bozarak infertiliteye neden olur.

Bu durumda da yumurtlama gerçekleşse bile kalitesiz yumurta oluşumu görülür. Tüp mide ameliyatı hem obezitenin önüne geçer hem de bu nedenle yaşanan doğurganlık risklerini azaltır.

Ancak tüp mide ameliyatı sonrasında hamile kalmak isteyenlerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı önemli detaylar bulunuyor. Obezite ve Metabolik Cerrahi uzmanı Op. Dr. Gürdal Ören, konu hakkında bilinmesi gereken tüm detayları yanıtladı:

Op. Dr. Gürdal Ören tüp mide whatsapp butonu


Hamilelik ve Obezite ilişkisi - Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik

tüp mide ameliyatı sonrası hamilelik

Hamilelik boyunca obez olmak, hamilelikte bazı komplikasyonların yaşanmasına neden olabilir. Gebeliğe bağlı olarak yaşanan şeker hastalığı da bu komplikasyonlardan biri. Obez olan kadınların hamilelik boyunca gebeliğe bağlı diyabet yaşama oranı daha yüksek. Bunun yanında obezite yaşayan kadınlarda yüksek tansiyon yaşanma olasılığı da bulunmakta. 

Ayrıca hamileliğin 20. haftasından itibaren idrardaki protein miktarında da artış görülebiliyor. Yaşanacak gebelik kayıpları da obezite ile yaşanan riskler arasında. Obez olan hamilelerde düşük yapma ya da ölü doğurma riski de bulunuyor. Obezite yaşayan hamileler ayrıca doğumda gecikme de yaşayabiliyor. 

Hamilelikte obez olmak, tromboz oluşmasına da neden olabiliyor. Kan pıhtılaşması olarak tanımlanan bu durum, kan damarları içerisindeki kanda pıhtılaşma oluşması ile yaşanıyor.

Obez kadınların hamilelikte tıkayıcı uyku apnesi yaşama riski de bir hayli yüksek. Obstrüktif uyku apnesi olarak da adlandırılan bu durum, hamilelik boyunca solunumun sık aralıklarla durup yeniden başlaması ve ciddi uyku bozuklukları riskini artırmasıdır. 

Hamilelikte görülebilen bir durum olan idrar yolu enfeksiyonu, obez kadınlarda daha sık yaşanabiliyor. Obezite ile geçirilen gebeliğin kaçılmaz bir sonu da sezaryen doğum. Obezite ayrıca sezaryen doğum sonrasında yaşanabilecek başarılı normal doğum yapma olasılığını da bir hayli azaltıyor.


Obezitenin Bebek Üzerindeki Etkileri

obezitenin hamilelik üzerine etkisi

Obezite, hamilelik boyunca bebekler üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilir. İşte bu etkiler:
  • Makrozomi: Obez kadınların yaptığı doğumlarda dünyaya gelen bebeklerin kilosunda belirgin bir fazlalık olabiliyor. Kilo fazlalığı ile dünyaya gelen bebekler ilerleyen yaşlarda da obezite riski yaşayabiliyor.
  • Hamilelik boyunca obez olmak bebekte kalp rahatsızlıklarına ve bebeğin yetişkinlik dönemine geldiğinde diyabet yaşamasına neden olabiliyor.
  • Hamilelikte obezite, bebeklerin doğum kusurlarıyla dünyaya gelmesine neden oluyor. Bu kusurlar kalpte, beyinde ve omurilikte yaşanabiliyor. 


Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik Mümkün Mü?

tüp mide ameliyatı ve hamilelik

Tüp mide ameliyatı, gebeliğe engel olmaz. Ancak bu ameliyat sonrası hamilelik yaşamak için en az 12 ay beklenmesi tavsiye edilir. Bu süreç hamilelik yaşamak isteyen kadının ideal kilosuna ulaşmasını ve bu kiloda sabit kalmasını gözlemlemek için yeterlidir. Ayrıca bu süreçte anne adayı hem hamilelik boyunca kendisine hem de bebeğe yetecek miktarda vitamin ve mineral depolayabilir. 
 
Kilosunu kontrol altına alabilecek kadar zamana sahip olan kadınların doğurganlık oranı artar. Ayrıca hamilelik süreci hem anne hem de bebek için güvenli geçer. Bu nedenle tüp mide sonrası hamilelik yaşamak için aşağıdaki önlemleri mutlaka almalısınız:
  • Gebe kalmadan önce vitamin eksikliklerini düzeltin
  • Doğum öncesine takviyeler ekleyin (kalsiyum sitrat, demir, D vitamini)
  • İlk üç aylık dönemde genel beslenmeye dikkat edin
  • Hamilelik sırasında izleme için doktorunuzla iletişimde kalın
  • Homosistein seviyelerini kontrol edin (Folik asit eksikliğinden nöral tüp defektleri oluşabilir)
  • Günlük A Vitamini alımını günde en fazla 10.000 IU ile sınırlandırın (Fetal malformasyonlar, takviyelerden günlük 20.000 IU A Vitamini maruziyetine bağlanmıştır)

Tüp mide ameliyatının ardından hamilelik yaşamaya başlayan kadınların bariatrik diyetisyen, genel cerrah, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile sıkı kontrol ve takipler ile sürece başlaması ve bu süreci tamamlaması, sağlıklı bir hamilelik yaşaması adına son derece önemlidir. 

Yayınlanma tarihi: 06/08/2021

-

Son Güncellenme: 28/10/2021

Başa Dön