Trans Bireyler ve Cerrahinin Hayatlarını Değiştirmesi

Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı

Trans Bireyler ve Cerrahinin Hayatlarını Değiştirmesi

Tanya Charbury, 40’lı yaşlarının ortasında hayatı bir kadın olarak yaşamaya başladı. Bunun bariz olduğunu umuyoruz ama yine de söyleyeceğiz: Ameliyat, toplumsal cinsiyeti ifade etmenin tek yolu değildir.

2011 yılında Ulusal Trans Eşitliği Merkezi ve Ulusal Gey ve Lezbiyen Timi tarafından yürütülen bir çalışmaya göre aslında trans bireylerin yalnızca %33’ü bir çeşit cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirdiklerini belirtiyor. (Rapora göre bu oran, ameliyatın daha ulaşılabildiği bir dünyada daha yüksek olabilir.)




Son yıllarda internet 700,000’den fazla Amerikalıyı içeren bir grubun büyümesine yardımcı olurken Orange Is the New Black dizisinin yıldızı Laverne Cox gibi trans ünlüler trans sorunları ile ilgili diyalog oluşturdu.

Klinik terapist ve WE isimli televizyon kanalında yayımlanan ekstrem çift terapisi dizisi Sex Box’un yıldızı Doktor Chris Donaghue, “İnsanlar trans olmak hakkında konuşuyor, trans olmanın varlığını kabul ediyor. Bu, faydalı bir ilk adım,” diyor.

Trans Bireyler ve Cinsiyet Değiştirme Ameliyatı

trans bireyler ve cerrahi

Haziran 2014’te Cox, Time’ın kapağını onurlandırdığında Time’ın belirttiği gibi bu “trans taşma noktası” neden doktorların ofislerinde gitgide daha fazla trans kadın ve erkek muayene ettiklerini açıklamaya yardımcı oluyor. Doktorlar, yalnız sanatçılardan gittikçe artan bir ilgi alanının liderlerine dönüşürken cinsiyet değiştirme ameliyatına olan ilgi 2013 ile 2014 arasında %191 arttı. Bir doktor, muayenehanesinde cinsiyet değiştirme ameliyatlarının popülaritesinin ne kadar arttığı ile ilgili olarak, “İsteseydim yalnızca trans hastaları ameliyat edebilirdim,” diyor.

Tabii ki yüz feminizasyonu ameliyatı, mastektomiler ve mevcut olan diğer bir sürü ameliyat seçenekleri, yalnızca seçenek olarak kalıyor. Ancak, ameliyat geçiren trans bireyler için süreç, dünyanın onları nasıl gördüğünü ve daha önemlisi kendilerini nasıl gördüklerini değiştirebilir.

Doktor Donaghue, kendinizi kişisel olarak nasıl tanımladığınızı dünyaya göstermenizle ilgili olarak, “Nasıl göründüğünle nasıl hissettiğini hizalamak güçlü bir kombinasyondur,” diyor. “Seçeneklerde ve araştırmada … güzellik var, huzur var.”

Aşağıda, trans erkek ve kadınlardan üç tane hikaye var. Hikayelerini, trans topluluk hakkında daha fazla bilgi öğrenmek isteyenler ya da kendileri de trans olanlar için bir fırsat olarak sunuyorlar. Ameliyat, bu üç kişi için bireysel yolculuklarının vazgeçilmez bir parçasıydı. Neden? Açıklamalarına izin vereceğiz.

“Eskiden Kandırıldığımı Sanırdım” 

Tanya Charbury her zaman kadın olduğunu biliyordu. Ancak Güney Afrika’da apartheid döneminde büyüyen biri olarak odağı hayatta kalmaktı, dönüşüm değil.

“Eskiden kandırıldığımı sanırdım ve yapmam gerekenin kontrolü ele alıp daha çok denemek, daha maço olmak olduğunu, böylelikle her şeyin iyi olacağını düşünürdüm,” diye hatırlıyor. Cildimi mahvetmek ve yaşlı bir denizcinin cildi gibi bir cilde sahip olmak için güneşin altında yatardım çünkü bu daha erkekçeydi ve belki böylelikle nihayet bir erkek gibi olurdum.”

Tanya erkek olmadığını biliyordu ama nasıl hissettiğini belirtmesi on yıllar sürdü. “Çoğu insan kendini çok daha erken keşfediyor,” diyerek kimliğini nasıl gördüğü ile ilgili olan bakış açısını değiştiren geceyi anlatıyor. Bir akşam dışarı çıkmadan önce bir arkadaşı süslenmesi ve makyaj yapması konusunda onu cesaretlendirmişti. Tanya, “İlk kez kendimi rahat hissettim. Bunu çok sevmiştim. ‘Buraya aidim,’ diye düşünüyordum.”

Dönüşüm

Tanya, fiziksel dönüşüme 40’lı yaşlarının ortasında karar verdi ve cerrahi seçenekleri araştırmaya başladı. Bu seçimi yapma sebebini, “İnsanlar olarak bütünlüğe özlem duyarız. Kim olduğumuzla tutarlı olan bir şekilde yaşamak isteriz. Yani, bir kadın olmak, bir kadın gibi görünme arzusunun olduğu anlamına gelir,” diye açıklıyor.

Hissettiği şekilde görünmek yalnızca bir “istek”ten ibaret değildir, diye ekliyor. “Bu bir ihtiyaç, bir açlık, bir çaresizliktir… Daha fazlasını karşılayabilecek olsaydım ameliyat için bugün randevu alıyor olurdum.”

Ne yazık ki çoğu trans kadın ve erkek için durum sıklıkla budur. Tanya, dönüşümü süresince kendisine en yakın olan kişilerin eleştirilerine hedef oldu. Ailesine trans olduğunu söylemesiyle ilgili olarak, “Annemin tepesi attı. Çoğu ebeveyn için bu zor bir durumdur çünkü bu durum, bir oğul kaybedip bir kız kazandığınız anlamına gelmez … Hiç oğlunuz olmadığı, hep bir kızınızın olduğu ve kızınızın mutsuz olduğu anlamına gelir.”

O günden bugüne Tanya ve annesinin arası düzeldi ama Tanya hala bazılarının “heves” ya da “oyun” olarak adlandırdığı bazı ince noktaları açıklamak zorunda kalıyor. Sevdiklerine sık sık “Açık fikirli olduğunuz için mutluyum ama suyuma gidilmesini istemiyorum… Ben gerçekten bu insanım.”

Tanya, Yüz Feminizasyonu Ameliyatı ile ilgili deneyimlerini blog’una kaydediyor. Ameliyatlar, kadının belirli isteklerine bağlıdır ve özellikleri yumuşatmak ve kadınlaştırmak için bir dizi farklı tekniği içerir. Bugüne kadar Tanya adem elmasını küçülttürdü, göz kapağı ameliyatı ve burun ameliyatı oldu. Tanya, sonuçların dünyayla iletişimini tamamen değiştirdiğini ifade ediyor.

Ameliyat öncesi ve sonrası hayatı için, “Gece ve gündüz gibi farklı. İnsanların ameliyatı yüzeysel bulmasını anlıyorum, ama öyle değil. Benim üzerimdeki psikolojik etkisi çok gerçek.”

“Dünya bunun sizin için gerçekleşmesi için bir yol bulacak”

Mark’ın babası hala çifte mastektomi ameliyatı olduğunu kabul etmedi. 2013 yılının Ekim ayıydı ve Mark 19 yaşındaydı. Üniversitenin birinci ve ikinci sınıfı arasındaki yazı doktora giderek ve genellikle “üst ameliyatı” olarak bilinen operasyon için görüş üzerine görüş olarak geçirmişti. Hedefi, mezuniyetten önce göğüslerini aldırmaktı.

Trans olduğunu 14 yaşındayken açıklayan Mark, “Ameliyatla ilgili olarak gergin değildim. Doğru hissettiriyordu… Çok uzun süredir bekliyordum,” diyor.

“Bu süreci geçiren birçok hasta var ve hepsinin önerileri var… Yapmanız gereken tek şey sormak.”

Mark, operasyonundan sonra ebeveynlerinin evinde iyileşti. Babası ondan kaçındı.

Mark, o dönemi şöyle hatırlıyor: “Odamda yanlarımdan kompresyon yeleği ve tüpleri çıkarak oturuyordum, o odanın önünden geçerdi ama içeri bakmazdı bile. Ailem, kız arkadaşım ve arkadaşlarım çok destek oldu. Destek olmayan tek kişi oydu ama günün birinde destek olacağını hiç zannetmiyorum.”

Çevrimiçi topluluklar Mark’ın benzer durumlar yaşayan diğerleriyle bağ kurmasına yardımcı oldu. Mark, “Bu süreci yaşayan ve tavsiyesi olan birçok kişi var. Yapmanız gereken tek şey sormak, bu insanlar tavsiye vermekten mutluluk duyacaktır.”

Dönüşüm arayışında olanlara kendi tavsiyesi ise şöyledir, “İnsanları ameliyat tarihi belirlemekten korkmamaları ve hormon tedavisi için bir doktora danışmaları konusunda cesaretlendiririm çünkü bir şeyi yürekten istiyorsanız dünya onun sizin için gerçekleşmesini sağlayacaktır.”

“Herkesin Yapacağı Gibi”

Skyler yıl sonunda baba olmayı umuyor. Birkaç yıl önce bu imkanın hiç olmayacağını düşünüyordu çünkü o zaman dünya Skyler’ı bir kadın olarak görüyordu.

Skyler, hiçbir zaman kendi bedeni olarak hissetmediği bir bedenle doğdu. Kadın olan benliğinin gerçekte kendisi olmadığına on yılların sonunda karar verip hayata erkek olarak devam etmek için dönüşüme başladığında 24 yaşındaydı. Skyler, bir terapistle görüşüp hormon tedavisine başladıktan sonra mastektomi ameliyatı olmaya karar verdi.

“Karımla tanışıp onunla evlenmemi hariç tutarak diyebilirim ki üst ameliyatı muhtemelen başıma gelen en iyi şeydi,” diyor. [Göğüslerimin olması] bir tümörümün olması gibiydi.”

2011 yılının Aralık ayında Skyler, daha önce hiç olmadığı şekilde özgür hissederek ameliyattan uyandı.

Geçtiğimiz Eylül ayında Skyler tekrar hastaneye döndü — bu sefer histerektomi için. Testosteron almaya başladıktan sonra bir daha adet görmedi ama ciddi kramplar vücudunu mahvetmeye devam etti ve bu ona eziyet eden bir hatırlatıcıydı: Dönüşüm, hiç biyolojik çocuğu olmayacağı anlamına mı geliyordu?

Yerel bir doğum kliniği sayesinde Skyler ve eşi şimdi ebeveynliğin sınırında. Birkaç hafta sonra, her şey yolunda giderse dokuz ay sonunda aileye katılacak bir embriyo taşıyacak. Skyler, bunun her erkek için olacağı gibi kendisi için de heyecan verici yeni bir dönem olduğunu söylüyor.

Gelecek için, “Yalnızca kendi hayatımı yaşamak istiyorum, herkesin isteyeceği gibi,” diyor.


Yayınlanma tarihi: 23/06/2020

-

Son Güncellenme: 02/06/2021

Başa Dön