Tehlikelere Rağmen Çin'de Plastik Cerrahi Patlaması


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Tehlikelere Rağmen Çin'de Plastik Cerrahi Patlaması

Çince'de "daha güzel" anlamına gelen Gengmei, kullanıcıların liposuction ve burun estetiği de dahil olmak üzere plastik cerrahi ile ilgili her şey hakkında durum güncellemelerini bıraktığı bir sosyal ağ platformu.

Platform içinde arama sonuçları bölgelere, tedavilere ve kliniklere göre filtrelenebilir.


asyalı kadın2013'teki lansmanından bu yana, Gengmei'nin kullanıcıları 1 milyondan 36 milyona çıktı. Yarısından fazlası yirmili yaşlarda genç kadınlar.

Benzer şekilde, kozmetik cerrahi platformu So-Young, aylık aktif kullanıcılarının 2018'de 1,4 milyon iken bugün 8,4 milyona çıktığını açıkladı.

Uygulamaların da Etkisiyle Çin’deki Estetik Pazarı 3 Katına Çıktı

çin estetik uygulamalarıBu iki platformun popülaritesi aslında, ABD'den sonra dünyanın herhangi bir ülkesinden daha fazla ameliyat gerçekleştiren Çin'de estetik cerrahiye yönelik değişen tutumun bir göstergesidir.

Deloitte raporuna göre, Çin'deki pazar 2019'da dört yılda neredeyse üç katına çıkarak yaklaşık 177 milyara ulaştı. Bu yıllık %28.7'lik bir büyüme oranı demek kısaca %8.2'lik küresel oranın oldukça üzerinde.

Bu devam ederse, The Global Times'a göre Çin, on yıl içinde dünyanın en büyük estetik cerrahi pazarı haline gelebilir.

Elf Kulağı Estetiği ve Daha Niceleri

elf kulağı estetiği
En popüler prosedürler "göz kapağı" ve V şeklinde çene hattı oluşturma operasyonları. Z Kuşağı üyeleri yani 1996'dan sonra doğanlar ise Elf kulağı olarak geçen, geçmişte tabu olarak görülmesine rağmen şimdilerde popüler olan bu tarz uçta prosedürleri yaptırmaktan da çekinmiyorlar.

Bu haberimiz de ilginizi çekebilir: Elf’e Benzeyebilmek İçin Servet Harcadı

Bununla birlikte, Çin'in kozmetik cerrahi patlaması dezavantajları ile birlikte geliyor. Global Times raporuna göre, ülkede 2019'da 60.000'den fazla lisanssız plastik cerrahi kliniği vardı.

Raporda, bu kliniklerin her yıl yaklaşık 40.000 "tıbbi kazadan", günde ortalama 110 başarısız operasyondan sorumlu olduğu belirtildi.

Gao Liu’nun Burun Operasyonu Sorunu

 actress Gao LiuAz evvel yazdığımız platformlarda üyeliği olan ve en yüksek takipçi sayısına sahip aktris Gao Liu, estetik mağdurlarından sadece bir tanesi. Burunda nekroz oluşmasına neden olan, burun estetiğinin görüntülerini çevrimiçi olarak paylaştı.

Çinli internet kullanıcıları aktris Gao Liu'nun bu durumuna dehşet içinde tepki gösterdiler. Bunu düzeltmek için daha fazla ameliyata ihtiyacı olacağını söyleyen Liu, bu durumun ona şimdiden film anlaşmalarından kazanacağı 400.000 yuandan fazlaya mal olduğunu açıkladı.

Sebep Olan Doktor Uzaklaştırıldı

çin sağlık komisyonu
Bu arada, doktoru altı ay süreyle uzaklaştırıldı ve hastane 49.000 yuan para cezasına çarptırıldı.

Birçok internet kullanıcısı cezanın yeterince caydırıcı olmadığını yazdılar. "Birini sakat bırakmanın cezası bu mu?" diyerek, endüstrinin daha iyi düzenlenmesi gerektiği konusunda hükümete veryansın ettiler.


Bu olayın sonrasında geçen ay, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, müşteri şikayetlerini değerlendirerek, lisanssız estetik cerrahları hedef alan bir kampanyayı duyurdu.

Uzmanlar BBC'ye verdiği demeçte, Çin'deki birçok insanın görünüşe büyük önem verdiğini ve "güzel olma" arayışının estetik cerrahi trendini yönlendirdiğini söyledi.

İş Hayatı İçin Dahi Estetik Koşullar Aranıyor

endişeli asyalı kadınHong Kong Üniversitesi'nde toplumsal cinsiyet çalışmaları profesörü olan Dr Brenda Alegre, "ideallere uymanın kişiyi yalnızca romantizm için değil, aynı zamanda iş hayatı için de daha çekici kıldığını" söyledi.

Çin'de, iş başvuru sahiplerinden genellikle fotoğraf isteniyor ve çoğu iş özellikle kadınlar için, fiziki olarak güzel olmaları gerekmeyen türden.

Çin'in cinsiyetçi iş ilanlarını vurgulayan 2018 İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda, "estetik açıdan hoş" bir giyim satış elemanı arayan, diğeri ise "modaya uygun ve güzel" bir tren şefi arayan örnekler yer aldı. 

Merdiven Altı Estetiğe Dikkat! 

Yeniben olarak merdivan altı yerlerde estetik adı altında yapılan uygulamalar konusunda biz de kullanıcılarımızı bu haber vesilesiyle uyarıyoruz.

Bilinçsizce yapılan bu uygulamalar sadece ülkemizde değil, dünyanın pek çok ülkesinde insanların canını yakıyor. Hükümetlerin bu konuda bir an evvel denetimler yapması ve düzenlemeler getirmesi şart.


Yayınlanma tarihi: 14/07/2021

-

Son Güncellenme: 09/10/2023

Başa Dön