Sosyal Medyada Tanınan Bir Estetik Uzmanı Olmak


Yıldız Ertan tarafından yazılmıştır.

Sosyal Medyada Tanınan Bir Estetik Uzmanı Olmak 

Sivas’ta yaşayan teyzeden Kenya’da yaşayan ablaya kadar hemen hemen herkes artık sosyal medya kullanıyor.

Sanılanın aksine son dönemlerde insanlar televizyonda izledikleri estetik uzmanlarına değil sosyal medyada paylaşılan, konuşulan uzmanlara yönelmeye başladılar.

Sabahların Sultanı Seda Sayan'da ya da çeşitli çeşitli televizyon kanallarında yayın süresi boyunca estetik uzmanı çıkaran programlarda izlenilen hekimlerin güvenilirliği sorgulanmaya başladı.

Eğer siz de bu sektördeyseniz bilirsiniz ki uzmanlar o programlara çıkabilmek için para veriyorlar. İşte bu para ve ekrana çıkma döngüsü hastalar tarafından öğrenilince işin rengi değişti.

Bu yazımda sizlere sosyal medyada nasıl fark edilirsiniz, hastalara telefon ekranlarından nasıl ‘gel gel’ yaparsınız anlatacağım.

Dilinizi Belirleyin

doktorların yazı dili
Sosyal medya hesaplarınızda ya çok eğlenceli ve içten bir dil kullanmanız gerekiyor ki bu hastaların kendilerini sizlere daha yakın hissetmesini sağlıyor ya da ciddi, ulaşılamaz bir dil ile hitap etmeniz gerekiyor.


Ciddi dil A ve AB kitleye hitap ettiği için özellikle kredi çekmeden size gelebilecek kitleler tarafından ilgi çekmeye başlıyorsunuz. (Bu başlığı da kendi içinde ikiye ayırmam gerektiğini fark ettim tam şu an bunları yazarken)

1. Samimi Sosyal Medya Dili

doktor canlı yayınAmacınız daha çok takipçi, daha çok beğeni, daha çok yorum daha çok etkileşim ise hemen dilinizi değiştirin. Takipçilerinizin ya da sizi takip edip, etmemek arasında kararsız kalanların önce gönlünü çelmeniz gerekmekte. 

Fotoğraflarınızın altında yorumlarla soru soran hastalarınıza cevap verirken; ‘Ben doktor beyin asistanıyım’ dili size muayene olmak isteyen, size güvenmek isteyen hastalar tarafından kalp kırıcı olabiliyor.

O yüzden, yorumlara cevap veren siz olmasanız bile sizmiş gibi yapılmalı. Algı hemen; ‘çok iyi hoca, onca işinin arasında soruma vakit ayırdı’ algısı yaratıyor. 

Aynı durum özel mesajlarınız için de geçerli. ‘Ben asistanıyım’ yanıtı yerine işinin uzmanı ile yazıştığını bilen (zanneden) hasta kendini değerli ve önemli hissediyor.

Elbette burada lafı uzatmamalı, kısa kesmeli samimiyetin de dozunu ayarlamalısınız. Bu noktadan itibaren geri kalan her şeyi asistanınıza devretmelisiniz. 

2. Ciddi Sosyal Medya Dili

doktor sosyal medyaEğer benim için takipçi önemli değil diyorsanız ve  para harcayacak, zamanımı soru sormakla, sadece muayene olup gitmekle harcamayacak hastalara ulaşmak istiyorum diyorsanız siz ciddi sosyal medya dili ile devam edebilirsiniz.

Resmi diliniz dolayısı ile insanlar sizi stalk etsinler, iç geçirsinler ama asla muayene olmaya ya da iletişim kurmaya cesaret edemesinler.

Hatta ve hatta A ve AB kitle de çevresinde ‘estetik yaptırmış, estetisyenini de takip ediyor’ demesinler diye ne sizi takip edecek ne de önerecektir. Bu durumda maalesef ki Instagram’ın sayısız profilleri arasında kaybolup gideceksiniz.

3. Ne Ciddi Ne Samimi Sosyal Medya Dili

Bir sosyal medya ve reklam satış müdürü olarak belirtmek isterim ki bu durum sizler için borderline bir durum. YANİ GRİSİ YOK. Ya siyah ya da beyaz tarafı seçeceksiniz. 

Sosyal Medya Hesaplarında Paylaşılması Gerekenler

doktorlar instagramdaDanışanlarımla en çok beyin yaktığımız konu bu. Estetik uzmanları sosyal medya hesaplarında ne paylaşmalılar. Ve hatta; NE PAYLAŞACAKLAR? Çünkü bildiğiniz üzere sosyal medya hesaplarınızda kan, ter ve gözyaşı paylaşmanız yasak.

Ticaret bakanlığı sosyal medya platformlarında yayınlanan estetik fotoğraflarına ceza yağdırıyor. Yanıltıcı olduğu gerekçesi ile mevzuata aykırı buluyorlar.

Estetik öncesi ve sonrası fotoğraflarına da ceza yağıyor. Eğer hala sizin başınıza gelmediyse şanslısınız ama her an kapınız çalabilir ve 100 Bin liraları bulan cezalara maruz kalabilirsiniz. 

E peki ne yapmalı, ne paylaşmalısınız?

doktor ne yapmalıÖncelikle yapmamanız gerekenleri yazmak istiyorum. Spor salonunda, arabada, yemekte çekilmiş ŞAHSİ fotoğraflarınızı paylaşmamalısınız.

Profil fotoğrafınızda yeteri kadar siz varsınız, etiketli fotoğrafları manuel olarak seçerek sizi görebileceğimiz fotoğrafları bırakmalısınız.

Biz sizin yaşam tarzınızı, ne yediğinizi, ne giydiğinizi, aile hayatınızı değil İŞLERİNİZİ görmek için takip ediyoruz. Dilerseniz iş harici kişisel bir hesap açarak orada paylaşabilir ve bio’nuza o hesabınızın da linkini verebilirsiniz.

Bu arada; kendi fotoğraflarınızı paylaşmayın derken yanlış anlaşılmak da istemem. LÜTFEN BURAYA DİKKAT!  

Asistanınızın, sizin ve ekibinizin fotoğrafları ve videoları hastaların dikkatini çeker. Daha kliniğinize girer girmez sizi tanımalarını sağlar ve kendilerini iyi hissetmelerine olanak tanır.

Lütfen kendi görsellerinizi yüklerken, hasta muayene sırasında, asistanınızla, uzmanlığınız hakkında ki konularla alakalı kareler olmasına özen gösterin. 

Yapmamanız gerekeni anlattığıma göre yapmanız gerekenleri de ileteyimdoktor ne yapmamalı

  • Düzenli olarak hareketli, dikkat çekici ve kaliteli görseller paylaşmalısınız.

  • İşlemler hakkında açıklayıcı ve görsel kalitesi yüksek fotoğraflar ya da videolar yüklemelisiniz. Video çekimleri için ışıklandırma ve ses kalitesi mutlaka iyi olmalı. Videolarda işlemi uygulayacak uzmana yer verilmesi güven arttıracak bir yöntem. 

  • Öncesi ve sonrası paylaşacağım bana bir şey olmaz, ceza da gelmez diyorsanız lütfen yine KALİTELİ görselleri tercih edin. İyi bir fotoğraf makinası, iyi bir ışık sistemi ve hatta retouch bilen bir yardımcı işinizi görecektir. Ne kadar kaliteli görsel o kadar merdiven altında güzelleştirmiyoruz algısı.

Whatsapp Kullanan Klinikler Ön Planda

doktor ve whatsappKliniğinize özel bir Whatsapp uygulaması olmalı. Hasta, sosyal medya üzerinden size yazmayı tercih etmeyebilir. Çünkü belki o yazıyorsa herkes yazıyordur ve mesajını görmeyebilirsiniz.

Profilinize sabitlediğiniz Whatsapp bilgisi sayesinde size istediği her an ulaşabileceğini bilmeli. Size olmasa bile en azından asistanıza erişimi olmalı. 

Sahte Takipçiden Uzak Durun

doktorlar sosyal medyadaÇok takipçin olursa fark edilir ve daha çok takipçi kazanırsın algısı çok yanlış. Hesabınız büyüyecek ise organik olarak büyümeli.

Düşünsenize bir şarkı çıkardınız, YouTube platformuna yüklediniz ve video görüntülenmelerinin hepsi sahte. Satın alınmış görüntülenmeler. E ne oldu? Kimse şarkınızı duymadı, sandığınız kadar başarılı olmadınız. Bu durumda şarkınızın popüler olduğuna inanıyor mu olursunuz?

O vakit takipçi satın almayın. Bunun yerine hashtagleri kullanın. İşlem uyguladığınız kişilerden sizi paylaşmasını rica edin. Gerekiyorsa hedef kitleli reklam verin ama lütfen takipçi satın almayın. 

Artık sosyal medya platformlarının algoritmaları satın alınmış takipçileri algılıyor ve sizleri arka plana atıyorlar.

Öne çıkarmalarda, keşfet bölümlerinde geri planlara düşüyorsunuz. Hatta bu yüzden organik takipçilerinize bile önerilmiyorsunuz.

Yeniben İle Ön Plana Çıkın!

Yeniben, Google aramalarda ön plana çıkmanıza yardımcı olmakta. SEO çalışmaları yaparak hazırlanan makaleler, içerikler Google’da adınızı aratanlara güvenilir bir kaynak olarak yeniben.com sitesini önermekte.

Ayrıca, mesleğinde uzman pek çok meslektaşınız ve güzelleşmeye hevesli kişiler tarafından ORGANİK olarak takip edilen bir INSTAGRAM hesabı mevcut.

Bizimle iletişime geçerek sayfalarımızda yer alabilir ve takipçi, bilinirlik, etkileşim sağlayabilirsiniz. Yeniben'de öne çıkan doktorlardan olmak için tıklayınız!
Hatta yabancı hastalar için de Newme ile size profil yaratma fırsatı sunuluyor. Yine Newme'nin de yeni açılan INSTAGRAM hesabı size önerilerimden birisi. 

Şimdilik önerebileceklerim bu kadar. Sosyal medya hakkında vermem gereken bilgiler derya deniz lakin tek tek hepsini yazmaya kalksam kitap olurdu ☺

Bir sonraki yazımda sosyal medyanın derinliklerine inerim ve platform platform yapmanız ve dikkat etmeniz gerekenleri yazarım.

Görüşmek üzere. 
yıldız ertan

Konuk yazarımız Yıldız Ertan, dijital reklam ve sosyal medya müdürüdür. Yayımlanmış bir kitabı bulunan Ertan aynı zamanda dergi yazarıdır.
linkedin


Yayınlanma tarihi: 19/10/2021

-

Son Güncellenme: 09/11/2023

Başa Dön