Sık Saç Yıkamak Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Saç Dökülme Tedavisi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Gold City Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Sık Saç Yıkamak Saç Dökülmesine Neden Olur Mu?

Sağlıklı, güzel ve güçlü saçlara sahip olmak kadın-erkek herkesin hayali.

Genetik yatkınlık, hormonal değişimler, yaşam koşulları ve daha birçok etken saçların sağlıklı yapısına olumsuz etki ederken günlük rutin saç bakımı uygulamaları da erken yaşlardan itibaren saçların yapısını bozarak dökülmesine neden olabiliyor.

Konuyla ilgili olarak sorularımızı Gold City Hair Transplant doktorlarına sorduk “sık saç yıkamanın” saç dökülmesine neden olup olmayacağı sorusuna yanıt aradık.
Gold City Hair saç dökülmesi whatsapp butonu


Sağlıklı Saç Ne Demektir?

güçlü saçlarSaç temizlik ve bakım ürünlerinin hemen hepsi ürün tanıtım filmlerinde “sağlıklı saçlar” vurgusu yapar. Peki, nedir bu sağlıklı saçlar…

Gold City Hair Transplant doktorları sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç kılı bulunduğunu ve yaşla birlikte her gün belli bir adet saç kaybının normal olduğunu söylüyor.

Erişkin kişilerde günde yaklaşık 100 tel saç dökülmesinin normal olduğuna değinen uzmanlar, daha yoğun ve uzun süreli saç dökülmelerinin saç sağlığının kaybedilmeye başladığının habercisi olarak kabul edilmesi gerektiğinin de altını çiziyorlar.

Saç sağlığının bozulmasının altında yatan nedenlerin başında genetik yatkınlık, hormonal ve besinsel faktörler, sistemik hastalıklar, kimyasallar, saçlı deri hastalıkları, ilaçlar ve stres geliyor.

Saç temizliği ve saç bakım ürünlerinin bir çoğu kimyasal içeriklerle formüle edildiği için saç sağlığını bozmamak adına kimyasal içerikli şampuan ve bakım ürünlerinin sıklıkla kullanılmaması öneriliyor.

Saçların Sağlıklı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

güçlü saçlarSaçlarda beklenen günlük oranın üzerinde bir saç dökülmesi sorunuyla karşılaşan herkesin öncelikli olarak genel sağlık durumlarına etki eden bir sorunun olup olmadığı araştırılmalıdır.

Tiroit bezi hastalıkları, romatizmal rahatsızlıklar, diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları, sedef, egzama, vitamin ve mineral eksikliği gibi kişinin genel sağlığında meydana gelen hastalıklar  saç dökülmesine neden olabilen etkenlerdir.

Yapılacak tetkik ve konulacak tanının ardından saç dökülmesine neden olan etkenin tedavisi ile sorun da ortadan kalkacaktır.

Sağlıklı bir saç yapısına sahip olmak için düzenli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Gold City Hair Transplant doktorları, hormonal değişikliklerin de saç kaybının en önemli nedenlerinden olduğunu erken teşhis edilen hormonal rahatsızlıkların planlanacak bir hormon tedavisi ile kontrol altına alınmasıyla saç dökülmelerinin de önüne geçtiğini sözlerine ekliyor.

Genel sağlık durumunda hiçbir sorun olmadığı halde aşırı saç yıkama, sık fön kullanımı, boya gibi kimyasal içerikli ürünlerin kullanımında saçların dökülmesi ile karşılaşılmaktadır.

Bu nedenle saçların kalitesini bozacak her türlü kimyasal kullanımı sınırlandırılmalı, doğal ve doğala eş içerikli ürünler kullanılmalıdır.

Saçlar Haftada Kaç Gün Yıkanmalıdır?

duş almakSık saç yıkamasının neden olduğu saç dökülmelerinin önüne geçmek için; saçların haftada 2-3 sefer kimyasal olmayan içerikli şampuan ve bakım ürünleriyle yıkanması yeterlidir.

Saçın kendi yağı ile de beslendiği düşünülürse gün aşırı ya da 2 günde bir saçların yıkanması saç yapısının kendi kendini beslemesine de yardımcı olacaktır.

Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur da saçların düzenli taranması ve böylece saç köklerinin kanlanarak saç üretiminin teşvik edilmesidir.

Çinko, demir, magnezyum, A vitamini, C vitamini, kalsiyum, biotin içerikli beslenme programı, bol su tüketilmesi hem saç kökü hem de saç derisinin beslenmesi için gereklidir.


Yayınlanma tarihi: 09/11/2021

-

Son Güncellenme: 09/11/2021

Başa Dön