Şeker Hastaları İçin Saç Ekimi Riskli Mi?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Saç Ekim Merkezi Emphair Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Şeker Hastaları İçin Saç Ekimi Riskli Mi?

Bazı kronik hastalıkların varlığı saç dökülmesine sebebiyet verebiliyor. Saç dökülmesi problemini en sık gündeme getiren hastalıklardan bir tanesi de diyabet ya da halk arasında ifade edildiği şekliyle şeker hastalığı.

Türkiye Diyabet Vakfı*, şeker hastalığını; vücutta pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılmaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olarak tanımlıyor.

Aile büyüklerinde şeker hastalığı hikayesi olan bir kişinin, bu hastalığı genetik miras olarak devralması muhtemel.

Diyabet; organların fonksiyonlarını bozabilecek kadar önemli bir sağlık sorunu olsa da, beslenme düzenine ve yaşam tarzına dikkat edildiği müddetçe sağlıklı bir hayat sürmenin önünde herhangi bir engel teşkil etmiyor.

Peki kan şekeri düzeyinin saç sağlığıyla nasıl bir ilişkisi var? Rutin kullanılan ilaçlar saç dökülmesine yol açar mı? Dökülen saçlar tekrar çıkar mı? Şeker hastaları saç ekimi ameliyatı olabilirler mi?

Bu soruların cevabını Emphair Saç Ekimi Merkezi veriyor:
Emphair

Şeker Hastalığı İle Saç Dökülmesi Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

şeker hastalığıŞeker hastasıysanız, bu; vücudunuzun yeterince insülin üretmediği ya da ürettiğini etkili bir şekilde kullanamadığı anlamına gelir. İnsülin, kan şekerini hücrelere taşımakla görevlidir.

Kan şekerinin; damarlarda birikmek yerine, enerji olarak kullanılmak üzere depolanmasını sağlar. İnsülin hormonu yeterince üretilmediğinde veya etkin bir şekilde kullanılamadığında, kan damarlarında şeker birikebilir.

Şeker hastalığı bu şekilde ortaya çıkar. Kontrol altında tutulmayan ve yüksek seyreden kan şekeri seviyesi; gözlerden, böbreklere kadar tüm organlara zarar verebilir.

Peki, bu durum saç sağlığımızı nasıl etkiler? Kan damarlarında meydana gelen bu hasar; saç köklerine beslenebilmeleri için yeterli miktarda oksijen sağlayamaz.

Bu da; saç büyüme döngüsüne zarar verir ve saçların büyümesini engeller.

Şeker Hastalığında Kullanılan İlaçlar Saç Dökülmesine Yol Açar Mı?

saç ekimi ve şeker hastalığıŞeker hastalığının kontrol altında tutulmasına yönelik düzenli olarak kullanılan ilaçlardan bazılarının yan etkilerinde, saç dökülmesine yol açabilecekleri bildirilmiştir.

Dökülme miktarı ya da saç dökülmesi olup olmayacağı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. İlaç kullanımına bağlı böyle bir yan etkiye maruz kalınmışsa, ilacın değiştirilmesi talep edilebilir.

Kullanılan ilacın yan etkisi olarak saç dökülmesi yaşayan kişilerde, ilacın bırakılmasıyla saç dökülmesi azalabilir ve biraz uzun sürse de dökülen saçların yerine yenileri gelebilir.

İlaç değişimi talebi bir seçenektir ancak ilaçlı tedavinin tamamen kesilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Zira bu durum, kan şekeri seviyesinin yönetilememesi anlamına gelir.

Buna ek olarak, diyabete eşlik eden; hipertansiyon, tiroit gibi hastalıkların varlığında saç dökülme oranının arttığı tespit edilmiştir.

Kronik hastalıklar için uygulanan tedavi yöntemleri, hastalığı tamamen ortadan kaldırmaya değil dengede tutmaya yöneliktir.

Ömür boyu bu çabayı sürdürmek, kişilerde zihinsel yorgunluk ve psikolojik stres yaratır. Buradaki rolü dolaylı da olsa; stres, saç dökülmesini tetikleyen unsurlardan bir tanesidir.

Bağışıklık sisteminin zayıflaması, hastalığın yarattığı psikolojik baskı, kullanılan ilaçlar ve de diyabete eşlik eden diğer kronik hastalıklar, saç dökülmesi için kusursuz bir zemin hazırlayabilirler.

Şeker Hastaları Saç Ekimi Yaptırabilir Mi?

insulinSaç ekimi ameliyatının şeker hastaları için risk teşkil edip etmediği merak edilen bir konudur. Saç ekimi prosedürü, kan şekeri seviyesi dengede olan şeker hastalarına güvenle uygulanabilir.

Şayet dönör alanda yeterince sağlıklı saç köklerine sahipseniz, kronik şeker hastası olmanız saç ekimi için engel teşkil eden bir sağlık sorunu değildir.

Şeker hastalarının saç ekimiyle ilgili karşı karşıya kalabilecekleri tek sorun genel olarak saçların büyüme süreçleriyle ilgilidir.

Saçların çıkması ve büyümesi şeker hastalığının varlığında biraz daha uzayabilmektedir. Kısacası, mükemmel sonuçlara ulaşabilmek için biraz sabır gerekir.


Yayınlanma tarihi: 17/11/2022

-

Son Güncellenme: 17/11/2022

Başa Dön