Sağlık Turizmi Cari Açığı Küçültecek


Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Sağlık Turizmi Cari Açığı Küçültecek

Sağlık turizmi, Türkiye’ye döviz katkısında bulunan en önemli sektörlerden bir tanesi. Sektör 100 milyar dolarlık küresel pastadan, 2022 yılında büyük bir pay almayı amaçlıyor.

Türkiye’nin sağlık turizminde büyümesini sağlayan önemli faktörler ise teknolojik yatırımlar, hekimlerin deneyimi ve kalitesi, ülkenin coğrafi açıdan güzellikleri olarak sıralanabilir.

Bunların yanı sıra sektörü büyütmek amaçlı yapılan çalışmalar, sağlık turizminin eğlence ve tatil turizmine göre daha fazla döviz getirmesini mümkün kıldı.

Cari Açığa İlaç Olacak

health tourism
Döviz getirisi açısından Türkiye’nin cari açığına katkı sağlaması beklenen sağlık turizminin, 100 milyar doları bulan global sağlık pazarından büyük pay alması bekleniyor.

Sağlık turizmi kapsamında 2019’da 662.087 hasta Türkiye’de sağlık hizmeti almış ve bunun getirisi 1 milyar 65 milyon 105 bin dolar kadar olmuştu.

Corona virüs salgını sebebiyle pandemi yılı olan 2020’de ise 388 bin 150 hasta gelmiş ve 548 milyon 882 bin dolar gelir elde edilmişti.

2021 yılının ilk üç çeyreğinde ise 370.334 hasta ülkemizde sağlık hizmeti aldı ve böylelikle 704 milyon 262 dolar gelir elde edildi. Rakamın yıl içerisinde 1,5 milyar doları geçmesi bekleniyor.

“Sağlık Sektörü ile Resort Turizminden Daha Fazlasını Kazanabiliriz”

dr. oğuzhan oğuz
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Oğuzhan Oğuz, sağlık turizminin diğer turizmlere oranla daha büyük getiri sağlayacağını ama bu potansiyelin yeterince değerlendirmediğini söyledi.

Sağlık turizminin değerinin henüz anlaşılmaya başladığını dile getiren Oğuzhan Oğuz; “Sağlık turizmi teşvik alıyor olmasına rağmen bu teşviklerin daha da artırılabileceğini düşünüyorum.

Turizmin Türkiye’ye getirilerine baktığımızda sağlık turizmi resort turizmine oranla daha yüksek getiri potansiyeline sahip” dedi.

“Türk Hekimler, Avrupa’dakilerden Daha Çok Tercih Ediliyor!”

turkish doctors
Dr. Oğuzhan Oğuz, yurt dışından ülkemize gelen hastaların yalnızca ucuzluktan değil  aynı zamanda başarılı doktorların var olmasından dolayı seçimlerini bizden yana kullandıklarını söyledi.

Oğuz; “Çoğu kişi Türkiye ucuz olduğu için yabancılar geliyor zannediyor fakat tek sebep bu değil. İstanbul’daki fiyatlar hemen hemen Avrupa’dakiyle aynı.

Yabancılar buradaki doktorları iyi ve kaliteli buldukları için Türkiye’yi seçiyorlar. Türkiye’deki cerrahların tecrübesi Avrupa’daki doktorlara kıyasla daha yüksek. Türk sağlık turizminin yüklediği tecrübe daha yüksek. O yüzden bu işi yapıyoruz” dedi.

Türkiye’de pek çok farklı avantaj olduğunu dile getiren Oğuzhan Oğuz, “Türkiye, genel turizm açısından doğal güzellikleri ve tarihi kültürüyle dünyaca tanınan bir ülke. Buraya ameliyat olmak için gelen hastalar, konaklama, ulaşım, alışveriş gibi çeşitli iş alanlarına da katkı sağlamaktalar.

Ekonomik açıdan bakıldığında sağlık turizmi bir adım öne çıkmaktadır. Bir sağlık turisti normal bir gezi için gelen turiste oranla daha fazla döviz bırakmaktadır” dedi.

Merdiven Altı Acenteler Çoğaldı

health agency
Merdiven altı acenteler sebebiyle hastaların sağlığının tehlikeye girebileceğini belirten Dr. Oğuzhan Oğuz; “Merdiven altı acentelerin amacı para kazanmak. Bu tarz yerlerde hastanın memnuniyeti ve sağlığı ikinci plana atılıyor. Bu durum, ulusal boyutta karartıcı etki yaratabilecek bir durum.

Hastalar, sırf ucuz olduğu için belki de hayatlarından olacakları yerlerden uzak durmalılar. Estetik ameliyat olma amacıyla gelen hastalar durumu çok önemsemeyip, estetik deyip geçmemeliler.

Sırf ucuz olduğu için adını bile bilmedikleri merkezlerle anlaşmaları, sağlık durumlarına mal olabilir. Bu sebeple kapsamlı bir araştırma sonrasında karar vermek en doğru seçim olacaktır” dedi. 


Yayınlanma tarihi: 09/12/2021

-

Son Güncellenme: 18/12/2023

Başa Dön