Saç Ekimi Sonrası Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Clinic Hair tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Ekimi Sonrası Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Saçların dökülmesinin pek çok sebebi var, genetik nedenler başta olmak üzere stres, yanlış beslenme ya da zararlı saç ürünlerinin kullanımı ve bazı özel sebepler şeklinde sıralayabiliriz.

Saç dökülmesi ağırlıklı olarak erkeklerin karşı karşıya kaldığı yaygın bir sorun olsa da kadınlarda da görülüyor. Bununla birlikte artık bu sorun son derece doğal bir görünüm sağlayan saç ekimi işlemiyle tatmin edici bir şekilde çözülmektedir.

Saç ekiminin başarılı sonuç vermesi için saç ekimi kadar işlemden sonraki bakım süreci de büyük önem taşır. Hem yeni köklerin tutması, hem de donör bölgenin sağlıklı bir şekilde iyileşebilmesi için belli adımlar takip edilmelidir.

Bu adımların detaylarını ClinicHair Saç Ekim Merkezi'ne sorduk:
 
ClinicHair

Saç Ekimi Sonrası 10 Adımda Saç Bakımı

saç bakım adımları“Saç ekimi sonrası dikkat etmeniz gereken en önemli konu yeni ekilen köklere zarar vermemenizdir. Aynı şekilde donör bölgeyi de korumalısınız. Bunlarla ilgili süreç belli adımlar içermektedir.

Önerilere uyduğunuz vakit sağlıklı saçlarınıza kavuşma sürenizi kısaltabilirsiniz. Bu adımları şöyle sıralamak mümkündür:

1. Yatış Pozisyonu:

yatış pozisyonuSaç ekimi, lokal anestezi ile yapılan ve hastanede yatış gerektirmeyen bir işlemdir. Saç ekiminiz bittikten sonra evinize gidebilirsiniz.

Ancak iyileşme sürecinde en çok dikkat etmeniz gereken noktalardan biri yatış pozisyonunuzdur.

Yeni ekim yapılmış alanın yastıkla temas etmesinden kaçınmalısınız. Yastıkla temas eden kökler zedelenebilir. Bu doğrudan işlemin başarısını etkileyebilir.

Bu nedenle ilk günler başınızı dik tutarak, yarı oturur pozisyonda uyumanız gerekmektedir.

2. Saç Yıkama:

saç yıkamaSaç ekim işleminden sonra ilk üç gün saçınızın suyla temasını önlemelisiniz. İlk yıkama genellikle 3. güne planlanır ve arzu ederseniz bu işlemi saç ekiminizi gerçekleştiren merkezde yaptırabilirsiniz.

Saç ekimini takip eden ilk yıkamada saçlara nazikçe dokunulmalı, köklere zarar verilmemelidir.

İşlem sırasında özel saç ürünleri kullanılmaktadır. Saçlar ılık ve düşük tazyikli su ile hafifçe temizlenir. Yıkama sonrasında havlu ile sert müdahalelerden kaçınılmalıdır.

Saçlarınızı yeni kökleriniz kuvvetlenene kadar aynı nazik hareketlerle yıkamanız, hem iyileşme sürecinizi hızlandırır hem de sonucun başarısını arttırır.

3. Saç Bakım Ürünleri:

saç bakımıSize saç ekiminden sonraki süreçte kullanmanız için çeşitli saç bakım ürünleri tavsiye edilecektir. Bu ürünler arasında özel saç şampuanı, losyon ve serumlar yer almaktadır.

Saç ekimi sonrasında yalnızca 1 aylık vitamin takviyesi verilmektedir. Daha sonrasında ise tamamen doğal ve bitkisel içeriği olan şampuanlar tercih etmelisiniz.

4. Kaşıntı:

saç ekimi sonrası kaşıntıSaç ekimini takip eden iyileşme döneminde saç derinizde kaşıntı olması normaldir.

Kaşıntı yaşamaya başladığınızda bölgeyi kesinlikle tırnaklarınızla ya da sert cisimler yardımıyla kaşımamalısınız. Bölgeye size önerilen ürünlerle ve belirtildiği şekilde müdahale etmelisiniz.

5. Deniz ve Havuz:

denizKabuklanma olarak tanımlanan sürecin tamamlanmasından sonra denize ya da havuza girmeniz mümkündür.

Yaklaşık 1 aylık bir süre içinde gerçekleşen kabuklanma, açık yaraların iyileşmesi anlamına gelir ve enfeksiyon riskinin ortadan kalktığı dönemdir.

Bunun öncesinde saç derinizdeki yaraları havuz ya da deniz suyuyla temas ettirmeniz önerilmez.

6. Güneş:

güneşGüneş ışınlarıyla temas eden ciltte yaraların iyileşme süresi uzadığı için açık havada gezerken şapka ile korunmanız gerekmektedir.

Hastaların kabuklanma olan süreçte, ekim bölgesine herhangi bir şey temas ettirmesi ya da şapka takması kesinlikle yasaktır.

Çok sıkıntılı bir ortama girecekse ekim bölgesine temas etmeden çok kısa süreli olmak şartıyla fötr şapka gibi temas ettirmeyip hava aldıracak bir şey kullanabilir.

7. Hamam ve Sauna:

saunaHavuza ve denize girerken geçerli olan kural, hamam ve sauna için de geçerlidir. Kabuklanma süreciniz tamamlanınca hamama ya da saunaya girmenizde sakınca yoktur.

8. Spor:

sporSaç ekiminden sonraki sürecin ilk günleri hassastır. Bu nedenle bu dönemde ağır sporlardan kaçınmanız gerekmektedir.

Ağır spor ve aktivite sonrası terleme gerçekleşmesinden ötürü ekilen saçlarınız zarar görebilir. İki hafta geçtikten sonra hafif egzersizlere başlayabilirsiniz.

9. PRP:

prpSaç ekimini takip eden 3.haftadan itibaren yeni saç köklerinizin kuvvetlenmesi için ekim alanına PRP uygulaması yapılmaktadır.

Bu uygulama ilk başta sık aralıklarla yapılır. Sonrasında ise ihtiyacınız doğrultusunda hazırlanan bir program çerçevesinde yenilenir.

PRP işlemi işlemden sonra en erken 3.aydan itibaren yapılabilir, sıklıkla yapılmasına gerek yoktur, uzmanlar uygun görürse onların tavsiyesi doğrultusunda  belirli aralıklarla yapılabilir.

10. Beslenme:

beslenmeSağlıklı yaşamın altın kurallarından biri, dengeli ve doğru beslenmektir.

Saç ekimi sonrası iyileşme sürecinizi desteklemesi ve yeni saç köklerinizin sağlıklı şekilde olgunlaşması için vitamin, mineral ve protein açısından zengin, kaliteli bir beslenme planı uygulamalısınız.


Yayınlanma tarihi: 07/10/2022

-

Son Güncellenme: 07/10/2022

Başa Dön