Saç Ekimi Sonrası Donör Alanda Ağrı Olur Mu?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Kinyas Düşünmez tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Ekimi Sonrası Donör Alanda Ağrı Olur Mu?

Bu soru, pek çok saç ekimi forumunda hastaların sorduğu konulardan bir tanesi. Saç ekiminden sonra yaşanan süreçlerle alakalı olan, saç ekimini tecrübe etmiş insanların, henüz saç ekimi yaptıranlara forumlar vasıtasıyla deneyimlerini paylaştıklarını, sordukları sorulara yanıt verdiklerini görüyoruz.

Burada altını çizmekte fayda var. Her ne olursa olsun, saç ekimini yapan merkeze sorularınızı sormanız ve uzmanınızdan cevaplar almanız en sağlıklı olandır.

Dr. Kinyas Düşünmez’e saç ekimi sonrası donör bölge iyileşme sürecini ve donör bölge ağrısını sorduk:
Kinyas Dusunmez, MD
“Evet saç ekimi forumları gerçek anlamda insanların saç ekimi öncesinde ve sonrasında girdikleri ve tecrübelerini paylaştıkları platformlar.

Ama sizin de dediğiniz gibi gerçek ve sağlıklı bilgiyi saç ekimini yaptırdığınız merkezden almanız en mantıklısı. Şimdi donör bölge ağrısı konusuna geçmeden evvel, buraya yapılan işlemi kısaca açalım istiyorum.

Donör bölge, saç ekimi işleminde saç köklerinin alınıp toplandığı alandır. Genellikle başın arkasıdır. Başın arka kısmında, kulaklar ve yanlar arasında kalan sağlıklı, saç dökülmesine dirençli alanlardır.

Burada genellikle saçlar yoğundur, kellik ve dökülmeye karşı büyük oranda sağlıklı, güçlü saç köklerine sahiptir. Eğer bu bölgede alınabilecek kadar güçlü ve sağlıklı kökler yoksa bedenin başka alanlarına bakılabilir. Donör bölge olarak bu sefer vücut kıllarına göğüs, sırt ve sakal kıllarına bakılabilir.”

Saç Ekimi Sonrası Donör Bölgede Ağrı Olabilir

donör alan“Donör bölgeden kök alımı sonrası bir miktar ağrı hissetmeniz normaldir, bu ağrı ve rahatsızlık hissi operasyondan sonraki ilk birkaç gün içinde kaybolur.

Hatta tüm bu süreç ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Biz kliniğimizde işlem sonrasında hastalarımızın yaklaşık %98’i ağrı hissetmez. Geriye kalan %2'lik kısımda da kişiye özel hassasiyetler olabilir.

Bu süreçte kişilerin ağızdan alacağı düşük dozda bir ağrı kesici ile sorunun önüne geçilmiş olunur. Hatta hastalarımızın çoğu işlem sonrasında ağrı kesiciye ihtiyaç duymamaktadır.

Donör alanı ekim alanı gibi hassas davranmamız gereken alan olmadığı için yaklaşık 6 -8 gün içerisinde toparlar ve bütün kabuklarından arınmış olur. Daha sonraki süreçte ise mevcut saçlarının uzaması ile her geçen gün eski görselini kazanmaya devam eder. 

Gün geçtikçe gelişmiş ve yeni tekniklerle olabildiğince naif saç ekimi operasyonları gerçekleştiriyoruz. Fakat başka merkezlerde saç ekimi olmuş ve mevcut durumunu bize soran insanlar da oluyor ya da sizin de dediğiniz gibi forumlara soru soranlar da…

En sık karşılaştığımız donör alan ağrısını tetikleyen konuların başında aşırı kök alma, kanama ve enfeksiyon geliyor.”

Saç Ekimi Sonrası Donör Bölge İyileşmesi

donor area“Normal şartlar altında doğru yapılmış bir saç ekimi sürecinde donör bölgenin iyileşmesi yaklaşık iki hafta sürer. Ameliyattan sonra donör alana bir bandaj yerleştirilir.

Çıkarıldığında, ciltte küçük lekeler fark edilebilir. İyileşme süreci uzun sürmez, saçlar uzadıkça ameliyat sonrası tüm belirtiler kaybolur ve doğal estetik görünüme kavuşursunuz.

Tatmin edici sonuçlar elde etmek için özel tedavi ve dikkat gerektiren saç ekiminden hemen sonra donör bölgede bazı belirtiler ortaya çıkabilir, örneğin:

 

  • Verici bölgedeki kaşıntı, tıpkı herhangi bir yara veya mikroskobik yara izi gibi folikül alımından sonra, cildin hafif bir reaksiyonu olarak normaldir.

  • Anestezi enjeksiyonuna bağlı kızarıklık ve hafif şişlik birkaç gün sonra kaybolacaktır.

  • Biraz ağrı hissetmek.

  • Derinin yüzeyinde kabuk ve kan pıhtılarının varlığı

Bir Ay Sonra Donör Alan

Bir ay sonra yorgunluk, hassasiyet veya herhangi bir problemin birçok belirtisi ve etkisi ortadan kalkar ve saçlar uzamaya ve bölgeyi kaplamaya başlar.

Donör Alan İki Ay Sonra

İki ay sonra saçlar donör alanın büyük bir kısmını kaplamış olur ve operasyonun etkileri büyük ölçüde ortadan kalkmış olur.

Bir Yıl Sonra Donör Alan

Bir yıl sonra donör bölge çoğunlukla normal, temel görünümüne ve şekline döner.”


Yayınlanma tarihi: 18/04/2023

-

Son Güncellenme: 18/04/2023

Başa Dön