Saç Ekimi Sonrası Beslenme, Bakım ve İyileşme Süreci Nasıldır?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Gold City Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Ekimi Sonrası Beslenme, Bakım ve İyileşme Süreci Nasıldır?

Saç ekimi sonrası beslenme, bakım ve iyileşme süreci, yapılan ekim kadar önemli. İster FUE tekniği kullanılsın, ister saçlı deriye herhangi bir tedavi ile müdahale edilsin, ilk kural temizlik ve hijyen.

Açılan her kanal, yara oluşturmaya adaydır ve mikrop kapmaya meyillidir.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Gold City Hair Saç Ekim Merkezi de saç ekim sonrası kan ve doku sıvısı sızıntısı olabileceğini hastalarına anlattıklarını ifade ediyorlar ve ayrıca hasta eğer merkezlerine giderek tedavisini gerçekleştiremeyecekse, uygulamalı olarak pansumanın nasıl yapmasını gerektiğini ve ilk yıkamayı gösterdiklerini vurguluyorlar.

Saç ekimi sonrası beslenme, bakım ve iyileşme sürecini Gold City Hair Saç Ekim Merkezi’nden dinliyoruz:

Gold City

Saç Ekimi Sonrası Bakım

saç ekimi sonrası bakımSavunmasız alıcı alan yani saç ekimi yapılan bölge güneşten korunmalıdır ve saç ekimi sonrası şampuanlama uygulamadan 2 gün sonra başlatılabilir.

Fakat her zaman ekimi yapan doktorun söylemlerine dikkat etmenizi ve saç ekimi sonrası bakım ürünleri önerilerine uymanızı öneriyoruz.

Saç ekiminden sonra yapılan ilk şampuanlama saç etrafının şekillendirilmesi ve doku artıklarının temizlenmesi için son derece önem arz eder.

Bu sebeple saç ekiminden sonra ilk şampuanlamanın ekim merkezinde saç ekimi ekibi tarafından yapılması çok önemlidir.

Ortalama 1 hafta sonra yaralar kabuk bağlamaya başlar ve çoğu zaman kabuklar saç gövdesine yapışır.

İşte bu dönemde saçınızda oluşan bu kabuklanmayı oynatır, kaşır ya da herhangi bir şeye sürterseniz, ekilen yeni saçları zedeleyebilir ve saç ekimin başarısızlıkla sonuçlanmasına sebep olabilirsiniz.

Bu sebeple kabuklanma döneminde kesinlikle saçlarınızı ellememenizi ve birkaç gün sürecek bu süreci sakinlikle atlatmanızı öneriyoruz.

Bu süreçte sırt üstü yastıkla desteklenmiş bir pozisyonda yatmanız her açıdan sağlıklı olacaktır.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme

saç ekimi sonrası iyileşmeKabuklanmadan sonra genellikle ilk 10 gün sonunda nakledilen saçlar dökülmeye başlar. Bu dökülme "şok saç kaybı" ya da “şok dökülme” olarak adlandırılır.

İki, üç ay sonra ise yeni saç köklerinin oluştuğunu ve büyümeye başladığını gözlemleyeceksiniz. Bu süreçten sonra saçlarınız normal uzama seyrine girer. 8 ay içinde normal bir şekilde saçlarınız çıkar.

"Şok dökülme" olarak bilinen bu durum genellikle geçici ve sık görülen bir durumdur. Günde elli ila 100 adet saç teli bu süreçte dökülebilir. Hatta kel gibi görünen yama şeklinde bir görüntü ile sonuçlanması son derece yaygındır.

Hastaların %5’lik bir kısmında ise şok dökülmeyi takip eden bir hıçkırık nöbeti gözlemlenebilir. Fakat dediğimiz gibi geçicidir, tekrar saçlarınız çıkacaktır.

Saç ekiminden sonra geldiğimiz bu süreç sonrasında sadece ve sadece ekilmemiş yani kendi alanında bulunan saçlarda dökülme yaşanır.

Bundan sonraki bütün saç dökülmesi, işlem görmemiş alanlarda olması muhtemeldir. İşte bu olasılıkla başa çıkmak için ve bu tür kayıpları geciktirmek PRP ve benzeri uygulamaları deneyebilirsiniz.
 
Saç ekimi sonrası saçlı deri veya alın gibi alanlarda şişme, ödem gibi komplikasyonlar gözlemlenebilir. Uygulama sonrası alın bölgesine doğru takılan saç bandı, bu durumu hafifletmek amacıyla uygulanır.

Bu rahatsız edici bir hale gelirse, saç ekimi sonrası ilaç takviyesi konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Tekrar hatırlatmakta fayda var, saç kökleri yeni geldikleri alanda çıkarlarken, kaşıntı yapabilirler. Sürtünmek ve tahrip edici bir şekilde kaşımak transfer edilen kökleri zedeleyebilir.

Bazı saç ekimi sonrası bakım ürünlerini kullanmak kaşıntınızı giderebilir. Saç ekimini yapan doktorunuzdan ürün tavsiyesi alabilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası Beslenme

saç ekimi sonrası beslenmeSaç ekimi sonrası beslenme konusuna gelecek olursak, beslemenin sağlıklı saçlar üstündeki etkisi tartışılmaz bir durumdur.

Saça iyi gelen besinler tüketilmeli, hücre yenilenme hızını destekleyen yiyecek ve içeceklere diyette ver verilmelidir.

Kırmızı et, beyaz et, kuruyemişler, yumurta gibi besinlerde bolca bulunan Biotin ve B12 açısından yüksek gıdalar; demir ve çinko açısından zengin tahıllar, sakatatlar; E vitamini zengini zeytinyağı; C vitamini deposu turunçgiller; A vitamini zengini havuç, ıspanak gibi besinler diyetinize ekleyebilirsiniz.


Yayınlanma tarihi: 04/01/2023

-

Son Güncellenme: 04/01/2023

Başa Dön