Saç Ekiminde Şok Dökülme Ne Zaman Başlar?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Kinyas Düşünmez tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Ekiminde Şok Dökülme Ne Zaman Başlar?

Günde 50-100 arasında kafamızın herhangi bir yerinde saç dökülmesi, oldukça yaygın olduğu için vücudun normal bir işlevi olarak kabul ediliyor.

Bununla birlikte, nakledilen saç greftlerinin normal dökülme ya da saç ekimi şok dökülme mi olduğunu anlamak ve ayırt edebilmek gerekiyor.

Saç ekimi sonrası şok dökülme sürecinin detaylarını Dr. Kinyas Düşünmez sorduk:
Kinyas Dusunmez, MD
“Saç ekimi sonrası şok dökülme sürecini anlayabilmek için, öncelikle saçın büyüme aşamalarına, saç döngüsüne bakmak, bilmek lazım.

Saç, anajen, katajen ve telojen aşamalarından oluşan bir büyüme ve dökülme döngüsünden geçer.

Bu döngü, diğer memelilerin saç büyüme döngülerinden farklı olarak tamamen rastgeledir ve herhangi bir zamanda bu aşamalardan herhangi birinde değişen sayıda saç olabilir.

Saçın Büyüme Aşamaları

saç büyüme aşamasıAnajen faz, saçın aktif fazı olarak bilinir ve yaklaşık 2-6 yıl sürer. Bu aşamada saçlar 28 günde bir yaklaşık 1 cm uzar. Katajen faz, "geçiş aşaması" olarak adlandırılır ve 2-3 hafta sürer.

Herhangi bir zamanda, tüm saçların yaklaşık %3'ü bu aşamadadır. Diğer bir deyişle "dinlenme" aşaması olarak bilinen telojen aşaması, dökülmenin çoğunun meydana geldiği yerdir.

Tüm saçların yaklaşık %6-8'i telojen fazda olabilir ve yaklaşık 100 gün sürebilir. Bu süre zarfında 50-100 kadar saç dökülür.

Şimdi ekilen saç greftlerinin ve mevcut saçların operasyon sonrası dökülmesi konusuna bakalım. Hastalar genellikle saç ekimi işleminden sonra saç dökülmesinin devam ettiğini bildirirler.

Saç ekiminden sonra saç dökülmesinin normal bir durum olduğunu ve vücudun saç ekimi işlemi sırasında aldığı travmaya tepki verme yolu olduğunu unutmamak önemlidir.

Saç ekimi prosedürü, genetik olarak dirençli saçların donör bölgeden, saç derisinin saç kaybettiği bölgelere transfer edilmesi ve tek tek yerleştirilmesidir.

Tek tek greftlerin yerleştirildiği küçük açıklıklar oluşturulur bu durum saçlı deri ve çevresindeki saçlarda travmatik olabilir ve bunun sonucunda saç greftleri ve mevcut saçlar geçici olarak dökülebilir.

Bu oluşum "effluvium" olarak adlandırılır ve halk arasında ise buna şok dökülme deniliyor.

Şok Dökülme Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter?

saç ekimi şok sökülmeBize de en fazla gelen sorular arasında, şok dökülme ne zaman başlar, şok dökülme ne zaman biter sorularının cevaplarına bakalım şimdi.

Saç ekimi sonrası saç greftlerinin dökülmesi, saç ekimi işleminden 1 ila 5 hafta sonra herhangi bir yerde fark edilebilir.

Hastalar genellikle, işlemden birkaç ay sonra devam eden saç dökülmesinden endişe duyarlar fakat saçların er ya da geç yeniden çıkacağından emin olabilirler.

Tekrar hatırlatmakta fayda var, "Şok dökülme" saç ekimi sürecinin normal bir parçası olduğunu ve saçta herhangi bir kalıcı hasarın göstergesi olmadığını, kaçınılmaz olsa da geçici bir durum olduğunu bilmeliler.

Yeni ekilen saçların olgunlaşması zaman alacak ve farklı oranlarda uzayacaktır. İlginç bir şekilde, kişinin saç dökülmesi ve saç minyatürleşmesi ne kadar şiddetli olursa, o kişinin saç ekiminden sonra saç dökülmesinde artış yaşama olasılığı o kadar yüksektir.

Saç Ekimi Sonrası Kaybedilen Saç Miktarını Azaltmak Mümkün

saç dökülmesiSaç dökülmesi veya şok dökülme kaçınılmaz olsa da saç ekimi sonrası kaybedilen saç miktarını en aza indirmek için dikkate alabileceğiniz birkaç şey var.

Şok dökülmeyi azaltmak için saç ekimini yapan doktorunuzun reçetesiyle ve tavsiyesiyle ilaç kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar vücutta DHT üretilmesine yardımcı olmaktan sorumlu 5-Alfa Redüktaz enzimine bağlanarak çalışırlar.

DHT üretimini tamamen durdurmaz, aksine erkeklerde erkek tipi saç dökülmesi ve saç minyatürleşmesinin gelişimini kesintiye uğratacak kadar iyi bastırırlar.

Hastanın kendi kanından alınan trombositten zengin plazma PRP uygulaması da yine şok dökülme sürecini naif atlatmanıza yardımcı olabilir.

Ayrıca saça PRP uygulamasının yara iyileştirici özellikleri saç greftlerinin hayatta kalma oranını da iyileştirebilir.”


Yayınlanma tarihi: 13/02/2023

-

Son Güncellenme: 13/02/2023

Başa Dön