Saç Ekimi Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Saç Ekim Merkezi Emphair Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Ekimi Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Saç ekimi, saç dökülme sorunu için altın standart olarak kabul edilen bir tedavi ve son yılların en trend uygulaması. İnsanlar saç ekimi yaptırarak hayalini kurduğu saçlara kavuşabiliyor ve aynalara güvenle bakabiliyorlar.

Saçın, saçlı olma halinin genel sağlığımız üzerinde herhangi bir etkisi olmamasına rağmen, ruh sağlığını pozitif yönde etkilediği de bir gerçek. Çok istemesine rağmen saç ekimi yaptıramayan bir grup mevcut. Saç ekiminin hangi durumlarda yapılamadığını Emphair Saç Ekimi Merkezi’ne sorduk:

Emphair whatsapp butonu

“Evet maalesef saç ekimi yapamadığımız kişiler olabiliyor. Saç ekimi yapılmadan önce, gerçekleştirdiğimiz konsültasyon sırasında bu anlaşılıyor. Prosedür için uygun olup olmadığınızı belirlemek için tam bu aşamada çeşitli değerlendirmeler yapıyoruz.

Yoğun saç dökülmesi olan bir kişi, saçsız bölgeyi kaplayacak kaliteli donör foliküllerinin olmaması nedeniyle genellikle saç ekimi için uygun değildir. Birçok kişi, folikülün alındığı bölgeden artık saç çıkmayacağının farkında değil.

Biz donör alan verisi az olan bir hastaya saç ekimi yaparsak, hem alıcı bölgeyi tam olarak kapatamayız, hem de donör alan gözle görülür bir şekilde daha ince görünmeye başlar. Amaç estetik bir duruş kazandırmaya yönelik bir girişim olduğu için bu tarz hastalar, saç ekimi için uygun adaylar olmayacaklardır. Eğer hasta uygunsa beden kıllarından saç ekimi yapılıp yapılamayacağına bu şamada bakılabilir.

saç dökülme tedavisi

Diffüz saç dökülmesi durumu olan bir kişi de saç ekimine uygun olmayacaktır. Kronik Telogen Effluvium da dediğimiz bu durumda giderek artan oranlarda saç dökülmesi yaşanır. Saçlar daha ince görünürken, folikül kaybı olmaz.

Kronik Telogen Effluvium vakalarında, yaygın saç dökülmesinin altında yatan nedenin tedavi edildiğinden emin olmak için ayrıntılı bir araştırma yapılmalıdır.

Yani aşırı ve kronik bir şekilde saç dökülmesi yaşayan kişilere önerimiz öncelikle bu durumu ortadan kaldıracak, saç dökülmesini yavaşlatacak ya da durduracak çözüm yollarına bakmak oluyor. Bunun için ilaç tedavisi veya farklı medikal uygulama çözümleri sunabiliyoruz.

saç dökülmesi

Alopesi Areata yani saç kıran hastalığına sahip kişilere de saç ekimi yapılmamalıdır çünkü bu tip saç dökülmesi kafa derisinin herhangi bir bölgesini etkileyebilir, ekilen saçlar bile tüm prosedürü anlamsız kılabilir. Bu sebeple öncelikle saçkıran hastalığını tedavi ederiz ve ardından saç ekimini yapabiliriz.

Alopesi areata, birçok folikülün erken ve hızlı bir şekilde telojen (dinlenme) fazına girmesi nedeniyle ani yamalı saç dökülmesi olarak ifade edilebilir.

Saçkıran hastalığının nedeni bilinmemektedir, ancak bu alopesi türü otoimmün bozukluklar kategorisine girmektedir. Alopesi areata sık karşılaştığımız bir hastalık aslında. Ama dediğimiz gibi tedavi seçeneklerini değerlendirip sorunu çözdükten sonra saç ekimini yapmak en doğrusudur.

Ayrıca bir kişinin saç ekimi için “uygun” görülmemesinin ardında geçici bir saç dökülmesi sorunu olabilir.  Zira bu tarz hastalarda sağlıklı saçlar tekrar çıkacaktır. Bu durumu da ancak muayene sırasında anlayabilir, saçların neden döküldüğünü analiz edebiliriz.

tam kellik

Tamamen kellikten etkilenmişseniz ve saç köklerinin alınabileceği donör bölge yoksa, yine saç ekimi yapılmaz.

son olarak şunu söylememiz gerekiyor, bu aslında oldukça geniş bir konu, bazı kan hastalıklarında, kardiyak vakalarda, cilt hastalıklarında da saç ekimi uygun değildir. Genetik olmayan saç dökülmesini gidermek için bir dizi tıbbi veya medikal tedavi var.

Sizin için en uygun olanı saç dökülmenizin nedenine bağlıdır. Herhangi bir karar vermeden önce, tedavi seçeneklerini belirlemek için bir dermatoloğa veya saç ekimi uzmanına gitmek en doğrusu olacaktır. Kesin sonuç için danışmanlarla iletişime geçebilirsiniz.


Yayınlanma tarihi: 09/06/2021

-

Son Güncellenme: 06/10/2023

Başa Dön