Saç Dökülmesini Önlemenin 7 Yolu

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Saç Ekim Merkezi Emphair Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Saç Dökülmesini Önlemenin 7 Yolu

Erkek ya da kadın, hepimiz saç dökülme konusuna çok hassasız. Emphair Saç Ekimi Merkezi saç dökülme sorununun önüne geçebilmenin 7 yolunu bizlerle paylaştı:
Emphair whatsapp


Her Şeyden Önce, Panik Yapmamaya Çalışın

saç dökülmesinde panikÖncelikle, normal günlük dökülmeyi, erken müdahale gerektiren türden ayırmak önemlidir. Vücudun doğal dökülme sürecinin bir parçası olarak günde 25 ila 100 saç telinin dökülmesini doğal kabul ederiz.

Saç fırçanıza dolandığını, yastık kılıfınıza saçıldığını veya süveterinize yapıştığını görebilirsiniz. Ancak saçların daha hızlı bir şekilde döküldüğünü veya önemli kümeler halinde düştüğünü fark ederseniz, profesyonel yardım almak iyidir.

 

Saç Dökülmesini Anlamak

saç dökülmesini fark etmekAlopesi, basitçe kafa derisinde veya vücutta saç dökülmesi için kullanılan tıbbi bir terim. Birden fazla varyasyonu vardır ve bunların hepsi kalıcı saç dökülmesine neden olmaz.

Androgenetik alopesi, telogen effluvium ve saçkıran olarak geçen alopesi areata gibi türleri tüm insan ırklarını etkiler.

Saç dökülmesinin en yaygın türü, erkek veya kadın tipi kellik olarak da adlandırılan kalıtsal bir durum olan androgenetik alopesidir. Çözümü ise saç ekimidir.

Kepeği Görmezden Gelmeyin

kepek problemiKepeği çoğu zaman, yağ bezlerimizdeki mayaya karşı bağışıklık sisteminin verdiği bir yanıt olarak düşünebilirsiniz. Hatta saç derisi kırmızı, kaşıntılı ve pulludur, hafif iltihaplanmayı da tetikler.

Enflamasyon ilerler ve kontrol edilmezse, aslında saç köklerini yok edebilir. Kepekle ilişkili kaşıntı ise cildin kalınlaşmasını ve saç kırılmasını tetikleyebilir.

İçeriğinde çinko pirition, ketokonazol veya selenyum sülfit olan mantar önleyici bir şampuan denenebilir. Fakat kepek önleyici ürünlerin zamanla tahrişe neden olabileceğini unutmayın, en doğrusu bir doktordan destek almaktır.

Hava Kirliliğine Dikkat

saç dökülmesi
Yeni bir araştırma, hava kirliliği ve saç dökülmesi arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

Büyük şehirlerde en yaygın iki madde tipi olan egzoz gazı ve toza maruz kaldıktan sonra, saç foliküllerinin tabanından alınan insan kafa derisi hücrelerinin, saç büyümesi ve tutulmasından sorumlu spesifik protein seviyelerinde azalma olduğunu gösterdi.

Paniğe kapılmaya gerek yok ama yine de saçımızdaki doğal yağları korurken istenmeyen kalıntıları atmak için arındırıcı bir şampuan ve hatta elma sirkesi gibi ürünler kullanılabilir.

Saç Toplama Şeklinizi Tekrar Gözden Geçirin

saç toplama modelleri
Özellikle sıkı örgüler ve yüksek at kuyruğu, sıkıca toplama, kafa derisini çekiştirir. Bu gerilim, kıl foliküllerinin bölgesinde iltihaplanmaya neden olabilir ve birçok farklı skarlı alopesi formunu hızlandıran faktördür. Sonunda hassas tellerin düşmesine neden olur.

Kuru Şampuan Alışkanlığınızı Tekrar Düşünün

kuru şampuanKuru şampuanlar bir nevi yağ emici saç tozlarıdır ve zamanla foliküllere zarar verebilir, saç büyümesini durdurabilir.

Çok sık kullanıldığında enflamasyon, kızarıklık, kuruluk, kaşıntı, şişlikler, batma veya genel hassasiyet yapabilir. İşte tüm bunlar kaşınmayı tetikleyebilir, iltihabı daha da şiddetlendirebilir ve köklerde ek kırılmalara neden olabilir.

Saç derisinin tahriş olduğunu fark ettiğiniz anda, saç deriniz dengelenene kadar kuru şampuan kullanmayın.

Ne Kadar Streslisiniz?

stresPsikolojik stresin doğrudan saç dökülmesine neden olduğu doğru değil. Ancak fizyolojik stres başka bir konudur.

Önemli kilo kaybı, bebek sahibi olmak, oral kontraseptifleri başlatmak veya durdurmak, genel anestezi veya ameliyat olmak, bu tür bedensel stresörler aslında telogen effluvium adı verilen bir tür saç incelmesini tetikleyebilir.

Bu, genellikle olaydan üç ay sonra gelen ve yaklaşık altı ay süren, kafa derisinin her yerinde görülen homojen bir dökülmedir.

Saçlar tetikleyiciden altı ay kadar sonra, saç dökülmeden önceki haline yakın bir şekilde yeniden uzar.


Yayınlanma tarihi: 15/02/2022

-

Son Güncellenme: 16/02/2022

Başa Dön