Popüler estetik trendleri: Doğru bilinen yanlışlar


Op. Dr. Salih Onur Basat, Milliyet'ten Pınar Civelek'e estetikte doğru bilinen yanlışları anlattı.

Estetik cerrahi ile Rekonstrüktif cerrahi arasındaki fark nedir?

Öncelikle estetik cerrahi, var olan normale yakın ya da normal olan bir yapıyı bir organı bir bölgeyi daha iyi ve daha güzel hale getirmek için yapılan bir cerrahi müdahaledir. Rekonstrüktif cerrahi ise bir onarım ameliyatıdır. Yani zarar görmüş hasarlanmış ve bütünlüğü kaybolmuş bir bölgeyi onarmak, eski haline ya da eski haline daha yakın bir hale getirmek için yapılan bir ameliyattır.

Estetik operasyonlar ağrılı ve sancılı işlemler midir? Eğer öyleyse ağrıyı azaltmak için neler yapılabilir?

Az ya da çok bütün estetik ameliyatlarda bir ağrı meydana gelir. Bu ağrı yapılan operasyonun büyüklüğü ve bölgesine bağlı olarak değişir. Önceden kemikle ilgili yapılan işlemlerde mesela bir burun ameliyatında kemik üzerinde çalışıldığı için bu bölgede daha çok ağrı meydana geliyordu. Ama artık çekiç olmadığı için ve piezo ile ultrasonik olarak kemikler kesildiği için daha az ağrı meydana geliyor.  Ama buna karşılık olarak herhangi bir kesi yapılmamasına rağmen bir liposuction ameliyatında geniş bir alanda çalışıldığı için bir burun ameliyatına göre daha fazla ağrı meydana geliyor. Bu ağrılar en çok ilk iki gün görülür ve yaklaşık bir hafta sonrasında ağrı azalarak kaybolur.

Özellikle meme büyütme operasyonları insanların kuşkulu yaklaştığı işlemler. Kanser yapıyor diyenler bile var. Meme büyütme işlemlerinde takılan silikonun vücuda zararı var mıdır?

meme büyütme

Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikonların kendi başlarına bir kanser yapma gibi bir etkileri yok. Ama çok az da olsa gösterilmiş bazı vakalar var. Bu hastalarda oluşan şeyler ise silikon bir yabancı cisim olduğu için vücut ona karşı bir bağışıklık cevabı geliştiriyor. Ve bu bağışıklık cevabı da vücudun savunma sisteminden kaynaklı birtakım hücrelerin normalden daha fazla üremesini ve büyümesini ve lenfoma benzeri bir durum oluşturmasına sebep oluyor. Yani protez kendi başına bir kanser sebebi değil. Vücudun ona bağlı verdiği bir tepkiye bağlı olarak bu reaksiyon meydana gelebiliyor.

Kadınların en çok yaptırdığı işlemlerden biri olan meme büyütme işlemi emzirmeye, hamile kalmaya engel mi?

Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan protezler bilinenin aksine memenin içerisine konmazlar. Ya memenin altına ya, meme altındaki kasın altına ya da meme altındaki kas zarının altına konur. Bu nedenle meme protezlerinin süt verme ile çok fazla bir ilgisi olmaz. Hasta hamile kalabilir, bebeğini emzirebilir. Meme protezinin meme dokuyla bir ilgisi yoktur. Burada önemli nokta çok büyük bir hacim kazanmak amacıyla meme dokusunu zorlayacak kadar büyük bir protezin kullanılmamasıdır. Bu takdirde meme dokusu zamanla incelir ve meme dokusunun azalmasına yol açar. Bu durum ilerleyen dönemlerde süt vermenin azalmasına yol açabilir.

Halk arasında müthiş dalgası geçilen bir konu olsa da insanlar aslında gerçekten bunu merak ediyor dolgu için kullanılan silikonlar patlar mı?

Şu anda hiçbir şekilde vücuda enjekte edilen, ya da vücutta herhangi bir yer doldurmak için kullanılan bir silikon yoktur. Böyle bir materyal yok. Şu anda kullanılan silikonlar bir kılıf içerisinde saklanmış silikonlar vardır. Yani patlaması mümkün değil. Ancak kesildiğinde bu silikon sızma şeklinde etki gösterir. Onun dışında sıkıldığı, üzerine baskı geldiği vakitte patlaması gibi bir durum söz konusu değildir.

Vücudumuzda sonradan çıkan ya da doğuştan var olup görüntüsüyle bizi rahatsız eden benleri aldırmak kanser yapar mı?

ben aldırma

Benleri aldırmanın kanser yaptığına dair herhangi bir bilgi yoktur. Her ben kanser olacak ya da her ortaya çıkan ben kanserleşecek diye bir durum da yoktur. Bunların belirli kriterleri vardır. Bu kriterler yakın takip sonrası ortaya konabilir. Örneğin sonradan ortaya çıkan bir bendeki sınırlarında, renginde değişme boyutunda büyüme üzerinde kaşıntı meydana gelmesi ya da üzerinde yaranın açılması bu bende kanserleşme meydana geldiğini gösteren belirtilerdendir.

Birçok insan liposuctionın bir kilo verme yöntemi olduğunu düşünüyor, liposuction bir kilo verme yöntemi midir yoksa vücut şekillendirme yöntemi mi?

Liposuction bir kilo verme yöntemi değildir. Bölgesel yağlanma sonucu meydana gelmiş fazla bölgelerden kurtulma yöntemidir. Yani bir insan normal kilosuna yakın olabilir ama erkekler için özellikle karın bölgesinde, kadınlar için de yine karın bölgesinde, basenlerde ve bacaklarda bölgesel yağlanma olabilir. Bu bölgesel yağlardan kurtulmak için yapılan bir yöntemdi liposuction, artık bir vücut şekillendirme yöntemi olarak kullanılıyor da diyebiliriz. Olmaması gereken yerlerdeki yağları alıp belki daha belirgin olmasını istediğimiz yerlerde kullanılabiliyor. Kadınlarda sırt, karın, bel ve bacak bölgelerinden alınan yağları BBL yani Brazillian Butt Lift için kullanılması bel ve karın bölgesi inceltilirken, kalçaların daha belirgin olarak ortaya çıkarılması için kullanılması liposuctiondaki değişimlerin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Keza erkekler için fazla olan bölgelerdeki yağın alınması ve omuzların biseps ve triseps kasların şekillenmesi için ya da göğüste kas görünümü verilmesi için bu yağların kullanılması artık liposuction işleminin vücut şekillendirmesi için kullanıldığının net bir göstergesi olarak algılanıyor.

Ünlü/fenomen bir kişinin burnunu gösterip sizden bu şekli vermenizi isteyenler oluyor mu ve bu doğru bir yaklaşım mı?

Ünlü olsun ya da olmasın hala hastalar ellerinde değişik fotoğraflarla bize geliyorlar, beğendikleri burunları bize gösteriyorlar. Eğer hastanın beğendiği burun kendi burun şekline uygunsa bunun olup olamayacağını anlatabiliyoruz. Ama bazı hastalar oluyor ki gerçekten ellerindeki fotoğrafla kendi burunlarının o şekle dönmesi mümkün değil. Her zaman için hastanın kafasındaki şekli anlatabilmesi için fotoğrafları kullanması evet kabul edilebilir bir şey. Ama elinde bir fotoğrafla gelip ‘ben burnumu böyle istiyorum’ diyen hastalarda ben daha çok yapmayı tercih etmiyorum.

Karın germe operasyonundan sonra hamile kalınabilir mi?

karın germe

Tıpkı meme ameliyatlarında olduğu gibi karın germe ameliyatlarından önce de sorulan ilk sorudur bize. Karın germe ameliyatının çocuk sahibi olmaya bir engeli yoktur. Çünkü burada yapılan işlem tamamen kaslar ve cilt yüzeyinde yapılan bir işlemdir. Karın içinde herhangi bir işlem yapılmaz. Üreme organlarında herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Bu nedenle hasta rahatlıkla hamile kalabilir. Fakat hamile kalınca illaki ciltte esneme, belki çatlaklar meydana gelebilir. Bu nedenle hamilelikten sonra karın germe ameliyatını revize etmek gerekebilir.

Yağ enjeksiyonu ile kalça büyütme operasyonları için en ideal kişiler aşırı kilolu insanlar mıdır yoksa zayıf insanlara da yapılabilir mi?

Yağ enjeksiyonu ile kala büyütme yani Brazillian Buff Lift dediğimiz Brezilya poposu dediğimiz ameliyatlar için en ideal kişiler normal kilosunun biraz üzerinde olan kişilerdir. Yani yağ enjeksiyonu yapıldığı zaman gerçekten kalçada bir büyüme sağlanabilecek ve bunu sağlayabilecek yeterli miktarda yağı olan ama çok fazla yağlanması olmayan güzel bir vücut şekillendirme yapılabilecek insanlardır. Eğer hasta çok kiloluysa belki bu hastadan çok yağ alabilirsiniz ama popoyu büyütseniz de görece olarak çok belirgin bir değişim sağlanmayabilir.


Yayınlanma tarihi: 17/12/2020

-

Son Güncellenme: 04/02/2021

Başa Dön