Popoda yeni trend: Yuvarlak hatlar


Hollywood yıldızları estetik dünyasına yön vermeye devam ediyor. Jennifer Lopez ve Shakira’nın öncülüğünü yaptığı kalkık ve dışarı çıkıntılı popoları Kim Kardashian bambaşka bir platforma taşıdı. Hatta Kardashian’ın poposu gündemi o kadar meşgul ediyor ki erkekler dahi poposunda silikon olup olmadığını tartışır hale geldi. Günümüzde giderek daha çok tercih edilmeye başlayan popo estetiğini ve uygulanan yöntemleri Estetik Cerrah Op. Dr. Gökhan Beyhan’dan dinledik.

POPO ESTETİĞİ HANGİ AMAÇLA YAPILAN BİR İŞLEM? KİMLER BU İŞLEMİ YAPTIRMAK İSTİYOR?

Popo estetiği, genel olarak istenilen popo biçimine sahip olmak için yapılan işlemleri kapsıyor. En sık yapılan işlem popo büyütme ve genellikle düz kalçalara sahip kadınlardan talep görüyor.

NEDEN BAZI KADINLARIN POPOSU DÜZ OLUR?

Bu büyük oranda genetik özelliklerle alakalı. Kalça kısmına şeklini veren, iskelet yapısı, kasların durumu ve büyük oranda da yağ durumu önemli. Kadınlarda östrojenin etkisiyle
yağ birikimi kalça bölgesinde olmaya eğilimlidir. Bu bakımdan belki bazı hormonal durumlar
bundan sorumlu tutulabiliyor. Aşırı kilo kaybı da kalça bölgesini etkileyebiliyor.

Kim popo estetiği

KIM KARDASHIAN’IN POPO ESTETİĞİNE OLAN TALEBİ ARTIRDIĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Tabii ki, popüler kültür bizim işimizle doğrudan alakalı, bunu yadsıyamayız. Ancak aslında evrimsel süreçlerle genlerimize kazınmış bazı estetik normlar ve beğeni ölçüleri olduğunu düşünüyorum. Popüler kültür her ne kadar bu normları etkilese de çok belirgi bir etkiye sahip değil.

KENDİSİ POPOSUNDA ESTETİK OLMADIĞINI SÖYLÜYOR, SİZCE DURUM NEDİR?

Yok diyorsa öyle kabul etmek gerekiyor. Hem mahremiyete özen göstermek önemli hem de bu konuda bir yorum yapmak çok zor gerçekten.

“Yüz estetiği denilince nasıl altın oran akla geliyorsa popo estetiğinde de bu tanıma yuvarlak ve arkaya doğru çıkıntılı kavramları yön veriyor. genellikle düz kalçalara sahip kadınların tercih ettiği popo estetiğinde protezin yanı sıra yağ enjeksiyonu, iple asma gibi yöntemler de tercih ediliyor”

İDEAL POPO TANIMI VAR MI? VEYA KİŞİNİN VÜCUT ÖLÇÜLERİNE GÖRE POPOSU NASIL OLMALI?

İdeal popoyu çok belirgin sınırlarla tanımlamak mümkün değil çünkü kalça kısmının güzelliğini ortaya çıkaran biraz da bel ve bacaklarla olan ilişkisi. Ancak çok bilinen bazı kurallar var. Belki de en iyi bilineni, bel-kalça oranının 0,7 olması. Yapılan araştırmalara göre, bu oran optimal östrojen değerlerine sahip kadınlarda görülüyor ve egemen kültürlerde de kadın çekiciliğini artırıyor.

POPO ESTETİĞİNDE KULLANILAN YÖNTEMLERİ KISACA ANLATABİLİR MİSİNİZ?

Popo estetiği ameliyatlarında en sık kullanılan yöntem Brezilya tipi popo estetiği (BBL) olarak da bilinen yağ enjeksiyonu yöntemi. Bu yöntemde özellikle bel ve karın bölgesinden alınan yağlar, kalça bölgesine verilerek ideal belkalça oranı ve popo şekli elde ediliyor. Yani
bir yandan bel bölgesi inceltilirken bir yandan da popo kısmı belirginleştiriliyor. Tabii ki bu yöntemin etkili olabilmesi için kişinin belli miktarda yağ oranına sahip olması gerekiyor. Bu işlemi düşünen kişilere bazen kilo alması bile önerilebiliyor.

Sıklıkla kullanılan diğer bir yöntem de silikon implantlar. Bu özellikle yeterli yağ oranı olmayan kişilerde tek kullanılıyor. Göğüs implantlarına benzeyen ama özel şekilli protezler kalça bölgesindeki kas içine konularak popo hacminin artırılması amaçlanıyor. Bunun dışında özellikle aşırı kilo kaybetmiş ve kalça bölgesinde sarkma olan kişilerde bel bölgesine yapılan kesilerle bu sarkıklığın alınmasına yönelik işlemler de mevcut.

BU YÖNTEMLER KİMLER İÇİN UYGUN DEĞİL?

Genel sağlığı iyi ve gerçekçi beklentilere sahip olan herkes için bu yöntemler uygulanabiliyor. Tabii kim için hangi yöntemin iyi olacağına muayene sonrası karar verilmesi önem taşıyor.

İŞLEMLERDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Bu işlemlerin çoğunda ortalama bir hafta kalça üzerine uzun süre oturulmaması, yaklaşık üç hafta da korse kullanılması gerekiyor.

GÜNLÜK AKTİVİTELERDE NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Bir hafta boyunca uzun süre oturmamak dışında günlük aktiviteler yerine getirilebiliyor. Yapılan işleme göre üçdört hafta sportif aktivitelerde kısıtlama olabiliyor.

MEVSİM OLARAK HANGİ AYLARI ÖNERİYORSUNUZ?

Bu işlemler her mevsimde yapılabilir. Ama plastik cerrahi ameliyatları sonrası izlerin güneş ışığından korunması gerekiyor.

POPO ESTETİĞİNDE BURUNDA OLDUĞU GİBİ REVİZYON OLUYOR MU?

Revizyon hemen her ameliyat sonrası nadir de olsa uygulanabiliyor. Özellikle yağ ile yapılan büyütmelerde kişisel özelliklere bağlı olarak verilen yağın bir kısmı eriyebiliyor ve bu eksiği
tamamlamak gerekebiliyor. Bu ihtimali göz önüne alarak, genellikle ameliyatta biraz fazladan yağ veririz ki asıl yağ erise bile kalan kısım yeterli görüntüyü sağlasın.

ÖZELLİKLE PROTEZ AMELİYAT SONRASI HASTANIN YAŞAMINDA DİKKAT ETMESİ GEREKEN ŞEYLER NELER?

İyileşme sağlandıktan sonra kişi hayatına normal olarak devam edebiliyor. Ancak bu kişilerin kalçaya yapılan enjeksiyonlardan kaçınması gerekiyor.


Yayınlanma tarihi: 30/01/2020

-

Son Güncellenme: 12/05/2022

Başa Dön