Özel Sektördeki Hekimler Nasıl Markalaşmalı?


Serap Öcal tarafından yazılmıştır.

Özel Sektördeki Hekimler Nasıl Markalaşmalı?

Günümüzde yaşanan sağlık problemlerindeki artış, çeşitlilik ve çoğu kamu hastanelerinde oluşan kalabalık nedeniyle vatandaşların daha hızlı ve efektif hizmet alma isteklerini doğurmuştur.

Ülkemiz sağlık kuruluşları ve bireysel hizmet veren doktorlarımızın gerek geleneksel kitle iletişim araçlarını kullanarak gerekse de internet yoluyla mesleki deneyimlerini göstermeleri, ülkemizin sağlık alanında dünyaca ünlü hale getirme yolunda hızla ilerlemektedir. 

Doktorlarımızın teknolojik gelişmeleri daha hızlı takip etmeleri ve neticesinde başarılı işlemler uygulamaları hem kişisel hem kurumsal anlamda markalaşmalarına katkı sağlamaktadır.

Markalaşmak isteyen sağlık kurumları veya özel sektörde hizmet vermekte olan hekimler, öncelikle şirketin amaçlarını, kalite politikalarını, hedef alacağı kitleyi benimsemek ve özümsemek zorundadırlar. Markalaşmanın genel kuralı belirli hedeflerin içselleştirilmesi ve gerek kişilerin gerekse kurumların bu hedefler doğrultusunda çok çalışmaları önemlidir.

Kişisel Markalaşma

dr oz show
Günümüzde çoğu ticari marka kişiye özel davranmakta özellikle iş hayatında yer alan başarılı çalışanlar, kendi ürettikleri ürünleri bağlı oldukları işletmelerin başarılarıyla değil, kendi kişisel markalarını yaratarak başarı elde ederler.

Kişisel markalaşma, tıpkı ticari markalaşma gibi gelecekteki yatırımlar için tasarlanır. Bu tasarımda kişilerin kendi değerleri, yönetmedeki becerileri, iletişim kabiliyetleri, kendi farkındalıkları, kişilikleri ve gelecek için hedefleri gibi konular yer almaktadır.

Burada temel hizmet sağlayıcı olan doktorlar büyük bir öneme sahiptir. Doktorlar da kendilerini diğer hizmet alıcılara tanıtmak ve daha fazla kişiye ulaşmak için markalaşma kavramını kullanmaktadır.

Doktorların markalaşması, kişisel markalaşma kavramı altında belirlenmektedir. Marka ve sağlık sektöründe markalaşma kavramı ile beraber doktorların kişisel markalaşma kavramı bu çalışmanın esas unsurlarını oluşturmaktadır.

Hastaların, doktorun sosyal medya mecralarında ve TV’lerde görülmesi, doktorun bilimsel makale, gazete ve dergi yazılarının olması ve doktorun cinsiyetinin doktor seçimleri konusundaki görüşlerinin doktor seçimlerini etkiledikleri yapılan araştırmalarda ortaya çıkmaktadır.

Bunun yanında hastaların yakın çevrelerinin yorumları, doktorun yaş ve tecrübelerinin fazla olması, doktora ilk görüşte güven duyulması, sağlık kurumunun lokasyonu, mimarisi, hijyeni ve doktorun tedaviye bekletmeden başlatması gibi konuların doktor seçimlerini daha çok etkilediği de bilinmektedir.

Dijital İtibar Yönetimi

nereden başlamalıyım
Son dönemlerde çok sık karşılaştığım bir soru var: “Nereden Başlamalıyız?” Sizler de kişisel veya kurumsal markanızı kuruyor ya da var olan halini iyileştirmek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Tüm detayları bu yazıya sığdırmak mümkün olmasa da en azından fikir verecektir diye umut ediyorum.

Öncelikle marka konumlandırma (fikrinizi, hedef pazarınızı ve rekabet avantajınızı açıkça ortaya koyma), marka imajı (logonuz, kurumsal renginiz, tasarımlarınız), marka tutundurma (bilgi veren, ikna eden, hatırlatıcı) çalışmalarınızın stratejik olarak doğru planlanması gerekiyor.

Tüm bu faaliyetlerin sürdürülebilir olarak sağlanması; iletişim kanallarının planlanması, basın ile sağlıklı ve doğru iletişim, sosyal medya stratejisinin belirlenmesi, dijital itibar çalışmalarının yönetimi, reklam ve tanıtım faaliyetlerinin kurgulanması gibi çalışmaları da yapmalısınız.

Kullanıcı Dostu Bir Web Sayfanız Var mı?

web sayfası
Teknolojinin hayatımızın bir parçası haline dönüştüğü bu dönemde; kreatif, bilgilendirici ve yapılan hizmetin niteliğini çok açık bir biçimde ifade eden bir web sayfasının öneminden hep bahsediyorum.

Dijital dünyadaki izimiz, yüzümüz ve sürdürülebilirliğimizi sağlayacak olan sayfamızın iyi kurgulanması çok büyük bir öneme sahip. Kullanıcıyı yormadan aradığı her şeyi kolayca bulabildiği, hızlı iletişim kurabildiği ve merak ettiği konulardaki bilgilendirici yazılara sahip web sayfaları hazırlanmalı. Hatta mobil aplikasyon olarak varlığını sürdüren sayfalar geleceğe daha çok yatırım yapmakta.

Gelecekte verileri yönetebilen ve anlamlı, ölçülebilir pazarlama deneyimi sunan dijital çalışmalar ile sıklıkla karşılaşacağız. Yine sosyal medyanın gücü de azımsanmayacak derecede artmakta. Buradaki varlığınız da en az web sayfası kadar önemli olacaktır.

Bilgiyi Paylaşmaktan Korkmayın

bilgi paylaşımı
Hastane yöneticisi, doktor veya bir tıbbi cihaz firması yetkilisi olabilirsiniz. Web sayfanızı ziyaret eden her kullanıcının sitenizde geçirdiği verimli zaman sizin bir sonraki hastanızın veya müşterinizin (doktor, hastane değilseniz) teminatı olacaktır.

Çünkü artık her türlü hizmeti arama motorları vasıtasıyla önce dijital ortamda araştırma kültürü edindik. Bu yüzden güvenilir, doğru ve güncel bilgileri sayfanızda mutlaka paylaşmalısınız.

Her bir kullanıcının sizi kaç kez arattığı, arama sonuçlarında çıkma sayınız, kullanıcının sitenizde geçirdiği vakit gibi her türlü matematiksel veri büyük önem taşıyor.

Reklam Yasaklarına ve Tanıtım Kurallarına Dikkat Edin

doktor reklam yasağı
İletişim çalışmalarınızda, Sağlık Bakanlığı’nın “Bilgilendirme ve Tanıtım Faaliyetleri” mevzulu 2011/59 sayılı genelge ile düzenlenen kurallara uymanız gerekmekte.

Yasa detaylı olarak incelendiğinde, yasaklanan reklam uygulamaların hasta ve yakınlarının sağlık konusunda yanıltıcı bilgi almamaları ve yanlış tedavilere yönelmemeleri için yapıldığını görürüz. 

Bu anlamda yasalara uygun biçimde sağlığı geliştirici, bilgilendirici, koruyucu ya da önleyici bilgiler veren içeriklerin hasta ve yakınları ile paylaşılmasında bir sakınca yoktur.

İçeriklerin rekabet yaratıcı ve yanlış yönlendirme yapmayacak şekilde hazırlanması ise en ön önemli konu olarak nitelendirilebilir. Web sayfalarında ve sosyal medya paylaşımlarının alt kısmında “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.” ifadesi yer almak zorundadır.

Sosyal Medyayı İnteraktif Kullanın

sosyal medya kullanımı
Tüm dünyada olduğu gibi sağlık iletişimi konusu son dönemlerde Türkiye'de de önem kazanmakta, bu alanda geliştirilen stratejilere ve yapılan çalışmalara ağırlık verilmekte. 

Sağlığın geliştirilmesi, sağlık iletişiminin kapsadığı temel konu başlıklarından birisi. Özellikle, yaygınlaşan kronik hastalıklarla önemi artan ve disiplinlerarası bir çalışma gerektiren stratejik sağlık gelişiminin planlanmasında ve uygulanmasında iletişim çalışmaları önemli bir yere sahip. 

Gelişen iletişim teknolojileri ile bu uygulamaların yöntemi değişerek, geleneksel çalışmaların yanı sıra sosyal medya araçlarının kullanımı da artış gösterdi. Sosyal medyanın bu amaç doğrultusunda kullanımı, tarafların dahil olmasına imkan vermekte, sağlık iletişimi programlarıyla beraber toplum sağlığını olumlu yönde etkilemek için fırsatlar oluşturmakta. 

Bu sebeple, sosyal medyanın toplum üzerindeki etkisini ve sağlık gelişimi uygulamalarındaki rol ve etkinliğini değerlendiren çalışmalar önem taşımaktadır.

Takipçilerinize zaman zaman soru yöneltmeniz, memnuniyet anketleri düzenlemeniz ve minik sürprizler yapmanız, onlarla sıcak ve samimi bir marka ilişkisi kurmanızı sağlayacaktır. 

Paylaşımlarınızı yaparken etkileşimin yüksek olduğu (sabah 9.00 ve akşam 17.30 gibi denilebilir) saatlerde yapmanız daha doğru olacaktır.

Yine 48 saat ara ile web sayfanızda paylaştığınız linki sosyal medya hesaplarında da paylaşarak web sayfanızın reytingine de katkı sunabilirsiniz. Minik videolar, gerçek personelinizin fotoğrafları (izin alınmalı), önemli gün ve haftaların hatırlanma şekli olarak anlamlı olacaktır.

Sonuç Olarak;

blog yazıları
Dijital teknolojiler doğru ve etkin kullanıldığında tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de yararlı bir sanal ortamdır.


Hedef kitle analizinin yapılabildiği, ucuz ve etkin bir sistem olarak sosyal medya toplumun sağlık okuryazarlığı seviyesinin gelişimine katkı sağlayacak dijital bir sağlık iletişimi platformu olarak düşünülebilir.

Sağlık sektörünün kendine özgü kuralları ve reklam yasakları sosyal medya kullanımında hem profesyoneller hem de sağlık kurumları tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.

Politika belirleyiciler, halk sağlığı uzmanları, sektör profesyonelleri ve sağlık iletişimcileri sağlıkta sosyal medya kullanımını yaratıcı iletişim kampanyaları ile adeta bir eğitim alanı olarak değerlendirebilir.

serap öcal

Konuk yazarımız Serap Öcal; sağlık iletişimi danışmanı, köşe yazarı, PR sorumlusu, TV ve internet program sunucusudur.
linkedin


Yayınlanma tarihi: 12/10/2021

-

Son Güncellenme: 19/10/2021

Başa Dön