Midas’ın Kulakları

Kepçe Kulak Ameliyatı
Kepçe Kulak Ameliyatı tedavisinde öne çıkan merkezler

Yıldız Ertan tarafından yazılmıştır.

Midas’ın Kulakları

Midas'ın Kulakları'nı hemen hemen herkes duymuştur sanırım. Evet evet Kral Midas. Tabii bu adamcağızın da kulakları doğuştan böyle değildi. Sonradan burnunu soktuğu bir olay sebebiyle deforme oldu... 

Kral Midas bir gün böyle avel avel Tmolos Dağı eteklerinde gezinirken, tanrı Apollon ve tanrı Pan'ın müzik challenge'ı yaptığını farkeder. Bu yarışın hakemliğini yapan, adını da dağa veren dağ tanrısı Tmolos ödülü Apollon'a verir. Yani Pan'ın flütü değil de Apollon'un liri Tmolos tarafından daha çok sevilmiştir.
midasın kulaklarıBizim Kral Midas da yürek yemek suretiyle Tmolos'a "bilader yani burada bu ödülün sahibi Pan olmalıydı, hay senin hakemliğini..." derken, tanrı Tmolos onun kulaklarını eşek kulaklarına çevirivermiştir.

Kral Midas deli gibi utandığı eşek kulaklarını, saçını sakalını örgütleyerek bir süre herkesten saklasa da, maalesef şeref yoksunu berberinden gizleyemez.

Berbere bu sır zamanla çok ağır gelir ama kimseye söyleyemediği için bir kuyuya eğilip "Midas'ın kulakları eşek kulaklarıdır" deyip, üstüne de bir oh çekip bu sırdan kurtulmuştur.

Tabii berber normal insan olsa da yaşadığı ortama anlaşılan çok hakim değildir. Bir sürü bilmem ne tanrısı, konuşan ağaçlar, zıplayan bulutlarla dolu bir yerde yaşamıyormuşçasına kuyuya gözü kapalı güvenmiştir.

Ancak kuyu durur mu, hemen yankıyı yapıştırmış. Eko yapan kuyunun yanındaki sazlar, rüzgarla birlikte bu sırrı herkese duyurmuş. Sazlar da bir cins yani düşünün...

Midas sazlara çok sinirlenmiş ve kesilmesini emretmiş. Sazlardan kurtulsa bile "keçiler korosu" bunu bütün diyara yaymışlar. Herkes Midas ile dalga geçiyor, hor görüyormuş...
midasın kulaklarıKral Midas ne yapsam ne etsem diye düşünmüş. Alessandra Ambrossio kadar şanslı olsaydı ve kulak estetiği olmaya karar vermiş. Hemen araştırmaya başlayan Midas, haliyle çeşitli soru işaretleri arasında kalmış. Tabii o zaman Yeniben yokmuş...

  • Kulak estetiği ameliyatı nedir?

  • Ne gibi durumlarda kulak estetiği yapılır?

  • Kulak estetiğinin ideal yaşı var mıdır?

  • Kulak estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

Gibi gibi...

Kulak estetiği operasyonunun bir diğer adının kepçe kulak operasyonu yani otoplasti olduğunu öğrenen Kral Midas, kulak kepçesinin tekrardan şekillendirilmesi ve doğal (eşek gibi değil) bir görünüm kazanması için yapılan bir operasyon olduğunu da öğrenmiş.

Böylelikle insanların, keçi korosunun(?), dağın, taşın da onunla dalga geçmesinden ötürü özgüven kaybetmeyeceğine dair inancı artmış.
midasın kulaklarıKulak estetiği ameliyatında çeşitli teknikler ve yöntemler kullanıldığı bilgisine de erişen Kral Midas, ideal estetik yaşının 5-6 olduğunu öğrendiğinde biraz yıkılsa da, şu anki yıkıklığından daha da kötü duruma düşmemiş.

Uzmanlar kişinin ameliyatı okula başlamadan yaptırması, ileride yaşanacak psikolojik sorunların da önüne geçileceğini belirtmişler. Tıpkı Victoria Secret meleği Alessandra Ambrosio'nun daha küçük bir çocukken bu ameliyatı yaptırdığı gibi.
alessandra
Kral Midas zaten yaşadığı psikolojik problemin farkında olup, adım adım estetik operasyonuna daha da yaklaşmış bu bilgiler doğrultusunda.

Kral Midas'ın en sevdiği açıklama ise "kulak şeklinden memnun olmayan herkes bu ameliyatı olabilir"dir. Pek tabii bu operasyonu yaptıracak kişinin sağlık durumunun da iyi olması gerekmektedir.

Kral Midas'ın da sağlık durumu iyidir. Yediği önünde, yemediği arkasındadır. Kuş sütüyle beslenmiştir. Kraldır o, aslandır... Biraz da eşektir...

Bu ameliyat genel anestezi ile olacağından Kral Midas kafasına sert bir şeyle darbe alıp bayılmayı da göze almıştır.

Operasyon sebebiyle çeşitli riskler bulunsa da (kanama, nadir de olsa enfeksiyon nedeniyle kulak şekli bozulabilir ve 2. bir ameliyat gerekebilir, 2. ameliyatta ise kıkırdak nakli sebebiyle asimetrik olabilir kulaklar gibi gibi...) buna da tamam demiştir. İyi düşünelim iyi olsun demiştir. 

Bütün bu araştırmaların arasında "Mikrotia" kelimesiyle karşılaşan Midas, hemen bunun da ne olduğunu öğrenmek istemiştir.

Mikrotia küçük kulak estetiği anlamına gelmekteymiş. Doğuştan kulağın bir bölümünün olmaması gibi durumlarda uygulanır amma ve lakin Kral Midas'ın eksiği değil fazlası olduğu için bu seçenek çok ilgisini çekmemiş.

Eğer ki Midas'ın kulakları eşek kulağı değil de Gollum gibi kepçe kulak olsaydı ameliyatı şu şekilde olacaktı;
gollumKulağının arkasına ufak bir kesik atılacak, o kesik içinde gerekli olan tüm işlemler yapılacak ve bu işlemler bittikten sonra kesilen yer dikilecekti.

Kulağın arkasında kalan ameliyat izi, kimse tarafından görülmeyecekti bile. Pek tabii kepçe kulak operasyonunda da diğer bütün estetik işlemlerindeki gibi morluk, şişlik, kızarıklıklar olacaktı.

Midas bütün bu araştırmalarından anladı ki kulak memesi ya da kulağı büyük/küçük olan, kulağı kepçe olan, şekil bozukluğu olan, kazalardan sebep deformasyona uğrayan ve kendisi gibi tanrı çarpmasıyla eşek kulağına sahip olan herkes, bu ameliyatı olacaktı.

Kral Midas bu ameliyata karar vermişti ama kulaklarıyla herkese bir ders de vermek istedi.

Halkın arasına girip "bakın siz dalga geçiyorsunuz ama benim kulaklarım hepinizinkinden farklı. Hiçbirinizde böyle kulak yok. Tanrılar beni ödüllendirdi ve sizden ayırdı. Oh canıma değsin küçük kulaklı halk” vs. diye halkı eziklemeye başladı.
midasın kulaklarıHalka böyle davranırken bir anda kulaklarıyla barıştı. Gerçekten bu farklılığı avantaja çevirdi. 

Törenlerde, şölenlerde, after partylerde kulaklarını gizlemez, herkese gösterirdi artık. Bir gün Midas'ın kulaklarını övdüğünü, ona verilen bu cezayı ceza olarak saymadığını gören tanrı Apollon ona "hele hele" dedi. Madem öyle diyip Midas'ın eşek kulaklarını ondan geri alıverdi... Midas kaldı mı yine küçük kulaklarla.

Halk bu sefer de Midas’a küçülen kulakları hakkında şakalar yaptı. O şeref yoksunu berber artık kuyuya bağırmıyor, sağda solda katıla katıla gülüyordu. Kral Midas yine başka bir psikolojik savaşa girmişti...

Bu savaşı da kazanmanın bir yolunu düşünen Kral Midas, "amaaaan en olmadı kulak estetiği olurum ben de" diyerek kendini rahatlattı.

Apollon ve Tmolos ise gelişen ve değişen tıbbın şaşkınlığında, süreçlere adapte olmayı denediler…
yıldız ertan
Konuk yazarımız Yıldız Ertan, dijital reklam ve sosyal medya müdürüdür. Yayımlanmış bir kitabı bulunan Ertan aynı zamanda dergi yazarıdır.
linkedin


Yayınlanma tarihi: 15/10/2021

-

Son Güncellenme: 14/09/2023

Başa Dön