FDA: Hastalar Meme İmplantı Riskleri Konusunda Uyarılmalı

Meme Büyütme
Meme Büyütme tedavisinde öne çıkan merkezler

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

FDA: Hastalar Meme İmplantı Riskleri Konusunda Uyarılmalı

10 yıl önce bilim insanları tarafından belirli implantlar ve meme kanseri arasında bir bağlantı tespit edilmişti.

Bundan yıllar sonra Amerika’daki Federal Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) meme implantları ile ilgili bir dizi uyarı yayınladı.
fda
FDA duyurusunu orijinal dilinde incelemek isterseniz linke tıklayarak ilgili siteye gidebilirsiniz.


FDA, meme implantı ambalajlarına uyarı koyma kararı aldı ve bunu uygulamaya geçirdi. Üreticilere ise cihazlarını sadece operasyon öncesinde hastaların potansiyel risklerini gözden geçiren sağlık sağlayıcılarına satmaları söylendi.

Yeni bir kontrol listesinde hem uyarılar hem de riskler ve yan etkiler konusunda hastalara tavsiyede bulunuyor.

Meme implantlarının; bir tür bağışıklık sistemi kanseriyle ve otoimmün hastalıklardan eklem ağrısı ve zihinsel karışıklık dahil olmak üzere birden fazla kronik tıbbi durumla bağlantılı olabileceği belirtiliyor.

Kontrol listesindeki risk grubu, halihazırda kemoterapi veya radyasyon tedavisi görmüş veya yaptırmayı planlayan meme kanseri hastalarını içeriyor.

Meme İmplantlarında Kullanılan Bileşenler

meme implantıFederal Gıda ve İlaç Dairesi, implant üreticilerinin ürünleri yapmak için kullandıkları bileşen ve malzemeleri açıklamasını talep ediyor.

Yeni önlemlerin nasıl uygulanacağı veya fayda sağlayıp sağlamayacağı henüz çok net değil. Hastaların genellikle cerrahlar tarafından kullanılan paketlenmiş steril tıbbi cihazın üzerinde yer alan bir uyarı etiketini fark etmeleri de pek olası görünmüyor.

10 yıl önce FDA, meme implantları ve lenfoma arasında olası bir bağlantı tespit etti ve duyurdu. Ajans bu uyarıları yıllardır yapıyor ancak konuyla ilgili ciddi bir adım atılmış değil.

Olumsuz Yan Etki Raporları

meme implant ameliyatı
2019 yılının başlarında alınan bir rapora göre uzun yıllardır implantlarla bağlantılı olumsuz yan etkiler söz konusu.

Ajans, kanserle mücadele etmiş düzinelerce kadının implant ameliyatı ardından ortaya çıkan diğer tıbbi sorunlar hakkında verdikleri bilgileri de inceledi.

Bazı doktorlar yeni uyarı sistemini olumlu karşıladı ancak bazıları ise bunun yeterince efektif olmayacağı ve dikkate alınmayacağı konusunda endişe duyduklarını dile getirdi.

“Hiç Olmamasından İyidir”

meme implant uyarısı
Eleştirmenlere göre kontrol listesi aşırı uzun ve geniş bir dilde yazıldığı için yeteri kadar etkili olamayacak.

FDA’ya da danışmanlık yapan Ulusal Sağlık Araştırmaları Merkezi başkanı Diana Zuckerman ise şunları söyledi;

“Hiç yoktan iyidir, ancak olabileceği kadar iyi değil. Ya bir cerrah, ‘İşte bir kontrol listesi; uzun olduğunu biliyorum, bu yüzden okumak isteyip istemediğiniz size kalmış’ derse? Hasta grupları bunun olacağı konusunda çok endişeli.”

Houston’daki M.D. Anderson Kanser Merkezi’nde çalışan Profesör Dr. Mark Clemens ise bunun büyük bir adım olduğunu açıkladı.

Clemens, Amerikan Plastik Cerrahlar Derneği için kontrol listesinin hasta güvenliği ve implantlar için etkili olabileceğini savundu.

Güncel verilere göre ABD’de her sene ortalama 400.000 kadın meme implantı yaptırıyor.

Bunlardan 300.000 tanesi estetik sebeplerle, 100.000 tanesi ise meme kanserini tedavi etmek veya önlemek için yapılan mastektomi ameliyatından sonra rekonstrüksiyon sebebiyle yapılıyor.

Yeniben'de "meme büyütme" tedavisinde öne çıkan doktor olmak için tıklayınız!


Yayınlanma tarihi: 05/11/2021

-

Son Güncellenme: 05/11/2021

Başa Dön