Meme Büyütme ve Meme Küçültme Sonrası Emzirmek Mümkün Mü?

Meme Büyütme

Derya Kılınç tarafından yazılmış, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nihat Koç tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Meme Büyütme ve Meme Küçültme Sonrası Emzirmek Mümkün Mü?

Emzirme deneyimi bir kadının yaşadığı en güzel duygulardan biri. Ancak çoğu kadın emzirme deneyimi kadar göğüslerinin güzelliğine ve formuna da önem veriyor..

Siz de zamanında her kadının hayali olan ideal büyüklükte ve diklikte göğüslere sahip olmak için büyütme ya da küçültme operasyonları uyguladıysanız “Meme büyütme ve meme küçültme sonrası emzirmek mümkün mü?” diye merak ediyor olabilirsiniz.

Meme büyütme ve meme küçültme ameliyatları sonrası emzirme fonksiyonu ile ilgili soruları ve bilmeniz gerekenleri sizin için Estetik & Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nihat Koç’a sorduk:
Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Nihat Koç

Meme Küçültme Operasyonları Emzirmeyi Etkiliyor Mu?

meme büyütme
“Dünyada her yıl neredeyse yarım milyon kadın meme küçültme ameliyatı yaptırıyor. Meme küçültme ameliyatı, en yaygın plastik cerrahi işlemleri arasında.


Bu küçültme işlemleri omuz, sırt ve boyun ağrılarını azaltmak, baş ağrılarının azalmasını sağlamak, anksiyete ve depresyonu azaltmak da dahil olmak üzere bir kadının yaşam kalitesini büyük oranda artırıyor.

Meme küçültme teknikleri 1900'lerin başından beri sürekli gelişiyor ve günümüzde artık birçok farklı meme küçültme tekniği kullanılıyor.

Ancak emzirme fonksiyonu ile ilgili en büyük endişe de meme küçültme operasyonları ile ilgili yaşanıyor. Çünkü bu işlem sırasında süt bezlerinin bir kısmı alınıyor ve bu nedenle risk söz konusu. Ancak sanıldığı kadar büyük bir risk değil bu.

Toplumda bu konuyla ilgili yaygın bir şehir efsanesi oluşmuş durumda. Bu nedenle korkulan risk çok küçük diyebiliriz.

Kaldı ki bu işlemlerde doğum yapmamış kadın hastalara bile süt verme fonksiyonuna en az zararı verecek yöntemleri kullanıyoruz ve büyük formdaki memelere daha az küçültme uyguluyoruz.

Ancak doğum ve emzirme süreçlerini tamamlamış kadınlarda daha radikal yöntemler tercih ediyoruz.”

Peki, Meme Büyütme Operasyonları İçin Aynı Şey Söylenebilir Mi?

meme büyütme estetiği
“En az meme küçültme operasyonu kadar büyütme operasyonunda da aynı kaygı söz konusu. Ancak meme büyütme ameliyatı emzirmeye engel değildir. Çünkü bu ameliyatta süt bezi ve süt kanallarına dokunulmaz.

Aslında meme büyütme ameliyatının emzirme fonksiyonuna olumlu katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu ameliyatla öne doğru itilen meme başı bebek tarafından daha kolay bir şekilde kavranır. Böylelikle emme fonksiyonu etkin bir şekilde çalışır.”

Ameliyatsız Meme Büyütme Uygulamasının Emzirmeye Zararı Var Mı?

ameliyatsız meme büyütme
“Bu sorunun yanıtını öncelikle ameliyatsız meme büyütme uygulamasını tanımlayarak vermek daha açıklayıcı olur.


Ameliyatsız meme büyütme işlemi, medikal dolgu kullanılarak göğüslerin istenilen forma kavuşturulmasıdır. Bu işlem, küçük kesi izi olmadan uygulanabiliyor ve bıçak altına yatmak istemeyen kadınlara alternatif sunuluyor.

Ameliyatsız meme büyütme uygulamasında enjekte edilen bölge süt kanalları ve bezlerine yakın olmadığı için emzirmeye engel olmayabilir. Fakat ameliyatsız meme büyütmede kullanılan ürünlerin Türkiye'ye girişi sınırlandırıldığı için ve hastalarımız açısından da bu ürünleri doğru bulmadığımız için biz bu işlemi kliniğimizde uygulamıyoruz.”

Meme Büyütme / Küçültme Sonrası Hissizlik ve Çocuk Emzirme

meme estetiği ve emzirme
“Meme büyütme/küçültme sonrası hissizlik olasılığı ile ilgili yapılan araştırmalara baktığımızda meme uçlarında yaşanan hissizlik oranının çok değişmediğini ve %2 ila %5 arasında bir his kaybı yaşandığını görüyoruz.

Üstelik bu hissizlik durumu zamanla normale dönüyor. Bunun tam tersi bir durum olan aşırı hissetmede de aynı şey söz konusu. Küçük bir hassasiyet artışı yaşansa da zaman bu durum normale dönüyor.”

Süt Verme ve Emzirme Bittikten Ne Kadar Süre Sonra Meme Büyütme Ameliyatı Yapılabilir?

mom nursing her baby
“Önce hamilelik ve sonrasında yaşanan doğum, kadın vücudunda değişimlere ve deformasyonlara neden oluyor.


Meme bölgesi de bu değişim ve deformasyonlardan en çok etkilenen yerlerden biri. Özellikle emzirme süreci sonrasında memelerde sarkma ve form kaybı yaşanabiliyor. Çoğu kadın emzirme sürecinden sonra göğüslerinin eskisi gibi olup olmayacağını merak ediyor.

Memelerde yaşanan bu deformasyonlar rahatsız edici bir duruma geldiyse emzirme dönemi tamamlandıktan sonra meme dikleştirme ya da hacim kazandırma ameliyatları uygulanabilir. Bunun için en doğru zaman ise süt vermenin kesildiği dönemi takip eden 5-6 ay sonrasıdır.”


Yayınlanma tarihi: 28/05/2021

-

Son Güncellenme: 15/08/2022

Başa Dön