Maskeden Kaynaklanan Cilt Problemlerini Önleyin

Cilt Bakımı

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Sevgi Ekiyor tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Maskeden Kaynaklanan Cilt Problemlerini Önleyin

Pandemi her açıdan bizleri sarsıyor. Özellikle maskeler ardına gizlediğimiz cildimizde farklı, daha evvel yaşamadığımız cilt sorunlarını görmeye başladık.

Maske takmak cildimize zarar veriyor mu, bu maskeleri doğru şekilde nasıl kullanmalıyız ve cilt bakımı rutinimiz bu dönemde ne olmalı gibi sorularımızı Medikal Estetik Hekimi Dr. Sevgi Ekiyor cevapladı:

Dr. Sevgi Ekiyor cilt bakım wp butonu


“Maskeler, koronavirüsün yayılmasını azaltmada hayati bir rol oynuyor. Takmama ya da doğru şekilde kullanmama gibi bir durum söz konusu olamaz. Fakat öte yandan yüz maskeleri cildinizde farklı sorunlar da yaratabilir, en çok karşılaştıklarımız akne, siyah noktalar, cilt soyulması, kızarıklık ve kaşıntı…

Maskenizin altında cilt sorunlarının oluşmasını önlemeye yardımcı olmak için birkaç ipucu vermek istiyorum.
 

Yüzünüzü Her Gün Temizleyin ve Nemlendirin

cilt temizliğine dikkat etmek gerekir

Nazik bir cilt bakımı, maskeden kaynaklanan cilt problemlerini önleyebilir. Yüzünüzü yıkarken, hafif, kokusuz bir temizleyici kullanın. Yüz maskesinden en fazla etkilenen cilt, kuru cilttir.

Özellikle seramidler, hyalüronik asit, dimetikon gibi içeriğe sahip olanlar, tahriş olmuş cildi sakinleştirmeye yardımcı olan bir bariyer oluşturabilir. Ayrıca cilt tipinize göre formüle edilmiş bir nemlendirici kullanmanızı öneririm.

Yağlı ciltler, jel nemlendirici, normal veya karma ciltler losyon, kuru ve çok kuru ciltler ise krem formunu deneyebilirler. Sivilceniz varsa veya çıkma eğilimindeyse, jel nemlendirici kullanılabilir. Maske takmadan önce ve sonra nemlendirici uygulayın.

 

Dudaklarınızı Unutmayın

dudakları nemlendirmek

Dudaklarınızı koruyun. Kuru ciltli ve çatlamış dudaklar, en sık karşılaştığımız yüz maskesi cilt problemleri arasında yer alıyor. Dudaklarınıza vazelin içerikli bir nemlendirici sürerek çatlamasını önleyebilirsiniz. Özellikle yüzünüzü yıkadıktan sonra, maskenizi takmadan önce ve yatmadan önce ama sadece ürünü dudaklarınıza sürmeye özen göstererek uygulayın.
 

Maske Takarken Makyaj Yapmayın

maske takarken makyaj yapmayın

Maskenin altında makyajın gözeneklerinizi tıkamaya olasılığı daha yüksektir. Makyaj gerekliyse, yalnızca "komedojenik olmayan" yani "gözenekleri tıkamayacak" etiketli ürünleri kullanın. Cildinizi tahriş edebilecek yeni cilt bakım ürünlerini denemekten kaçının. Kısa bir süre için bile maske takmak cildinizi daha hassas hale getirebilir.
 

Doğru Maske Takın

doğru maske kullanımı

Cilt sorunlarını azaltmak için sıkı ama rahat, uyumlu, en az iki kat kumaşlı, cildinize dayanan iç katmanda pamuk gibi yumuşak, doğal ve nefes alabilen kumaştan üretilmiş maskeleri tercih edin. Sıkı ve rahat oturması cilt sorunlarını azaltır. Maske çok sıkı gelirse veya yüzünüzde kayarsa cildinizi tahriş edebilir.

Ayrıca, tam oturmayan bir maske tehlikeli de olabilir, maskenize dokunduğunuzda mikropları maskenize ve yüzünüze aktarabilirsiniz. Cildinize dayanan katman üzerinde naylon, polyester ve suni ipek gibi sentetik kumaşlardan kaçının. Bunların cildinizi tahriş etmesi olasıdır.

 

Evinizi Havalandırın

evinizi havalandırın

Evinizi, yaşadığınız alanları mutlaka havalandırın. Balkon, teras gibi alanlarınız varsa, hiç yoksa mutlaka pencerenin önüne çıkarak cildinize temiz havanın gelmesini sağlayın.
 

Siyah Noktalar İçin Profesyonel Cilt Bakımı Yaptırabilirsiniz

Maskelerin ardında yaşanan şu günlerde karşımıza çıkan bir başka cilt problemi ise, siyah noktalar. Siyah noktalarınızı evde sıkmak son derece hatalı. Medikal cilt bakımı yaptırmanızı öneriyorum bu şekilde hem yeni oluşacak siyah noktaların önüne geçersiniz, hem de hijyenik bir biçimde bu sorununuzdan kurtulursunuz.

Ayrıca çene epilasyonu sonrası antibakteriyel krem kullanın. Maske kullanımı ile en fazla karşılaştığımız sorunlardan birisidir ve bu haliyle kıl kökü iltihabının önüne geçersiniz.

Son olarak retinoidler cildinizi tahriş edebilir. Retinoid diğer adıyla retinol kullanıyorsanız, yatmadan önce uygulayın ve uyguladığınız miktarı artırmayın.

Covid-19’dan bir an evvel kurtulmak ve sağlıklı bir cilde kavuşmak ümidiyle…”


Yayınlanma tarihi: 31/03/2021

-

Son Güncellenme: 22/10/2021

Başa Dön