Lazerle Varis Tedavisi Nedir?

Varis Tedavisi

Derya Kılınç tarafından yazılmış, Op. Dr. Aybanu Gökçen tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Lazerle Varis Tedavisi Nedir?

Genel olarak kadınlarda görüldüğü düşünülse de aslında varis, erkeklerde de hemen hemen aynı oranda görülebilen bir sorundur. 30 ve 40 yaş arasında toplumun %25 inde görülen varis, 70 yaş ve üzerinde %70'lara kadar yükselir. 

Varis, cilt altındaki toplar damarların büyümesi ve gözle görünür hale gelmesidir. Sadece kozmetik olarak rahatsız eden bir durum değil aynı zamanda ağrı, dolgunluk, kramp gibi şikayetlerle bir dolaşım problemidir.

Bu dolaşım problemi bir süre sonra bacak sağlığını bozar ve sadece damar görülmesi değil, bacakta şişlik, renk değişikliği, dokunun bozulması, derinin elastikiyetini kaybetmesi, incelmesi ve yara açılmasına kadar ciddi bir süreci içerebilir.

Varis tedavisinin zaman kaybetmeden yaptırılması önemlidir. 

Çok uzun yıllardır özellikle varis konusunda uzmanlaşarak lazerle varis ameliyatı, skleroterapi ve dermal lazerle kılcal varis tedavileri uygulayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybanu Gökçen’e lazerle varis tedavisi yöntemini sorduk:
aybanu gökçen whatsapp butonuOp. Dr. Aybanu Gökçen lazerle varis tedavisi hakkında; “Lazer teknolojisinin varis ameliyatlarında kullanıma girmesi ile, açık cerrahide daha travmatik olan, genel anestezi ve kesilerle ciddi operasyon ve postoperatif zorluklarla gelen süreç tamamen değişti. Ve varis tedavisinde yeni bir çığır açıldı. Üstüne kullandığımız lazer kateterleri de yıllar içinde gelişme gösterdi.

Günümüzde lazer kateterlerinin geldiği son noktada ileri atışlı değil radyal/çember şeklinde atış, bu çemberin 2 ringli olması yani aynı yerden geçerken 2 kez lazer uygulamasının yapılması ve böyle şahane bir teknolojinin daha da ince kateterlere aktarılması (ince-slim lazer kateterleri) ameliyat konforunu daha da arttırmıştır.

Bu kateteri Türkiye’ye ilk kez getirip uygulayan bir hekim olarak memnuniyetimi belirtmek isterim. Slim, 2 ring radyal lazer kateterleri ile daha az enerjilerle daha yüksek kapanma oranları, ameliyat sonrası daha az neredeyse ağrısız sonuç, daha da az hematom, daha az yan etki olmasını sağladı.

Üstüne üstlük çok daha ince damarlara da girebilme imkânı bulduk. Bu sayede de yan dallar, daha kıvrımlı varisler, varis pakeleri ve perforan venlerde çok daha iyi sonuçlar alabiliyoruz. Böylelikle çok daha küçük kesi yaparak ve çok daha az iz bırakarak birçok varisi yok etmek mümkün.

Sonuçta hem estetik hem de kalıcı bir tedavi uygulama şansına sahibiz. Bir diğer nokta daha önce ameliyat olmuş nüks varislerde damar haritası daha farklı olduğu için tedavi planlamasında kısa ve ince segmentlere bu kateterler ulaşma imkânı var.

Kesinlikle çok üst düzey bir tedavi şansı veriyor bu kateterler bize…” şeklinde açıklamada bulundu. 

Lazerle Varis Tedavisi

lazerle varis tedavisiVarisli damar içine bir kalınca bir damar yolu ile girilir. Lazer kateteri damar boyunca ilerletilir. Damar boyunca lokal anestezi yapılır. Başka bir anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

Lazer enerjisi ile yüksek ısı uygulanır ve ısı ile damar içi harap edilerek kateter yavaş yavaş geri çekilir. Damarın kendi üzerinde kapanması sağlanır.

Klasik cerrahi ameliyatlara göre daha etkili, daha konforlu sonuçlar elde edilmesini sağlayan bu uygulama, tüm dünya literatüründe de Radyofrekans tekniği ile birlikte “Isı ile kapatma tekniği” olarak ilk tedavi seçeneği olarak önerilir.

Uygulamanın her aşaması ultrason eşliğinde yapılır. Ancak bu yöntemin sizin için uygun olup olmadığı damar yapınıza, nasıl seyrettiğine, ne kadar geniş olduğuna, cilt cilt altı ile ilişkisine ve vücut yapınıza göre br çok parametreye göre değişir.

Bunu belirlemek için “Damar haritası”nın çıkartılması gerekir. Deneyimli ve konusunda uzman bir radyoloji uzmanı tarafından detaylı doppler ultrasonografi yapılır ve tedavi planlaması yapılır.
varis

  • Belden uyuşturma ya da Genel anestezi işlemi uygulanmaz.

  • Tüm uygulama boyunca hasta uyanık kalır. Gerekli durumlarda sakinleştirmek için destek ilaçlar kullanılabilir.

  • Tüm işlem kateter aracılığı ile uygulanır. Böylelikle kapatılacak damara büyük kesi yapılmadan iğne ile giriş sağlanır.

  • Laser ya da radyofrekans kateteri çalışmayan kapağın yer aldığı bileşke bölgesine kadar ilerletilir.

  • Ultrasonografi ile uygulama yapılacak damar çevresi lokal anestezi solüsyonu ile doldurulur.

  • Lazer ile damar içine enerji verilir ve bu enerji ile damar kapatılarak kateter geri çekilir.

  • Uygulamada damar dışarı çıkarılmaz. Bu da ameliyat sonrası görülen kanamaları minimuma indirir.

  • Vücut bir süre sonra bu damarı eriterek yok eder.

  • Giriş yerlerine dikiş atılması gerekmez.

  • Lazerle varis tedavisi sonrası hasta günlük rutinine dönebilir. Hasta aynı gün taburcu olabilir.

  • İşlem sonrasında neredeyse hiç ağrı olmaz. Oluşabilecek hafif ağrı da genellikle ağrı kesici gerektirmez.

  • Tedavi sonrasında morarma görülebilir. Bu son derece normaldir ve genellikle reçeteli ilaçlar ile kontrol edilir.

  • Hasta aynı gün günlük rutinine dönebilir. Günlük işinden gücünden alı konulmaz. 

  • İyileşme sürecinde düzenli yürüyüş daha doğrusu bacak kaslarını çalıştıracak egzersizler önerilir.

  • Ameliyattan sonra 1 veya 2 hafta boyunca varis çorabı giyinmek yeterlidir.

Bu uygulama ameliyatla varis tedavisi içindedir. Tek bir kere uygulanır. Her iki bacak aynı anda tedavi edilebilir. 

Bu tedavi cilt üzerinde ince kılcallar için uygulanan lazer tedavileri ile karıştırılmamalıdır. Lazer ameliyatları gerçekten bir dolaşım probleminin tedavisidir.

Cilt lazerleri ise kozmetik bir sorunun estetik çözümüdür. Ciltteki kılcal damarlara cilt üzerinden uygulanır. Genellikle birden fazla cilt lazer seansı gerekli olur.

Çeşitli dalga boylarında çeşitli makinalarla uygulanabilir.  Bu seanslar uygulayan uzman tarafından hastanın durumuna göre belirlenen seans sayısına sahiptir. Aynı bölge üzerinde tekrar çalışma sıklığı 3 ile 6 hafta arasında değişiklik gösterir.


Lazerle kozmetik varis tedavisi, hastanın günlük rutinini ve konforunu etkilemeyen ağrısı az, kanama ve enfeksiyon riski içermeyen bir yöntemdir.

Lazerle varis tedavisi olanların yorumları incelendiğinde de tüm hastaların aynı yorumları yaptığı görülür.


Ancak işlemin başarısı tedaviyi uygulayan kişinin tecrübesi ve hastanın doğru değerlendirilmesi ile direkt ilgilidir. Varsa altta yatan dolaşım problemi çözülmeden sadece kozmetik çözümler başarıya ulaştırmaz.

Bu nedenle bu tedaviyi olmaya karar verdiğinizde süreci detaylı olarak değerlendirmelisiniz.

Lazerle Varis Tedavisi Fiyatları

varis tedavi fiyatları
Lazerle varis tedavisi Lazerle Varis ameliyatı ücretleri ve Cilt lazer tedavileri seans ücreti olarak ayrı ayrıdır. İkisi birbirinden çok çok farklı tedavilerdir.


Kozmetik tedavilerinin fiyatları sorunun yaygınlık derecesine ve uygulanacak tedavi yöntemine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle tedavi süreci ve fiyat hakkında detaylı bilgi edinmek için mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.


Yayınlanma tarihi: 03/03/2021

-

Son Güncellenme: 23/11/2022

Başa Dön