Laparoskopik Roux-en Y Gastrik Bypass Kimlere Uygundur?

Mide Bypass (Gastrik Bypass) Ameliyatı 

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Doç. Dr. Eren Taşkın tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Laparoskopik Roux-en Y Gastrik Bypass Kimlere Uygundur?

1966 yılında ilk defa Dr. Edward Mason tarafından gündeme getirilen ve o zamanlar laparotomi yani açık cerrahi yöntemle gerçekleştirilen Roux-en Y Gastrik artık laparoskopik yöntemle yapılabile bir ameliyat tekniğidir.

Günümüzde halen geçerliliğini koruyan ve bariatrik metabolik cerrahide en etkin yöntemlerden birisi olan bu ameliyat tekniğini Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eren Taşkın’a sorduk:
Op. Dr. Eren Taşkın mide bypass whatsapp butonu
“Evet hala geçerliliğini koruyan bir tekniktir. Buna rağmen uzun dönemde hastaların %15-35 kadarında bu ameliyat sonrası dahi tekrar kilo alımı tespit edilmiştir.

Laparoskopik Roux-en Y Gastrik bypass tekniğinde mide çıkarılmaz, küçük bir mide poşu oluşturulur ve ince bağırsak 70-80 cm’lik ilk kısmı bypasslanarak mide ile birleştirilir.

Diğer ince bağırsak ucu yaklaşık bu segmentten 1,5 metre sonra safra akışının sağlanması için ince bağırsağın daha ileri segmenti ile birleştirilir.

Böylelikle hem hasta daha az miktarda gıda alabilir hem de safra akışı gıdalar ile geç buluştuğu için kompleks karbonhidratların ve yağ asitlerinin emilimi daha az miktarda olmaktadır.

Laparoskopik Roux-en Y Gastrik Bypassın En Büyük Avantajı

laparoskopik ameliyatBu yöntemin en büyük avantajı protein ve mineral, vitaminlerin emilimini çok fazla etkilenmediği için ameliyattan yaklaşık 3-6 ay sonrası hastanın dışarıdan protein ve mineral vitamin takviyesi almasına gerek kalmaz.

Ancak ilk 3 ay mutlaka özellikle b12, b1 (thiamine), folik asit, çinko, d-vitamini, elementer demir, kalsiyum, magnezyum, eser elementler oral, sublingual veya gerekirse intramüsküler yolla dışarıdan takviye edilmelidir.

Protein takviyesi hasta sağlıklı ve düzenli bir beslenme programına kavuşana kadar şarttır. Özellikle ilk 3 ay mutlaka protein takviyesi yapılmalı hastanın durumuna kadar 6 aya kadar devam edilmelidir.

Eski, sonuçları kesin ve net olan bir yöntem olması sebebiyle bariatrik cerrahide sleeve gastrektomi (tüp mide) operasyonundan sonra en fazla tercih edilen yöntemdir.

Özellikle Tip-2 Diyabet ve kolesterol ve trigliserid yüksekliği olan hastalarımızda diğer ameliyat yöntemlerine göre üstündür.

Bir diğer avantajı reflü ve dispepsi şikâyeti yaşayan hastalarda tedavi edici özelliği bulunması sebebiyle ilk tercih edilen yöntem olmasıdır. Özellikle semptomatik reflüsü olan hastalarda ilk tercih edilen yöntemdir.

Daha Sıkı Hasta Takibi Gerekiyor

hasta takibiGünümüzde bazı cerrahlar tarafından tercih edilmeme sebebi kompleks ve uygulaması sleeve gastrektomi operasyonuna göre daha zor bir yöntem olması ve daha yakın hasta takibi gerektirmesi nedeniyledir.

Uzun takip döneminde internal herni (bağırsakların karın boşluğunda fıtıklaşması) ve bağırsak tıkanıklığı olasılığı bulunması nedeniyle özellikle yeni başlayan bariatrik-metabolik cerrahlar tarafından tercih edilmemektedir. 

Özellikle Laparoskopik Roux-en Y Gastrik Bypass Tercih Edilmesi Gereken Durumlar:

laparoskopik roux-en Y gastrik bypass

  • Gastro-ozofajial reflü ve Grade B ve üzeri özofajiti olan

  • Tip-2 Diyabeti olan ve en az 2 Oral antidiyabetik ilaç ve/veya insülin kullanan

  • Bir anda çok miktarda gıda tüketen (volume eater), veya atıştırma alışkanlığı olan

  • Hipertansiyon ve dislipidemi, trigliserid yüksekliği olan

  • Sürekli kilo verip alma potansiyeli olan ve emosyonel yeme paterni olan hastalar

Roux-en Y Gastrik Bypass Operasyonun Tercih Edilmemesi Gereken Durumlar:

bağırsak sorunu

  • İnflamatuar bağırsak hastalığı olan sürekli ishal kabızlık atağı olanlar

  • İleri derecede nefropatisi (böbrek hastaligi) ve buna bağlı protein malnütrisyonu

  • Yakın zamanda böbrek transplantasyonu olacak olan hastalar

  • Siroz karaciğer yetmezliği veya kronik karaciğer hastalığı olan (polikistik karaciğer hastalığı, Child B karaciğer sirozu, portal hipertansiyon, aktif hepatit, hemokromatoz, Wilson hastalığı)

  • Romatolojik hastalığı olan ve kortizon ve türevi ilaçlar veya immünomodülator ilaçlar kullanacak hastalar

  • Sigara kullanan ve azaltmayı, bırakmayı planlamayan

  • Alkol tüketimi haftada 2’den fazla olan hastalar

  • Gastroskopik tetkikinde mide antrum ve/veya fundusunda intestinal metaplazi, displazi saptanan ve endoskopik kontrolü gerekenler

  • Safra yolları darlığı ve tıkanıklığı olan veya olma ihtimali olan, gelecekte ERCP gereksinimi gerekecek olan hastalar.

  • Uzun süre doktor-diyetisyen takibine gelemeyecek ve şehir merkezlerinden uzak yaşayan hastalarda birinci tercih değildir.


Yayınlanma tarihi: 24/09/2021

-

Son Güncellenme: 01/11/2021

Başa Dön