Korona tedavisinde ozon terapi ne kadar etkili?

Ozon Tedavisi
Ozon Tedavisi tedavisinde öne çıkan merkezler
Tüm Doktorlar

Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

COVID-19 pandemik salgınını kontrol altına alma, bugün dünyamızda sağlık birimleri tarafından en zorlayıcı konu olarak kabul ediliyor. Araştırmalar kişiden kişiye damlacıklar ile bulaşma ve daha az olasılıkla virüsün bulunduğu yüzeylere ve nesnelerle temasın da bir risk oluşturabileceğini öne sürmektedir. Tedavi ile ilgili olarak, dünya çapında birçok klinik çalışmalarına devam ediyor ancak hiçbir spesifik antiviral tedavi oybirliğiyle henüz kabul edilmedi. Bunun yanı sıra destekleyici bakım ve semptom yönetimine dair bazı tedaviler uygulanmaya başladı. İşte bunlardan bir tanesi de ozon terapi.

covid-19

Ozon tıpta kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve şu anda diş hekimliği, dermatoloji, akut ve kronik enfeksiyon hastalıkları gibi çeşitli disiplinlerde uygulanan bir kimyasaldır. Kimyasal olarak, gaz halinde bulunan ozon, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat yarılanma ömrüne sahiptir ve hızla oksijene dönüşerek, üç atomlu dinamik olarak kararsız bir oksijen molekülü tarafından oluşturulur.

Ozonun ve ozon terapinin korona için etki mekanizması tam olarak açıklanamamış olsa da, mevcut tedavi protokolünün avantajlarının Covid-19 tedavisini de fayda sağlayacağı düşünülmektedir. Örneğin, oksijen salınımını, trombosit kaynaklı büyümeye dönüştürerek yara iyileşmesini kolaylaştırdığı gösterilmiştir. Ozonun ayrıca bağışıklık sistemini aktive edebildiği kabul edilmektedir. Buna ek olarak, ozon hem kırmızı kan hücresi glikoliz oranını uyararak dokulara salınan oksijen miktarının artmasına hem de ATP üretiminin artmasına neden olur. Ayrıca, vücuttaki oksijen metabolizmasını uyarır. Ozon terapi hepsine ek olarak kronik oksidatif stresi tersine çevirebilen bir antioksidandır ve hücre duvarı koruyucularının üretilmesini sağlar.

Ozon terapi tüm bu verilerin ışığında Covid 19 mücadelesinde kullanılan medikal bir tedavi ve önleyici tedavi olarak karşımıza çıkıyor. "Bilimsel Oksijen Ozon Tedavisi Derneği’nin (Scientific Society of Oxygen Ozone Therapy) hastaneye kaldırıldıktan hemen sonra COVID-19'dan etkilenen hastalara, standart tedaviye ek olarak, ozonlanmış kanla yaptıkları çalışmalara ait raporları, oldukça cesaret verici sonuçlar içeriyor. Dahası, COVID-19'da ozon kullanımının hipotezini ortaya koyan başka raporları da yayınlamaya devam ediyorlar.

http://backoffice.ossigenoozono.it/Multimedia/Content/Report_n._7.pdf

http://backoffice.ossigenoozono.it/Multimedia/Content/Report_n.8_-_English.pdf

ozon tedavisi

Covid-19 hastaları ve bu virüse karşı bağışıklık sistemlerini güçlendirmek isteyenler için oldukça iyi bir seçenek olabileceği tartışılan Ozon tedavisi, koldan ağlanan bir serum içeriğiyle, oksijen ve ozon karışımının (3 oksijen atomundan oluşan bir molekül) uygulanmasıyla yapılıyor.

Ozon terapi bağışıklık sistemini pandemi döneminde güçlendirmek isteyenler için koruyucu bir alternatif olabilir.


Yayınlanma tarihi: 29/09/2020

-

Son Güncellenme: 05/06/2023

Başa Dön