Konya’daki Parmak Nakli Tıp Literatürüne Girdi


Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Konya’daki Parmak Nakli Tıp Literatürüne Girdi

İş kazası sebebiyle kaybettiği baş parmağınının yerine yüzük parmağı dikildi. 19 yaşındaki gencin ameliyatı Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi.
 

Kendi Parmağından Nakil

parmak nakli

19 yaşındaki gencin eli iş kazası sonucunda ciddi şekilde yaralandı. Baş parmağını kaybettiği için günlük hayatta zorlanan gence, işlevi daha az olan kendi yüzük parmağı nakledildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi’nin Plastik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilsev İnce ve Prof. Dr. Mehmet Dadacı tedaviyi üstlendi.

İnce ve Dadacı tarafından gerçekleştirilen operasyondan 2 saat sonra, hasta baş parmağını hissetmeye başladı ve el fonksiyonlarının düzelmesi sonucunda taburcu oldu.
 

Yapılan Operasyon Amerikan El Cerrahisi Dergisi'nde Yayımlandı

parmak nakli

Prof. Dr. Bilsev İnce, literatürde baş parmak transferiyle ilgili ayak ve işaret parmağından nakil olduğunu dile getirdi.

İnce, "İşaret parmağını kullandığımız zaman elin en önemli parmaklarından birinin fonksiyonunu kaybetmiş oluyorsunuz. Biz, göreceli olarak daha az kullanılan dördüncü parmak olan yüzük parmaktan nakil yaptık, başarılı oldu. Bu da Journal of Hand Surgery American Volume'de (Amerikan El Cerrahisi Dergisi) basıldı." dedi.
 

Parmak Kopmasında Onarım Her Zaman Mümkün Değil

parmak nakli

Prof. Dr. Bilsev İnce, parmak kopması yaşayan hastalar için her zaman onarım yapmanın mümkün olmadığından söz etti.

19 yaşındaki baş parmağı kopan hasta için el fonksiyonlarını koruyacak yeni bir teknik uyguladıklarından bahsetti:

"Hasta bir kaza sonucu parmağını kaybetmişti. Kaybettiği parmağının yerine bir parmak nakli yapmamız lazımdı. Ayaktan parmak naklinde mikro cerrahi uyguladıktan sonra pıhtı atıp, parmağı kaybetme riski vardı. Uygulayacağımız tekniğimizde bu risk yoktu.

Hastayla konuştuğumuzda bu tekniğin daha uygun olacağına karar verdik. Yüzük parmağının, kopan baş parmağın yerine naklini yaptık. Nakli başarıyla gerçekleştirdik, gayet iyi, fonksiyon görüyor. Hastamız, işine gücüne döndü. 

Yazı yazmak da dahil bütün ince becerilerini yapabilecek durumda. Ayrıca parmağını da hissediyor. Ayaktan nakil yaptığınızda hasta en az 6 ay o parmağı hissetmez ama bu teknikte ameliyattan yaklaşık 2 saat sonra parmağını hisseder."


Yayınlanma tarihi: 16/09/2021

-

Son Güncellenme: 16/09/2021

Başa Dön