Karın Neden Sarkar?

Karın Germe

Prof. Dr. Ege Özgentaş tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Karın Neden Sarkar?

Özellikle kadınlarda karın güzelliğini devam ettirmek zordur. Kadınların en kutsal ve ayrıcalıklı yeteneği anne olabilmeleridir.

Doğum yapmak pek çok kadın için hayattaki en mutluluk verici olaydır ama bunun bir bedeli de olabilmektedir.

Gebelik sırasında karında bir hacim genişlemesi olur. Karın duvarı ve derisi hormonların da etkisi ile gebelik boyunca yavaş yavaş genişler ve bebeğin rahatça yaşamını sürdürebileceği bir alanın oluşmasını sağlar.

Zayıf ve ufak tefek yapılı kadınlarda karın duvarı ve derisi bu genişlemeye ayak uydurmakta bazen zorlanabilmektedir. Karın kaslarının oluşturduğu duvarda ve deride yırtılmalar olabilmektedir.

Böyle durumlarda gebelik sonrası deri esnekliğini kazanıp eski boyutlarına dönse bile yırtılmaların bıraktığı izler karında çatlaklar olarak kendini göstermekte ve ömür boyu kalıcı olmaktadır.

Deri altındaki karın duvarında olan yırtıklar ise karındaki gerginliği bozmakta ve bombeliğe yol açmaktadır.

Karın bölgesinde meydana gelen deformasyonları ve karın germe yöntemlerini Prof. Dr. Ege Özgentaş açıkladı.
Prof. Dr. Ege Özgentaş whatsapp
Çoğul gebelikler ve aşırı kilo alıp vermeler karın derisini yıpratır. İleri derecede çatlaklar ve karın derisinde kasığa doğru sarkma olur.

Göbek deliği aşağı doğru yer değiştirir. Genellikle karın kaslarında gevşeme oluşur. Bazen göbek fıtığı da görülebilir.

Karın Sarkmasını Giderici Yöntemler Nelerdir?

karın sarkmasıSarkık karınların tedavisi için çeşitli ameliyatlar mevcuttur.

Tam Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti):

tam karın germeKasık üzerinden sezeryan ameliyatında olduğu gibi bir kesi yapılarak karın derisi göğüs kemiği altına kadar karın duvarı üzerinden serbestleştirilir.

Karın kaslarında gevşeme veya göbek fıtığı var ise bunlar tamir edilir. Karın duvarı gerginleştirilir. Daha sonra göbek altıdaki buruşuk ve fazla deri kesilerek çıkartılır.

Yeni bir göbek deliği oluşturulur. Karın derisi gergin olarak kasık üzerinde iz bırakacak şekilde dikilir. Çok etkili olan bu ameliyat “büyük ameliyat” kategorisinde değerlendirilir.

Ameliyat sonrası hastanede yatmak gerekir. Normal hayata dönüş yapılan işlemin büyüklüğüne göre bir hafta ile 4 hafta arasında bir zaman alır.

Kısmi Karın Germe Ameliyatı (Mini Abdominoplasti):

mini karın germeEğer derideki çatlaklar ve buruşukluklar yalnız göbek altında bir bölgede ve göbek normal yerinde ise karın derisinin yalnız altındaki sarkık kısım çıkartılabilir.

Bu ameliyatta göbeğin yeri genellikle değiştirilmez ve karın derisi altındaki duvardan çok fazla serbestleştirilmez. Tam karın germeye göre daha küçük ve kolay bir ameliyattır.

Lokal anestezi ile ayaktan yapılabilir. Günlük aktiviteleri fazla etkilemez. Aşırı derecede sarkık ve bombeli karınlarda tavsiye edilmez.


Yayınlanma tarihi: 11/03/2022

-

Son Güncellenme: 11/03/2022

Başa Dön