Karın Germe Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilecekler

Karın Germe

Ece Yalçın tarafından yazılmış, Doç. Dr. Tahsin Görgülü tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Karın Germe Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilecekler

Doç. Dr. Tahsin Görgülü karın germe ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda merak edilenleri Yeniben.com ile paylaştı. 
Doç. Dr. Tahsin Görgülü karın germe whatsapp butonuKarın bölgesi derisinin altında birikmiş yağların ve deride oluşan sarkmaların kişinin kendi çabalarıyla giderilemediği durumlarda cerrahi müdahaleyle ortadan kaldırıldığı kapsamlı işleme abdominoplasti denir.

Doğum sonrası ortaya çıkan problemli karın bölgelerini düzeltmek için de sıkça uygulanan bu operasyon, ağırlıklı olarak kadınlar tarafından tercih edilse de 20 kg ve üzerinde kilo kaybetmiş ve derisinde sarkma meydana gelmiş erkekler de estetik açıdan karın germe ameliyatına ihtiyaç duymaktadırlar. 

Total ve kısmi olarak uygulanan karın germe ameliyatları, deneyimli bir plastik cerrah tarafından, ameliyathane ortamında, genel anestezi altında gerçekleştirilip müdahalenin büyüklüğüne göre 2-5 saat arası sürmektedir.

Estetik cerrahinin en etkili ve aynı zamanda en zor operasyonlarından biridir ve iyileşme süresi sabır ve özen gerektirmektedir. 

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

erkeklerde karın germeHastalar operasyon sonrasında ilk bir hafta sırtüstü yatmamalı, dizlerini hafifçe karınlarına çekerek yan yatar pozisyonda uyumalıdır. Bu şekilde ameliyat bölgesindeki gerginlik hissi hafifletilir. 

İlk hafta boyunca ani hareketlerden kaçınılmalı ve vücuda öne doğru 20-25 derece eğim verilerek yürünmelidir. Oturup kalkarken karın bölgesi yastıklarla desteklenerek bölgeye uygulanan basınç azaltılabilir.

En az bir ay süreyle ağır yük taşımaktan kaçınılmalıdır.

Ameliyat esnasında takılan drenler ve yara üzerindeki plastik bandaj çıkartıldıktan sonra, dikiş yerine basınçlı su uygulamadan duş yapılabilir.

Ameliyatın başarılı sonuç vermesi için oldukça önem taşıyan bir konu ise, ameliyat sonrası yaklaşık olarak 6 hafta boyunca gece ve gündüz takılacak olan korsedir.   

İyileşmeyi geciktireceği için sigara içilmesi kesinlikle önerilmemektedir.

Gebelik planları için en az bir yıl beklenmelidir. 

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Beslenme

karın germe sonrası beslenmeAmeliyat sonrası karın içi basıncının artmasını önlemek için gaz yapmayan besinler içeren bir diyetle beslenilmelidir. Şişkinliğe yol açmayan taze sebze ve meyveler tüketilmeli, bol su içilmeli ve sıvı alınmalıdır.

İyileşme sürecini desteklemek için dengeli bir biçimde sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. 

Karın Germe Ameliyatı Sonrası İşe Dönme

karın germe nasıl yapılırİlk haftanın sonunda, ofis ortamında çalışan hastalar işlerine geri dönebilirler ancak fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan kişilerin en az bir ay beklemesi önerilmektedir.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Spor

karın germe sonrası spor yapmakHastalar en ağrılı geçen ilk birkaç günü atlattıktan sonra, kan dolaşımının hızlanıp iyileşmenin başlaması için hafif hareketlere başlar.

15.günden itibaren günlük ev içi aktiviteler rahatlıkla yapılabilir, hafif yürüyüşlere başlanabilir.

Ameliyat sonrası ilk 4 hafta yorucu sporlar ve karın kaslarına yönelik egzersizler önerilmez. 6-8 hafta sonra hafif tempoyla spora başlanabilir. Özellikle karın kaslarını çalıştıran spor dalları için 6 ay beklenmesi gerekmektedir. 

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Araç Kullanma

karın germe operasyonuAmeliyat sonrası kullanılan ilaçların yan etkileri araç kullanımını riskli hale getirebilir. Bunun yanı sıra, ani reflekslerden kaynaklanan sert hareketler de ameliyat bölgesi için risk taşımaktadır.

Bu nedenlerle, araç kullanımına başlamak için 6-8 haftalık bir süre geçmesi önerilmektedir. 

Karın Germe Ameliyatı Sonrası Denize Girme ve Güneşlenme

karın germe sonrası deniz ve güneş2 haftanın sonunda iyileşme süreci düzgün ilerleyen hastaların ameliyat yaraları kapanmışsa ve yara izleri sorunsuz şekilde iyileşiyorsa, bu hastaların denize girmelerinde bir sakınca yoktur.

Ancak henüz açık olan yaralarda enfeksiyon riski mevcut olduğu için yara kapanana kadar beklenmelidir. 

Aynı şekilde, kapanmış yara ve iyileşmeye başlayan iz bikini altında kalacağı için güneşe çıkılmasında bir sakınca yoktur.

Karın Germe Ameliyatı Sonrası İyileşme

karın germe sonrası iyileşmeAmeliyat sonrası hayal edilen düz karın görüntüsüne kavuşmak yaklaşık olarak 2-3 ay sürmektedir.

Uzun bir kesiyle yapılan ameliyat sonrasında, yara bölgesinde morarmalar ve şişlikler görünmesi normaldir.

6. aydan sonra yarada belirgin bir düzelme başlar ve bir yılın sonuna doğru yara izinin rengi solarak belirsiz hale gelmeye başlar.

İki hafta sonunda doktorun önerdiği cilt kremlerini kullanmak yaranın iyileşme sürecine yardımcı olur.

9-12 ay sonunda kişi tamamen iyileşir. Sürecin bundan sonraki kısmında ise, düzenli beslenme ve egzersiz ile vücut formu korunmalıdır.


Yayınlanma tarihi: 28/11/2019

-

Son Güncellenme: 13/01/2022

Başa Dön