Kafein İçerikli Şampuanlar Saç Ekimi Sonrası İçin Uygun Mu?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Saç Ekim Merkezi Emphair Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Kafein İçerikli Şampuanlar Saç Ekimi Sonrası İçin Uygun Mu?

Çoğu kişi her gün kafein tüketir. Sabah kahvenizde, ikindi saatinde ve hatta öğle yemeği sonrası… Yorgun veya bitkin hissettiğinizde kafein size enerji verir.

Bu yüzden çoğumuz gün boyunca kafein tüketiyoruz. Ancak kafein takviyesinden yararlanan sadece beynimiz değil. Emphair Saç Ekimi Merkezi, kafeinin saç dökülmesini azaltabileceğini ve folikülleri yeni saç üretmeye teşvik edebileceğini öne süren araştırmaları Yeniben için anlattı, kafeinli şampuanların saç ekimi sonrası kullanımına değindi ve sorularımızı cevapladı:

Emphair whatsapp
 

Kafeinli Şampuanlar Nedir?

kafeinli şampuanKafein şampuanları, ortak kimyasal bileşik olarak kafein içeren saç temizleme ürünleridir. Şampuanlarda genellikle kahve çekirdeği özütünün bir bileşeni olarak bulunur.

Kafeinli şampuanlar hakkında yapılan araştırmaların sonuçlarına göre: saçınızı temiz ve sağlıklı tutarken saç dökülmesini azaltır.

Kafein cilde kolayca nüfuz eder, bu nedenle doğrudan saç derinize uygulamak saç köklerine ulaşmasına yardımcı olur.

Kafeinli Şampuan ve Kafeinli Losyon Arasındaki Fark Nedir?

saç losyonuKafeinli şampuanlar en popüler kafeinli saç ürünleri iken, kafeinli saç losyonları da evet, mevcut.

Saç maskeleri gibi, losyonlar da kafa derisine kafeini emmek için daha fazla uzun süre kalacak şekilde tasarlanmıştır. Bu arada kafeinli şampuanlar genellikle sadece birkaç dakika boyunca uygulanmalıdır.

Saçlar İçin Kafein: Bunun Arkasında Yatan Bilim Nedir?

kafeinGenellikle erkek tipi kellik veya kadın tipi kellik olarak bilinen androgenetik alopesi, her cinsiyetten insanda saç dökülmesinin başlıca nedenidir.

Erkeklerin yaklaşık %80'inin ve kadınların %55'inin 80 yaşına kadar saç dökülmesi yaşayacağı tahmin edilmektedir.

Laboratuvar çalışmaları, kafeinli şampuanların, losyonların, tedavilerin veya saç ürünlerinin androgenetik alopesiyi tersine çevirmede etkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Aslında, Minoxidil gibi ilaçlı saç uzatma tedavileriyle karşılaştırılabilir bir etkiye sahip olup olmadığı konusunda araştırmalar hala devam ediyor.

Kafein saç dökülmesini çeşitli şekillerde azaltabilir:

  • Saç büyümesini bastırmak için genlerinizi etkileyen bir hormon olan dihidrotestosteronun (DHT) etkilerine doğal olarak karşı koyar

  • TGF-β2 protein seviyelerini düşürür ve saç büyümesini teşvik etmek için IGF-1 saç büyüme düzenleyicisini arttırır

  • Saçınızın dış kök kılıfını koruyarak saçın zarar görmesini ve kırılmasını önler.

Ancak kafeinin saç dökülmesi üzerindeki etkilerini inceleyen kanıtların çoğu, gerçek hayattaki hasta analizlerinden ziyade yüksek düzeyde kontrollü laboratuvar çalışmalarına dayanmaktadır.

Peki bu umut verici sonuçlar saç dökülmesi yaşayan insanlara gerçekten yardımcı olabilir mi, tam olarak bilemiyoruz.

Kafeinli Şampuanlar Saç Dökülmesini Önler Mi Yoksa Azaltır Mı?

saç dökülmesiKafein tedavilerinin gerçek saç dökülmesi hastaları üzerindeki etkilerine ilişkin 5 in vivo araştırmanın sonuçlarını analiz edersek, saç dökülmesini azaltmaya g yardımcı olabildiklerini söyleyebiliriz.

Üç ayrı çalışma, düzenli kafeinli şampuan kullanımının (en az 6 ay) androgenetik alopesi hastalarında saç dökülmesini azalttığını buldu. 6 aylık kullanımdan sonra saç milleri daha güçlü ve daha kalındı.

Kadın odaklı bir çalışmada, saç çekme testinde daha az saç kaybedildi, bu da foliküllerin kafeinli şampuan tedavisini takiben saçı daha kolay tutabildiğini gösteriyor.

Ve kafein şampuanının etkili olabileceği sadece saç dökülmesi değil. Başka bir çalışma, travma, stres veya duygusal şokun neden olduğu bir tür saç dökülmesi olan telogen effluvium'lu kadınlarda etkileri değerlendirdi .

Bu saç dökülmesi tipi için sonuçlar benzerdi.

Alopesi areata gibi diğer saç dökülmesi türleri, kafein saç dökülmesi ürünleriyle ilgili olarak incelenmemiştir.

Ancak, spesifik olmayan, kendi kendine saç incelmesi olan hastalar üzerinde yapılan bir başka araştırma, kafeinli şampuan tedavisini takiben toplam saç sayısında bir artış buldu.

Bununla birlikte, bu sonuçlar, özellikle saç dökülmesinin erken aşamalarında olan saç dökülmesi hastaları için çok umut vericidir.

Saç dökülmesini önleme genellikle saç dökülmesini tersine çevirmekten daha kolaydır.

Kahve İçmek Saç Dökülmesine Yardımcı Olabilir Mi?

kahve içmekKahve içmenin, topikal kafein uygulamasıyla aynı şekilde foliküllerinizi uyarması olası değildir. Ancak günlük bir fincan kahve, yeşil çay veya siyah çay içmenin saçla ilgili bazı faydaları olabilir.

Oksidatif stres, yaşlanma sürecini hızlandırarak erken saç dökülmesine neden olabilir. Zengin bir antioksidan kaynağı olarak kahve, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir ve saçınız üzerindeki etkiyi en aza indirebilir.

Saç Ekiminden Sonra Kafeinli Şampuanları Öneriyor Musunuz?

saç ekimi sonrasıAçıkçası içeriği daha doğal ve sonuçları bilimsel olarak kanıtlanmış ürünleri tavsiye ediyoruz. Saç ekimi ve saçlarla alakalı her araştırmayı takip ediyoruz ama hastalarımıza deneyimlediğimiz ürünleri önermek en doğrusu.


Yayınlanma tarihi: 21/07/2022

-

Son Güncellenme: 09/01/2024

Başa Dön