Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?

Saç Ekimi

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Saç Ekim Merkezi Emphair Hair Transplant tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?

Saç dökülmesi denilince hatta kelleşme sorununu irdelediğimizde hemen aklımıza erkekler geliyor. Oysaki kadınların da sıkça yaşadığı bir problem bu.

Her iki taraf için de psikolojik etkileri olan sorunun ortak sebebi genetik olmakla beraber birbirinden farklı nedenleri de vardır. Ayrıca saç dökülmesi sonucunda kadın ve erkeklerde ortaya çıkan görünüm de aynı değildir.

Kadınlardaki saç dökülmesinin sebeplerini ve tedavisini Emphair Saç Ekimi Merkezi anlatıyor:
Emphair

Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?

kadınlarda saç dökülmesi“Kadınlarda saç dökülmesi genetik nedenlerden kozmetik sebeplere birkaç farklı sebeple ortaya çıkar. Saç dökülmesini tür olarak kategorilere ayıracak olursak şöyle sıralayabiliriz:

1. Androgenetik Alopesi (Erkek tipi kellik):

erkek tipi kellikErgenlik çağında bile başlayabilen saç kaybı genetik nedenlere bağlı olarak belirir. Kadınlardaki en yaygın saç dökülmesi şeklidir.

Erkeklerdeki gibi bölgesel olarak saç kayıpları gözlenmez. Kadınlarda bu tip saç dökülmesi saçın genelinde hissedilir.

Saçlarda hacim kaybı yaşanır ve bu şekilde saçın sıklığı azalır. Kellik olarak tabir edilen durum ve saç çizgisinin geri çekilmesi gibi sonuçlar görülmese de saçın genelinde incelme olur.

2. Alopesi Areata (Saçkıran):

saç kıranSaçın bir bölümünde ya da vücudun bir kısmında ortaya çıkabilen ani dökülmelerdir. Saçta genellikle daire şeklinde bir alan dökülür ve açılır.

Çok kısa süre içinde gelişen bir problemdir. Nedeni kesin olarak bilinmeyen bir hastalık olan saçkıranda saçlar bir süre sonra kendi kendine tekrar çıkar.

3. Skatrisyel Alopesi:

skatrisyelGeri dönüşü olmayan bir saç dökülme tipidir. Saçlı deride ortaya çıkan bir yaralanma sonucunda skarlı doku saç köklerinin yerini alır ve o bölgede tekrar saç çıkamaz.

4. Travmatik Alopesi:

travmatik alopesiBu dökülme tipi saç şekillendirme tarzına bağlıdır. Fazla sıkı topuzlar, etnik saç modelleri, saçın sertçe taranması gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar.

Dökülmeye sebep olan saç şekillendirme tarzı bırakılınca saçlar düzelmeye başlar. “
 

Kadınlarda Saç Dökülmesi Sebepleri Nelerdir?

kadınlarda saç dökülmesi sebepleri“Yukarıda sıraladığımız maddeler saç dökülme türleriyken saçın dökülmesine sebep olan birden fazla etken vardır. Genetik nedenlerin dışında kadınlarda saç dökülmesi genellikle hormonlara bağlıdır.

Bu durumda hamilelik ya da menopoz dönemlerinde kadınlarda saç dökülmesi sık görülen bir sorun olmaktadır diyebiliriz.

Çölyak, hipotiroidi, Hodgkin’s hastalığı gibi hastalıklar saç dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlar da saç dökülmesini tetikleyebilir.

Yoğun stres altında olmak saç dökülmesine yol açan başka bir önemli nedendir. Stres pek çok rahatsızlığın altında yatan başlıca sebeptir.

Saç dökülmesi de stres kaynaklı ortaya çıkabilen durumlardan biridir. Ani değişimler, katı diyetler, protein ve vitamin eksiklikleri saç dökülmesine sebebiyet veren diğer nedenler arasında yer alır.”

Kadınlarda Saç Dökülmesi Tedavisi Nasıl Olur?

saç dökülmesi tedavisi“Kadınlarda saç dökülmesi tedavisi birkaç farklı şekilde düşünülebilir. Ancak bir tedavi yöntemine karar vermeden önce saç dökülmesine sebep olan ana etken bulunmalıdır.

Tedaviye eğer mümkünse saç dökülmesine neden olan etkeni ortadan kaldırarak başlarız. Nedeni tespit ettikten sonra uygun çözümleri sunarız. Saç dökülmesi için özel ilaç tedavileri mevcuttur.

Ayrıca bölgesel etki eden saç bakım ürünleri bulunmaktadır. Örneğin, PRP uygulamaları saç dökülmelerinde başarılı sonuçlar vermektedir.”

Saç Dökülmesi Yaşayan Kadınlar Saç Ekimi Yaptırabilir Mi?

kadınlarda saç ekimi“Kadınlardaki saç dökülmesi sorunu erkeklere göre daha farklı seyreder. Genellikle saçın tamamına yayılan bir hacim kaybı söz konusudur.

Saç dökülmesinin şeklini ve sebebini tespit ettikten sonra saç ekimi yaptırmak isteyen hastalarımızın detaylı öyküsünü alırız.

Kadın hastamız saç ekimi için uygun bir adaysa, saç ekim süreci erkek hastalarla aynı seyreder. Kadınlarda saç ekimini isteğe bağlı olarak tıraşlı ya da tıraşsız olarak gerçekleştirebiliriz.”


Yayınlanma tarihi: 12/10/2022

-

Son Güncellenme: 16/11/2022

Başa Dön