Instagram'da Gördüğünüz 'İğnesiz Dolgu' Neden Kötü Bir Fikir Olabilir?

Dudak Dolgusu

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Gökçe Haspolat tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Instagram'da Gördüğünüz 'İğnesiz Dolgu' Neden Kötü Bir Fikir Olabilir?

Pek çok doktor, iğnesiz dolgu uygulamalarından uzak durun diyor. Adı Hyaluron Pen ve sosyal medyada büyük yankı uyandırıyor.

Trend bir şekilde "iğnesiz dolgu" tedavisi olarak lanse ediliyor ve Instagram’da patlamış durumda. Peki bu ne tür bir dolgu ve güvenli mi? Sorularımızı Medikal Estetik Hekimi Dr. Gökçe Haspolat cevaplıyor:
Gokce Haspolat
“Hyaluron pen, kalem dolgu, ağrısız dudak dolgusu, iğnesiz dudak dolgusu gibi pek çok farklı isimde anılıyor. Ben kendi pratiğimde yapılmasının doğru ve güvenli olmadığına inanıyorum.

Bakın bu ucunda dairesel açıklığa sahip yuvarlak uçlu bir kalem ve hyaluronik dolgu kalemi tedavisidir.

Amacı hyaluronik asidi cilde vermek ve bunu yaparken de basınç kullanır. Hyaluronik asit su bağlayıcı bir moleküldür, geleneksel HA enjeksiyonlarından da biliyorsunuz.

Fakat burada deri altına enjekte etmek yerine cildi geçici olarak şişirmekten öte geçmez.

Hatta yabancı ülkelerde bu uygulamanın bir tıp uzmanı tarafından yapılması gerekmiyor bile. Güzellik merkezlerinde spa ortamlarında popüler, cilt bakımı yapabilen estetisyenler bile yapabiliyor.

İsminin İğnesiz Dolgu Olduğuna Bakmayın

iğnesi dudak dolgusuBu kalem cilde nüfuz etmek için aslında iğneler kullanır, isminin iğnesiz olduğuna bakmayın, siz sadece iğneleri görmüyorsunuz. Bu nedenle özellikle kanama ile ilgili riskler vardır.

Riskleri kanama, morarma, enfeksiyon, bakteriyel veya uçuk aktivasyonu ve hatta asimetrik sonuçlardır.

Hyaluron pen uygulamasının reklamlarına baktığınızda bileşenlerinin "nemlendirme sağlayarak ve kolajen üretimini uyararak, dudakları dolgunlaştırarak ve kırışıklıkları doldurarak" cildi gençleştirmesi bilgisi yer alıyor.

4 ila 12 ay kadar sonuçlarının korunduğu bile söyleniyor ama bu imkansız.

Makuldür, cildin yalnızca üst katmanlarına nüfuz ederek hemen bir hidrasyon etkisi verebilir, ancak bu etki geçici olacaktır. Ürünün çoğu cilde bile nüfuz etmez ve işlemden sonra cilt yüzeyinde görülebilir.

Bu Bir Hile

dudak dolgusu yöntemleriBu, verilen basıncın dudağın geçici olarak şişmesine neden olan bir hile olma ihtimalinden çok daha fazlasıdır.

Cilde uygulanan çapraz bağlanmamış HA'nın doğal olarak oluşan hyaluronidaz tarafından saatler içinde parçalandığını unutmayın.

Çapraz bağlı olmayan hyaluronik asidin ciltte birkaç günden fazla kalmasının bilimsel olarak mümkün bir yolu yok.

Çapraz bağlanmamasına rağmen aylarca sürebileceğini iddia etmeleri beni çok şüphelendiriyor ve bunun bir hile olduğunu neredeyse doğruluyor.

Kanada’da Yasaklandı

dudak dolgusu13 Eylül 2019'da Kanada halk sağlığı departmanı, "kozmetik cilt tedavileri için kullanılan iğnesiz dermal dolgu cihazlarına Kanada'da izin verilmediğini ve sağlık açısından risk oluşturabileceğini" duyurdu.

Dudakta kan damarını tıkayabilecek kadar kötü sonuçlara yol açabilecek bu uygulamadan uzak durmanızı öneriyorum.

Dudak dolgunlaştırmanın altın standardı dudak dolgusudur. Başka herhangi bir içeriğe, ürüne güvenmeyin."


Yayınlanma tarihi: 25/05/2021

-

Son Güncellenme: 14/10/2022

Başa Dön