İngiltere’de 18 Yaşından Küçüklere Yönelik Estetik Reklamları Yasaklanıyor


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

İngiltere’de 18 Yaşından Küçüklere Yönelik Estetik Reklamları Yasaklanıyor

Yasağın sosyal medya reklamlarını ve özellikle gençlerin ilgisini çekebilecek her şeyi içereceği açıklandı.

18 yaşından küçüklere estetik tedavi uygulamak yasa dışı olsa da, bu yaş grubuna ilgili reklamların gösterilmesine herhangi bir kısıtlama getirilmemişti.

Sosyal Medya Reklamları da Yasağa Takıldı

sosyal medya reklamları
Birleşik Krallık Reklam Gözlemci Kurulu tarafından alınan kararla, estetik cerrahi kliniklerinin, 18 yaş altı meme büyütme, burun estetiği ve liposuction gibi prosedürlere yönelik reklamları hedeflemesi yasaklanacak.

Yeni kurallar kapsamında Facebook, TikTok ve Instagram gibi sosyal medya mecralarından, reklam panolarına, afişlere, gazetelere, dergilere, radyoya ve ayrıca sosyal etkileyici pazarlamaya kadar, 18 yaş altına hedeflenen tüm medyadaki reklamları yasaklayacak.

2022 Mayıs Ayında Başlayacak

reklamcılık komitesi
Değişiklikler Mayıs ayından itibaren yürürlüğe girecek ve Birleşik Krallık'taki tüm reklamverenlerin uyması gereken kodları yazan Reklamcılık Uygulaması Komitesi (CAP) tarafından takip edilecek.

Bu tür reklamların gençlerin ruh sağlığı üzerindeki olası zararlarını ve vücut imajı baskısı konusunu araştırdıktan sonra alan Komite, çıkan sonuçların endişe verdiğini söyledi.

Alkol ve Abur Cubura Kısıtlama Yok

abur cubur
18 yaşından küçüklere estetik prosedür uygulamak yasa dışı olsa da, abur cubur ürünlerin, alkolün ve kumarın reklam verme konusunda herhangi bir kısıtlaması bulunmuyor.

2018'de, Birleşik Krallık’ta uygulamalara geçen Reklam Standartları Kurumu, Love Island programı sırasında, MYA kliniğine ait bir meme ameliyatı reklamıyla ilgili şikayetler aldı.

Bikinili kadınların yüzme havuzunun etrafında, plajda ve teknede parti yaparken görüntülenen klip, çok eleştirildi ve daha sonra ASA tarafından yasaklandı.

Şikayetçiler arasında reklamın ameliyat, beden güveni ve mutluluk arasında ilham verici bir bağlantı oluşturduğunu söyleyen Akıl Sağlığı Vakfı da vardı.

Influencerlara Uyarı

influencer marketing
Reklam Uygulamaları Komitesi: "Estetik tedavilerinin doğasında var olan riskler ve bu hizmetlerin vücut güveni sorunlarıyla mücadele eden gençlere potansiyel çekiciliği nedeniyle, pazarlama açısından çıtayı mutlaka yüksek tutmamız önemlidir" dedi ve ekledi:

“Yeni kurallar, reklamların 18 yaşın altındakileri hedeflememesini sağlayacak, çocukların ve gençlerin onları gördüğü yerlerde, katı kurallarımız, reklamların yanlış yönlendiremeyeceği veya hedef kitlelerinin güvenlik açıklarından başka bir şekilde yararlanamayacağı anlamına geliyor."

Yasak, krem, makyaj, losyon, yüz maskesi, bronzlaşma veya saç ürünleri gibi kozmetiklere yönelik reklamları etkilemeyecek.

Bu yılın başlarında, ASA, ürün veya hizmetlerini tanıtırken ödeme yaptıklarını söylemedikleri için ve bu kuralları defalarca ihlal ettiklerinden Jodie Marsh, Chloe Khan, Lucy Mecklenburgh ve Chloe Ferry gibi sosyal medya yıldızlarını ifşa etti ve tekrar uyardı.

Yeniben'de öne çıkan doktor olmak için tıklayınız!


Yayınlanma tarihi: 25/11/2021

-

Son Güncellenme: 27/10/2023

Başa Dön