İngiltere’de 18 Yaş Altına Dolgu ve Botoks Yasağı

Dolgu Uygulamaları
Dolgu Uygulamaları tedavisinde öne çıkan merkezler
Tüm Doktorlar

Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

İngiltere’de 18 Yaş Altına Dolgu ve Botoks Yasağı

İngiltere'de 18 yaş altındaki gençler artık botoks ve dolgu yaptıramayacaklar. Hükümet bu yasa ile gençleri risk içeren uygulamalardan korumayı hedefliyor.
uk lawEstetik alanında bu gibi kısıtlamalar getirilmesi için kampanya düzenleyen taraflar, koruyucu olmaması sebebiyle yasa içeriğini yeterli bulmuyor.

Yeni yasak, son dönemde oldukça popülerleşen "tilki gözü" ve benzeri ameliyatsız yüz germe işlemlerini kapsamıyor.

Resmi verilerden elde edilen çıkarımlara göre geçen sene İngiltere'de 18 yaş altı gençlere 41 bin botoks ve benzeri estetik yapıldı.
ingiliz gençleriİngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yayınladığı bir analize göre 2017 yılında 18 yaş altına 29 bin 300 adet dolgu işlemi yapılmıştı.

Yasak Birleşik Krallık'ın diğer ülkelerini henüz kapsamıyor. Fakat İskoçya ve Galler de yakın zamanda yasalarını bu doğrultuda güncellemeyi planlıyor. Kuzey İrlanda'da ise konuyla ilgili henüz bir değişiklik beklenmiyor.

Düzenlemenin daha kapsamlı olması için kampanya yürütenler, 18 yaş altı İngilizlerin üç özerk bölgede estetik yaptırmasının önüne geçilmesini istiyor.

Dolgu Sonucu Dudağı Karardı

laura brooks
İngiliz vatandaşı 34 yaşındaki Laura Brooks, dolgu işlemi kötü sonuçlanan kişilerden biriydi.

Aralık 2020 tarihinde dudakları daha dolgun görünsün diye dudak dolgusu yaptırdı. Herkes yaptırdığı için özendiğini söyleyen Laura, internet üzerinde bir indirim gördükten sonra randevu alıp gittiğini belirtti.

Dudak dolgusu yapılırken doktorun yüz ifadesinden bir şeylerin yanlış gittiğini anlayan Brooks; “Yüzü yaşadığı paniği yansıtıyordu, kalbim hızlandı. Sonrasında yüzümün yanından akan kanı hissettim.” dedi.

Ve şunları ekledi; "Doktor tam anlamıyla panik içindeydi. Ne yapacağını bilmiyordu. Ameliyattan sonra dudağım şişti ve karardı."
laura brooksLaura Brooks, tıp eğitimi almış bir yakınından muhtemelen damarının hasar gördüğünü öğrendi. İşlemden 9 ay sonra şişkinlik azalsa da henüz tam olarak geçmiş değil.

Kısıtlamaların yalnızca 18 yaş altına değil, herkese uygulanması gerektiğini savunan Laura; "Her yaştan kadınlar ve sanırım erkekler de bu tür operasyonlar yaptırıyor. Bunu yapanların doğru bir eğitim almış olması lazım.”

"Yeterli tıp eğitimi şartı olmadıkça bu tür olaylar başkalarının başına da gelecektir."

Peki Türkiye'de Durumlar Nasıl?

Örneğin, 18 yaş altına burun estetiği yapılabilir mi? Bu soru doktorlar tarafından Yeniben'de cevaplandı. Soruya tıklayarak yanıtlara göz atabilirsiniz.

Daha kapsamlı bilgi almak için Estetik Operasyonlarda Yaş Sınırı Rehberi yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Yeniben'de dolgu ve botox uygulamalarında öne çıkan doktor olmak için tıklayınız!

Podcast


Yayınlanma tarihi: 26/10/2021

-

Son Güncellenme: 01/03/2022

Başa Dön