Google’dan, Dermatolojik Hastalıkları Tanımlayabilen Uygulama


Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Google’dan, Dermatolojik Hastalıkları Tanımlayabilen Uygulama

Dünya devi Google, görseller yardımıyla cilt sorunlarını algılayıp potansiyel hastalıkların teşhislerini belirleyecek bir uygulama üretme aşamasında olduğunu duyurdu.
google dermatoloji uygulamasıKüresel anlamda en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Google, kullanıcılarının ihtiyaçlarına çözüm üretmek için pratik uygulamalar üzerinde çalışıyor.

Google verilerine göre her yıl milyarlarca kullanıcı, arama motorunda ciltlerindeki sorunlarla ilgili araştırma yapıyor. Bu ihtiyacı gidermek isteyen Google ise dermatoloji odaklı uygulama üretiyor.

Yapay Zeka ile Cilt Sorunu Tespiti

google dermatoloji uygulaması
Yapay zekâ yazılımı sayesinde dermatoloji uzmanları seviyesinde teşhisler koyulabiliyor. Ayrıca sistem, önceki aramaları ve görselleri kullanarak kendi bilgi havuzunu da giderek genişletebiliyor.

Google şirketine ait bu yapay zekâ henüz klinik olarak onaylanmadı ve çok sayıda klinikte test edilmedi. Fakat sistem ne kadar iyi çalışırsa çalışsın, Amerika’da kullanım onayı alma ihtimali şimdilik uzak.

Stanford Üniversitesi, Makine Öğrenimi ve Sağlık Bölümü Arş. Gör. Dermatolog Roxana Danshjou, bu yapay zekanın Amerika’da onaylanmayacağını ve dermatologlar tarafından kullanmayacağını öne sürdü.

Avrupa Birliği Tarafından Onay Alındı

google avrupa
Google’ın sağlık bölümü müdürü Karen DeSalvo, yapay zekâ sisteminin Avrupa Birliği tarafından onaylandığını ve bu yılın sonunda ise Avrupa’da yayınlanacağını bildirdi.

Uygulamanın Avrupa Birliği'nin sağlık kurallarına uyumlu olma zorunluluğu var ve sistem Avrupa bölgesine odaklanarak geliştirilecek.

Bir cilt sorunu taraması yapıldığında ekranda “Önerilen Durumlar” ibaresi yer alacak. Böylelikle sistemin gösterdiği sonuçların kesin teşhis olmayabileceği belirtilmiş olacak.

Şimdiye dek geliştirilen haliyle uygulamada sivilceden cilt kanserine kadar yaklaşık 228 dermatolojik hastalık tanımlanabilir durumda.

Yeniben'de öne çıkan Dermatoloji Uzmanı olmak için tıklayınız!


Yayınlanma tarihi: 01/12/2021

-

Son Güncellenme: 03/12/2021

Başa Dön