Google Trends Verilerine Göre “Plastik Cerrah” Aramaları %285 Oranında Arttı Ama Neden?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Google Trends Verilerine Göre “Plastik Cerrah” Aramaları %285 Oranında Arttı Ama Neden?

Günümüzde estetik, plastik cerrahi tedavileriyle ilgilenen hastalar, sosyal medya ve arama motorlarında giderek daha fazla arama yapıyorlar.

Google dünya çapında en popüler arama motoru olduğundan, hastalar estetik plastik cerrahi prosedürlerini, hastaneleri ve hatta sadece cerrahları, doktorları araştırıp buradan bulmaya çalışıyor.

Google, bu arama verilerini Google Trends adlı bir platform aracılığıyla derliyor ve halka sunuyor.

Sağlık hizmetlerinde yapılan araştırmalar da, örneğin tamamlayıcı ve alternatif tıp, grip veya obezite ameliyatları ve yine estetik cerrahi tedavileri gibi konularda da kamunun ilgisini ve eğilimlerini araştırmak için GT verilerini kullanıyor.

Yeniben ve Google Trends

yeniben ve googleYeniben olarak bizler de Google trendlerini, hastaların en son aralamalarını, burun estetiğine, meme büyütmeye veya genel olarak ameliyatsız estetik tedavilerine olan ilgilerini tespit etmek için kullanılıyoruz.

Google Trends verilerinde bir aramanın sıklığı, aynı zamandaki toplam arama sayısına ve coğrafi dağılıma bölünür.

Bu düzenleme Google tarafından yönetilmektedir; bu nedenle, en yüksek arama hacmine sahip şehir, mutlaka en yüksek sıralamaya sahip değildir.

Veriler, tüm aramaların oranına dayalı olarak 0 ila 100 arasında bir ölçekte rapor edilir.

Dr. Süleyman Taş: “Değişimi gözlemleme şansı”

google trendsGeçtiğimiz hafta “Plastik Cerrah” için yapılan Google aramalarına baktığımızda son 1 hafta içinde %285 oranında bir artış gözlemliyoruz.

Bunun nedenlerini, neden olabileceğini Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Taş’a sorduk:

“Aslında sorunuzun cevabı çok basit zira giderek daha fazla insan estetik cerrahiden yardım alıyor ve insanların elastik cerrahi geçirmiş birini tanıyor olma ihtimali giderek daha da artıyor.

Bu da değişimi gözlemleme şansı veriyor. Bana göre bu artışın sebeplerini şöyle sıralayabilirim:
  • Bir zamanlar plastik cerrahinin yalnızca çok zenginlerin veya belki de çok ünlülerin erişebildiği bir şey olduğu düşünülüyordu. Artık durum gerçekten böyle değil.

  • Estetik uygulamalar hala pahalı tarafta olsa da, daha erişilebilir hale geldi. Bu, özellikle her iki eşin de çalışması ve gelirin iki katına çıkmasıyla bağlantılıdır.

  • Plastik cerrahi sosyal olarak daha kabul edilebilir bir hale geldi. Ünlüler düzenli olarak ortaya çıkıyor ve yaptırdıkları estetik hakkında açıkça konuşuyorlar. Ayrıca arkadaşların kendi aralarında ameliyat olma isteklerini tartışmaları da artık alışılmadık bir durum değil.

  • Sosyal medya, estetiğin giderek artan bir şekilde kabul görmesinde aktif rol oynuyor. İnsanlar burun estetiği olduktan hemen sonra Instagram'da bir selfie paylaşmaktan veya meme büyütme ameliyatı sonrası iyileşme sürecini Facebook arkadaşlarıyla paylaşmaktan son derece mutlu görünüyorlar.

selfie
  • Ön kameralı telefonların piyasaya sürülmesi sayesinde, insanlar geçmişe göre kendilerine bakmak için çok daha fazla zaman harcıyorlar. Eski bir film kamerasıyla birçok fotoğrafınızı çekebilseniz bile, yine de bir fotoğrafçıya götürmeniz ve en az bir saat beklemeniz gerekiyordu. Şimdi tek yapmanız gereken telefonunuzdaki düğmeye dokunmak. Artık herkes kendilerinin daha fazla fotoğrafını çektiğine göre, daha fazla kusur görüyor veya değiştirmek istedikleri alanları fark ediyorlar.

  • Teknoloji ilerledikçe ve teknikler geliştikçe estetik cerrahi sonuçları daha iyi hale geldi. Günümüzün cerrahi sonuçlar çok daha doğal görünme eğiliminde.

  • Artık kesiler daha küçük, bu da daha az yara izi ve daha hızlı iyileşme süresi anlamına geliyor. Bazı durumlarda ise ameliyata hiç gerek kalmadan ameliyatsız tedavilere başvurulabiliyor.

  • Estetik cerrahinin popülaritesini artırmaya yardımcı olan son bir faktör ise insanların estetiği geçmişte olduğundan daha fazla anlıyor olması. Eskiden insanlar estetik cerrahinin sadece estetik nedenlerle yapıldığını düşünürdü. Genellikle belirli bir ameliyatın sağlık veya işlevsel bir yararı olabileceğini düşünmezlerdi. Bazı ameliyatlar tamamen estetik olsa da bazıları işlevsel olabilir ve kişinin yaşam kalitesi üzerinde olumlu bir etkisi olabilir. Örneğin burun estetiği hastaların daha iyi uyumasına ve daha güvenli bir şekilde egzersiz yapmasına izin vererek, nefes almayı kolaylaştırır. Meme küçültme, sırt ve omuz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir ve vücut germe prosedürleri, aşırı kilo kaybından sonra fazla cildi düzeltmeye yardımcı olarak, sürtünme ve cilt enfeksiyonu riskini azaltır.”


Yayınlanma tarihi: 21/10/2021

-

Son Güncellenme: 30/10/2023

Başa Dön