Göğüslerde Neden Sarkma Olur? Meme Dikleştirme Kalıcı Bir Çözüm Müdür?

Meme Dikleştirme

Ece Yalçın tarafından yazılmış, Op. Dr. Tamer Şakrak tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Göğüslerde Neden Sarkma Olur? Meme Dikleştirme Kalıcı Bir Çözüm Müdür?

Göğüs sarkması kadınların büyük bir bölümünün karşılaştığı yaygın bir problem. Bu kadar sık karşılaşılan bir problemi meme dikleştirme ameliyatı ile başarılı bir şekilde çözmek mümkün. Hem göğüs sarkmasıyla ilgili detayları hem de meme dikleştirme ameliyatının ayrıntılarını Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tamer Şakrak ile görüştük:

Op. Dr. Tamer Şakrak meme dikleştirme whatsapp butonu

 

Göğüsler Neden Sarkar?

memelerin sarkması

“Bunun birden fazla nedeni vardır. Göğüslerde sarkma en sık hamilelik ve doğum sonrasında oluşur. Değişen hormonlara bağlı olarak meme dokusunda gelişen atrofi ile hacim kaybı olur ve bu da sarkmaya yol açar. Emzirmeye bağlı olarak da sarkma gelişebilir.

Göğüsler ayrıca zaman içinde yer çekiminden etkilenerek sarkarlar. Sık kilo alıp verme, kısa sürede egzersizle desteklemeden kilo kaybetme sarkmaya yol açan diğer nedenler olarak sıralanabilir. Bunların haricinde güneşe fazla maruz kalma, sigara kullanımı, yanlış sütyen seçimi, sütyen kullanmama gibi sebeplerden dolayı da göğüslerde sarkma olabilir.

Göğüs sarkmasının doğum ve emzirme süreçlerinden sonra gelen diğer yaygın sebebi yaşlanmaktır. Yaşlandıkça kolajen seviyesindeki düşüş nedeniyle cilt elastikiyetini yitirir. Bunun sonucunda göğüs çevresindeki cilt dokusu gerginliğini kaybederek sarkar.

Göğüsleri tutan ve dik durmalarını sağlayan ligamentler saydığımız nedenlere bağlı olarak zamanla görevlerini yerine getirmemeye başlar. Bağlar zayıfladıkça da göğüsler farklı seviyelerde sarkar. Bazı hastalarda göğüsleri tutan bu bağlar doğuştan zayıftır ve sarkma erken yaşta gelişerek hızlı bir şekilde ilerler."

 

Göğüslerde Sarkma Seviyeleri

sarkma seviyeleri

“Meme ucunun konumuna göre tanımlanan üç farklı sarkma seviyesi mevcuttur:

1. Derece (Hafif Seviye Sarkma): Meme ucu memenin katlandığı nokta ile aynı hizadadır.

2. Derece (Orta Seviye Sarkma): Meme ucu memenin katlandığı noktadan biraz aşağıdadır. 

3. Derece (İleri Seviye Sarkma): Meme ucu memenin katlandığı noktadan aşağıdadır ve tamamen yere bakar."
 

Göğüslerde Sarkma Nasıl Tedavi Edilir?

sarkan memeleri dikleştirme

“Göğüsleri tutan bağlar zayıflayıp görevlerini yapmamaya başladığında bu durumu tamamen geri alabilecek tekseçenekmeme dikleştirme ameliyatıdır. Farklı göğüs egzersizleriyle meme dokusunun altındaki kaslar geliştirilerek meme görünümünde iyileşme sağlanabilir. Ayrıca göğüs çevresindeki kaslar kuvvetlendirilerek memenin daha gergin durması sağlanabilir.

Ancak göğüsleri sarkma öncesindeki durumlarına geri döndürmek ve kaybolan hacimlerini geri getirmek için cerrahi müdahale gerekmektedir. Egzersizlerin dışında dermal dolgular, askı yöntemleri, botox ve kozmetik kremler ameliyatsız meme dikleştirme alternatifleri gibi sunulsa da aslında bu yöntemlerin hiçbiri çözüm sağlayamaz.”

 

Sarkmış Göğüsler İçin Kesin Çözüm Meme Dikleştirme Ameliyatı Mı?

meme dikleştirme ameliyatı

“Göğüslerde meydana gelen sarkmalar kadınların günlük yaşamında bazı sorunlara yol açabiliyor. Göğüs sarkmasının sonucunda ortaya çıkan özgüven eksikliği nedeniyle yaşamları olumsuz etkileniyor. Memnuniyet oranı çok yüksek olan meme dikleştirme ameliyatı sayesinde biz bu sorunların hepsini ortadan kaldırıyoruz.

Ameliyat sonrasında sahip oldukları dik ve implant uygulaması yaptırdığımız takdirde kavuştukları hacimli göğüslerle kadınların kaybolan özgüvenleri geri geliyor. Genel anestezi altında gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 2 saat süren bu operasyon sonrasında memedeki deformasyonu tamamen düzeltmiş oluyoruz.

Dediğim gibi eğer gerekiyorsa hacim kayıplarını protezledestekliyoruz. Bazı durumlarda meme ucunun konumunu da değiştirmek gerekebiliyor. O zaman meme ucunu daha üst bir noktaya taşıyıp ameliyatı sonlandırıyoruz. Ameliyatın sonunda sarkmış göğüs problemi kesin olarak çözülmüş oluyor."

 

Meme Dikleştirme Ameliyatından Sonra İyileşme Süreci Nasıl Geçer?

meme dikleştirme iyileşme süreci

“Hastalarımız çoğu zaman aynı gün içinde evlerine dönebilir. Hastalarımıza ameliyatı takip eden ilk haftadan itibaren bir ay süresince destekleyici korse südyen kullanmalarını öneriyoruz. Belli bir süre kollarının ön planda olduğu aktivitelerden kaçınmalarını aktarıyoruz.

Normal hayatlarına bir hafta içinde geri dönebilirler. Sportif faaliyetler için 4-5 hafta beklemeleri gerekir. Tenis, voleybol, basketbol gibi kollarla yapılan özel sporlara dönmek içinse biraz daha süre gerekir. Meme dikleştirme ameliyatından sonraki6-12 ay içindeizlerin solmasını ve meme görünümünün son halini almasını bekleriz.”

 

Meme Dikleştirme Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

meme dikleştirme uygulaması

“Göğüslerindeki sarkmadan rahatsız olan her kadın meme dikleştirme ameliyatı olmayı düşünebilir. Genel sağlık durumu meme dikleştirme ameliyatına uygun olan hastalarımızın ideal kilolarında olmaları önemlidir. Yeni bir gebelik planlanıyorsa meme dikleştirme ameliyatının bu süreçten sonraya bırakılmasını öneriyoruz.”


Yayınlanma tarihi: 27/07/2021

-

Son Güncellenme: 13/05/2022

Başa Dön