Genital estetik ameliyatlarında iyileşme süresi nedir?


Op. Dr. Yuliya Doster tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Estetik uygulamalarda iyileşme süreci yapılan işleme göre değişir. Klitoris düzeltmeleri (hudoplasti) ve küçük dudakçık düzeltmeleri (labiaminoraplasti) cerrahi işlemlerde 2-3 hafta sonrası dikişler tamına yakın iyileşir, doku son görünümü ise 3-4 haftada alır.

Vajinoplasti ameliyatları daha geniş uygulamalardır. Vajinoplastide yapılan işleme göre gerektiğinde idrar torbası bir miktar kaldırıldığından, vajenin sarkan arka duvar ile bağırsak sarkmaları onarıldığından ve bazen perine derisinin de düzeltilmesi gerektiğinden iyileşme süreci bir miktar daha uzun olur ve toplam 4-6 haftada tamamen iyileşir.

genital estetik iyileşme süreci

Kızlık zarı onarımları ( himenoplasti ) iyileşme süreçleri de yapılan işlemin geçici veya kalıcı olmasına göre değişmektedir. Geçici onarımlar yüzeyel küçük müdahaleler olduğundan ömrü 5-7 gündür. Geçici onarımlarda sadece kızlık zarın parçalanmış olan kısımlar kabaca yan yana tutturulur ve alttaki doku desteklenmediğinden görüntü eskisi gibi olmaz. Kalıcı onarımlar ise vajenin giriş kısmını da daralttığı ve eski görünümünü kalıcı biçimde düzeltilen işlemler olduğundan iyileşme süreci vajinoplastiye benzer biçimde 4-6 haftaya uzar.

Büyük dudakçıkların (labiamajora) küçültülmesini ve sarkmaların ortadan kaldırılmasını içeren ameliyatlarda dokuların iyileşmesi 3-4 hafta sürer, dikişlerin görünmez hale gelmesi ise 5-6 haftaya uzar.

Büyük dudakçıkların dolgunluk azaltılması veya dolgunluk arttırılması işlemleri ise deri altında yağ dokusunun miktarını değiştirerek yapılan ve genelde dikişsiz olan uygulamalardır. Bu uygulamalarda kanül denen kalın iğne benzeri giriş yerlerin kapanması 2-3 hafta alır, deri alttaki dokuların iyileşmesi ve şişliklerin ve bazen oluşan morlukların tamamen iyileşmesi de 4-5 haftaya uzar.

Estetik ameliyatlarda kullanılan cerrahi ip çok ince olduğundan tüm işlemlerde izler görünemez olarak iyileşir. Tam iyileşme sonrası dokular doğal görünüm alır.


Yayınlanma tarihi: 13/08/2020

-

Son Güncellenme: 28/10/2021

Başa Dön