Gençlerin 3’te 1’i Instagram Yüzünden Kendini Beğenmiyor


Selin Sezgin tarafından yazılmıştır.

Gençlerin 3’te 1’i Instagram Yüzünden Kendini Beğenmiyor

Eski Facebook çalışanı France Haugen, şirkete ait bazı verileri basına sızdırdı ve endişe verici bilgiler ortaya çıktı.

Facebook'a ait kurum içi raporlarına göre, ergenlik dönemindeki kız çocuklarının yüzde 32'si Instagram sebebi ile dış görünüşlerini beğenmeyerek kendilerini kötü hissediyor. Raporda her 3 kızdan 1'inin kendini beğenmediği belirtiliyor.
mutsuz genç kızFacebook'un raporlarını ele geçiren Wall Street Journal gazetesi, şirketin sahip olduğu bir diğer sosyal medya uygulaması olan Instagram’ın kötü sonuçlarını ortaya çıkardı. 

Raporlardaki verilere dayanarak başta blue çağındaki kızlar olmak üzere genç nesil üzerindeki zararlarına vurgu yaptı.

Bahsi geçen raporlardan birinde, intihar etmeyi düşünen gençler arasında; İngiliz kullanıcıların yüzde 13'ünün, Amerikalı kullanıcılarınsa yüzde 6'sının sebebini Instagram'a bağladığı bilgisi görüldü.

Neredeyse Her 3 Gençten Biri

genç kız üzgün
Rapora göre ergenlik çağındaki genç kızların %32'sinin, erkeklerinse %14’ünün bedenleri konusunda kendilerini kötü hissetmelerinde Instagram'ın etkisinin büyük olduğu yer aldı.

2019 yılında paylaşılan bir belgede, "Her 3 ergen kızdan 1’inin vücut algısı sorunlarını kötüleştiriyoruz", "Gençler kaygı ve depresyon oranlarındaki artışla ilgili Instagram'ı suçluyor" ifadelerine yer verildi.

Facebook, ABD Kongresinden Tepki Aldı

üzgün çocuk
Ulaşılan tüm bu olumsuz verilere rağmen, Facebook şirketinin 13 yaş ve altı çocuklar için bir Instagram aplikasyonu geliştirmekle uğraştığı duyuldu.

Wall Street Journal gazetesinde çıkan bu haber, Birleşik Devletler kongre üyelerinin tepkisini çekti.

Kongre üyesi Lori Trahan, Facebook'u eleştirdi ve şirkete, çocuklar için uygulama geliştirme planından vazgeçme ve gençleri zararlı etkilerinden korumak için önlem almaya davet etti.

Instagram’ı Kullanan Bireylerin %40’ı 22 Yaşın Altında

genç kız telefonda
Instagram uygulaması kullanıcılarının %40'ını, 22 yaş ve altındaki gençler oluşturuyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde her gün Facebook kullanan genç sayısı 5 milyonken, Instagram’ı kullanan genç sayısı 22 milyon.

Verilere göre gençler Facebook’a nazaran Instagram'da %50 daha çok zaman geçiriyor.


Yayınlanma tarihi: 20/10/2021

-

Son Güncellenme: 20/10/2021

Başa Dön