Hastalarınıza Fotoğraf ve Videolar İçin Onam Formu İmzalatıyor Musunuz?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Hastalarınıza Fotoğraf ve Videolar İçin Onam Formu İmzalatıyor Musunuz?

İster aktif olarak gönderi paylaşıyor olalım, ister pasif bir şekilde ekranı kaydırıyor olalım veya her ikisini de biraz biraz yapıyor olalım, çoğumuz için sosyal medya, günlük hayatımızın normal bir parçası haline geldi.

Konuya estetik uygulamalar açısından baktığımızda ise doktorların Instagram sayfalarında, uygulama yaptıkları hastalarının fotoğraflarını paylaşmak konuyu bambaşka bir boyuta taşıyor.

Herhangi bir estetik doktoruna işlem yaptırmayı düşünen hemen herkes, mutlaka doktorun instagram sayfasını inceliyor, paylaştığı deneyimlerin altına yazılan yorumları dahi okuyor.

hastadan fotoğraf ve video izin izin alma

Özetle giderek daha fazla hastanın sosyal medyayı kendileri için en iyi doktoru bulmaya yardımcı olacak bir araç olarak kullandığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte, özellikle Instagram'da uygulama yapılan hastanın yüzünü veya vücudunu paylaşılırken, hastaların haklarıyla ilgili bazı konuları da gündeme getiriyor.

Hastalara sıklıkla bir “Onam Formu” imzalatılıyor ve bu haliyle uygulama öncesi sonrası ve hatta sırasında çekilen video ve fotoğrafları kullanabilme yetkisi elde ediliyor.

hasta ve doktor

Ülkemizin hukuk sistemine baktığımızda, bir estetik doktorunun hastasının fotoğraf ya da videolarını paylaşması yasak. Hastaların mahremiyeti, haksız rekabet gibi sebeplerden dolayı böyle bir yasak var.

doktor ve bilgisayar

Ülkemizde doktorlar web sitelerinde veya sosyal medya mecralarında sadece çalışma saatlerini, uyguladıkları hizmetleri, adres, telefon ve kendileri hakkında akademik kariyer ve çalışmalarını paylaşma izni veriliyor.

Eğer hasta bu görüntüleri kendisi paylaşırsa, herhangi bir sorun çıkmıyor. Fakat yabancı hastalar için hazırlanmış web siteleri ve instagram hesapları için bu içerikleri pek çok estetik doktoru kullanıyor. 

hastan izin onay formu alma

Onam Formu genellikle fotoğrafların veya videoların kullanılması için hastadan alınan yazılı izin evraklarıdır. Sıklıkla bu formda hastanın fotoğraf ya da videolarının eğitim sunumlarında, ders kitaplarında, muayenehanenin ya da doktorun web sitesinde, sosyal medyada ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli yerlerde kullanılmasına izin verildiği yazar ve hastanın okudum anladım yazarak imzası gerekir. 

doktor ve evrak

Eğer hastanınız Türkçe bilmiyorsa, mutlaka çevirisinin yapılması, en fazla bilinen İngilizce dilinde de bir çevirisinin evrak olarak bulunması ve hastanın kendi el yazısıyla, kendi dilinde "okudum, anladım" yazması gerekiyor.

Ayrıca Av. Arb. Bahadırhan Tabak Onam Formunu ve içeriğini detaylı olarak hukuksal boyutuyla birlikte  Yeniben'e anlattı. 


Yayınlanma tarihi: 07/05/2021

-

Son Güncellenme: 09/10/2023

Başa Dön