Fibroblast Benim İçin Doğru Tedavi Mi?

Kök Hücre Tedavisi (Fibrocell)

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Sevgi Ekiyor tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Fibroblast Benim İçin Doğru Tedavi Mi?

Son yılların en gözde estetik uygulamaları arasında yer alan kök hücre tedavileri hakkında tam olarak neler biliyorsunuz?

Kafanızın çok karıştığının farkındayız. Her bir uygulamanın arasındaki farkı, sağladığı avantajları, ne için kullanıldıklarını Medikal Estetik Hekimi Dr. Sevgi Ekiyor anlatıyor:
Dr. Sevgi Ekiyor“Konuya geniş bir açıdan bakmakta fayda var. Kök hücre anti aging ya da yaşlanma karşıtı cilt tedavileri denilince başrollerde, fibroblast isminde bir hücre türü karşımıza çıkıyor.

Fibroblast Nedir?

fibroblastFibroblast, cildi güçlü ve nemli tutan kolajeni ve elastini sentezleyen bir hücre türüdür. Bu hücreler cilt esnekliğini artıran bağ dokularının bir parçasını oluşturur.

Fibroblastı ve işlevini biraz daha anlayabilmek için, cilt alt dokusunda neler yaşandığına bakmakta fayda var. İnsan derisi epidermis, dermis ve subkutisten tabakalarından oluşur.

Epidermise üst, dermise ise orta tabaka diyebiliriz. Dermis tabakası aslında cildin güçlü esnek, sıkı ve güzel olmasını sağlayan kolajen ve elastin olmak üzere 2 protein türünden oluşur.

Zaman içinde her canlının kaçınılmaz bir şekilde yaşayacağı yaşlanma süreci dahilinde bu 2 önemli protein türü azalmaya başlar.

Kırışıklıklara ve sarkmalara neden olan bu durum, tam olarak dermis tabakasında meydana gelir. Elbette sadece yaşlanma süreci değil, cildin neye ve nasıl maruz kaldığı da bu sürece etki eden bir faktördür. 

İşte fibroblast, doğrudan kolajen ve elastin üretimini uyarır. Başlıkta yazdığımız FibroPlus, FibroGel namı diğer FibroCell uygulamaları enjeksiyona hazır hale getirilmiş fibroblast hücresi içeren bir tedavi şeklidir.

Fibroblast Tedavisi ve Uygulanma Yerleri

fibroblast uygulama yerleriFibroblast, hedeflenen bölgede dermise enjekte edilir. Çoğunlukla, yaşlanma belirtilerinin en sık gözlemlendiği nazolabial kıvrımlara, ağız köşelerine, göz çevresine, alın bölgesine uygulanır.

Özetle yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi, dudakların dolgunlaştırılması, yanık izleri, geçirilmiş cerrahi ya da travmaya bağlı deprese skarlar, cildin yenilenmesi, akne veya suçiçeği sonrası deprese skarlar, kronik yaralar ve hatta saç kaybı tedavisi için kullanılabilir. 

Fibroblast Yaş Aralığı

fibroblast yaşFibroblast enjeksiyonları için 30-45 yaş aralığı en uygun zamanlar olarak kabul ediliyor. Elbette 45 yaş üstüne de uygulama yapılabilir fakat etki süresi diğer gruba nazaran kısalabilir.

Seans sayısını artırabiliriz bu yaş grubunda..

Bunun dışında yaş sınırı gözetmeksizin oluşmuş akne, yara izi olan her hastaya uygulama yapılabilir.

Yan etkisi olmayan FibroCell uygulamaları otolog yani kişinin kendi kök hücreleri kullanılarak üretilir. Hücrelerin gelişiminde otolog serumlar kullanılır.

Fibroblast Nasıl Üretiliyor?

fibroblast üretimiŞimdi fibroblastların nasıl üretildiğine ve uygulama sürecine göz atalım.

Öncelikle doktorunuz yoğun kıl foliküllerinin bulunmadığı ve güneşe aşırı maruz kalmamış kulak arkası veya kolun iç yüzeyinden yaklaşık 2x4 mm’ lik doku parçası için punch biyopsi veya eksizyonel biyopsi denilen, minicik bir parça dokunuzu alır.

Ardından bir miktar kanınız da alınarak, korunaklı bir şekilde laboratuvara ulaştırılır.

En geç 12 saat içerisinde ulaşan deri biyopsisine, steril koşullarda hücre izolasyonu yapılır ve üzerine kişinin serumundan yani kanından elde edilen otolog medya PRP ilave edilerek inkübasyona bırakılır.

Şunu belirtmekte fayda var. Kök hücre kültürü kişinin kendi dokusu ve kanından elde edildiği için ürünler mutlaka GMP standartlarında ve GMP donanımına sahip laboratuvarlarda çalışılıp saklanmalıdır.

Fibrocell Uygulaması ve Sonrası

fibroblast öncesi sonrasıFibroblast hastanın kendi hücrelerinden elde edilen, zamanın etkilerini geriye çeviren hastanın kendi kanından elde edilen PRP ve otolog fibroblast hücresel tedavinin birlikte kullanıldığı yöntemidir.

FibroCell etken birleşimi otolog kullanım imkanı tanıyan hücre kültürü şartlarında çoğaltmış canlı fibroblastdır. 

Fibroblast, bağ dokusu hücresi olup kollajen ve diğer hücreler arası ortam birleşenlerinin sentezini gerçekleştirmektedirler.

Dolgu ise ise fibroblastların plazmajel ile kombinlenerek enjeksiyon yapılması ile hazırlanır. Bir nevi kendi dokunuzdan hazırlanan dolgu olarak düşünebilirsiniz.

FibroCell 6 hafta sonunda 25-30x10^6 olacak şekilde istenilen hücre yoğunluğuna ulaşıldığında, steril alanda fibroblast hücrelerinin enjektör (min 4cc) hazırlanır ve paketlenir. Soğuk zincir ile hekime ulaştırılır.

Uygulama sonrası hasta günlük yaşama devam edilebilir. Alternatif tedavilerde olduğu şiddette ağrı şikayetleri olmaz.

Uygulamanın yapıldığı gün boyunca makyaj yapmamalı, sauna/hamama girilmemeli ve uygulamanın yapıldığı bölgeyi 15 gün süreyle direk güneş ışığına maruz bırakmak tavsiye edilmemektedir.”


Yayınlanma tarihi: 19/09/2022

-

Son Güncellenme: 19/09/2022

Başa Dön