FDA’dan Son Güncelleme: Meme İmplantlarının Çevresindeki Kapsülde Skuamöz Hücreli Karsinom


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

FDA’dan Son Güncelleme: Meme İmplantlarının Çevresindeki Kapsülde Skuamöz Hücreli Karsinom

Geçtiğimiz çarşamba günü, meme implantlarıyla ilgili bir güvenlik güncellemesi yayınladı ve FDA'nın potansiyel olarak ölümcül skuamöz hücreli karsinom ve "meme implantı etrafındaki kapsülde" "çeşitli lenfomalar" oluşabileceğini söyledi.

Ajans, kanserlerin daha önce bildirilen BIA-ALCL olarak da adlandırılan meme implantı ile ilişkili anaplastik büyük hücreli lenfoma riskinden farklı olduğunu belirtti.

Ayrıca “Nadir olmakla birlikte, SCC ve diğer lenfomaların gelişmesi mümkündür ve implantları olan veya isteyen hastaların risk konusunda bilgilendirilmeleri gerektiğini tavsiye etti.

Geçen yıl, plastik ve kozmetik cerrahi organizasyonu Aesthetic Society, 2021'de meme büyütme, meme dikleştirme ve meme küçültme operasyonlarının %48 arttığını bildirdi ve o yıl 365.000 büyütme yapıldığını tahmin ediyor.

FDA’nin Yayınladığı İçerik Şu Şekilde

FDA“ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), meme implantlarının çevresinde oluşan skar dokusunda (kapsül) skuamöz hücreli karsinom (SCC) raporları hakkında bir güncelleme sağlıyor.

Daha önce, 8 Eylül 2022'de FDA, göğüs implantlarının etrafında oluşan kapsülde SCC ve çeşitli lenfomalar dahil olmak üzere kanser raporları hakkında halkı bilgilendiren bir güvenlik bildirimi yayınladı.

Çeşitli lenfomalar, daha önce FDA tarafından Meme İmplantı ile İlişkili Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (BIA-ALCL) olarak tanımlanan lenfomalarla aynı değildir.

Bu güncelleme, FDA'nın literatür incelemesinden ve tıbbi cihaz raporlarından (MDR'ler) elde edilen bilgileri içerir.

FDA, yayınlanmış literatürden meme implantı çevresindeki kapsülde 19 SCC vakasının farkındadır. Literatürde hastalığın ilerlemesinden kaynaklanan ölümler bildirilmiştir.

FDA, meme implantı çevresindeki kapsülde SCC oluşumlarının nadir olabileceğine inanmaya devam ederken, nedeni, insidansı ve risk faktörleri bilinmemektedir.

Sağlık uzmanları ve meme implantı yaptıran veya yaptırmayı düşünen kişiler, meme implantı etrafındaki kapsülde SCC ve çeşitli lenfoma vakalarının FDA'ya ve literatüre bildirildiğini bilmelidir.

FDA, sağlık hizmeti sağlayıcılarından ve meme implantı olan kişilerden, meme implantlarının etrafındaki SCC, lenfomalar veya diğer kanser vakalarını FDA'ya bildirmelerini istemeye devam ediyor.

Ek olarak, meme implantlarının etrafındaki kapsüldeki kanserler hakkında mevcut tüm bilgileri toplamak için diğer düzenleyici makamlar, bilimsel uzmanlar, meme implantı üreticileri ve kayıt merkezleriyle işbirliği yapmaya devam ediyoruz.”


Yayınlanma tarihi: 21/03/2023

-

Son Güncellenme: 14/09/2023

Başa Dön