Estetik Yaptıracaksınız Ama Sigara İçiyorsunuz, İşte Bilmeniz Gerekenler


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Estetik Yaptıracaksınız Ama Sigara İçiyorsunuz, İşte Bilmeniz Gerekenler

Doktorlar, herhangi bir ameliyattan önce ve sonra nikotin alışkanlığına ara vermenin kesinlikle çok önemli olduğunu her zaman söylüyorlar.

Tüm estetik cerrahi tedavileri bir miktar risk taşır, bu nedenle hem hastaların hem de doktorların olası sorunları azaltmak için tüm önlemleri alması son derece önemli ve eğer sigara içiyorsanız, muhtemelen daha önce milyonlarca kez duymuş olduğunuz bir konuyu tekrar hatırlatacağız size:

En azından geçici olarak bırakmanız gerekiyor.

Sigara içmek, herhangi bir tür ameliyatta, hastayı komplikasyon riskiyle karşı karşıya bırakmakla kalmaz, aynı zamanda estetik cerrahi söz konusu olduğunda çok daha büyük ve farklı sorunları tetikleyebilir.

Doktorlarımız, sigara içen ve estetik cerrahiyi düşünenlerin bilmesi gerekenleri, ameliyattan önce ve sonra nikotin alışkanlığınıza neden ara vermeniz gerektiğini Yeniben’le paylaştılar:

Sigara İçenler Ne Tür Riskler Taşır?

sigara içmenin riskleri

"Her şeyden önce; Akciğerlerin ve genel sağlığın iyi olması anestezi için çok önemlidir.

Sigara içilmesi, operasyon sırasında (kontrollü hipotansiyon sağlanıp gerçekleştirilen burun cerrahisinde) kan basıncı düşürülmesi zorlaşıp gereksiz kanamaya neden olabilir ve sonuç, cerrahi girişimde rahat çalışamamak ve iyileşme sürecinde burun dış/iç kısımda şişlik artışı olacaktır.

Açıkçası, sigara içmek çok sayıda sağlık sorununa neden olabilir ancak estetik cerrahi ile ilgili en önemli faktör, mikro dolaşımın ve kan akışının engellenmesidir, bu da iyileşme sürecini olumsuz etkiler" diyor Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Altındağ ekliyor: “Nikotin kan damarlarını daraltır ki bu, ameliyat sonrası cilt ve dokunun onarılması ve yenilenmesi gerektiğinde isteyeceğimiz en son şeydir.
Op.Dr. cem Altındağ whatsapp butonu
Sigara içmek daha yavaş iyileşme süresine, artan yara izine ve daha ciddi doku nekrozu vakalarına yol açabilir.

Doku ölümü olarak da bilinen bu komplikasyonun sigara içenlerde, içmeyenlere göre çok daha olası olduğunu da biliyoruz.

Doktorunuzun sigarayı kesmeniz konusundaki operasyon öncesi ve sonrası kısıtlamalarına uymalısınız.”

Elektronik Sigara Da Zararlı Mı?

elektronik sigara"Her ne zaman fazla deriden kurtulsak veya germe operasyonu yapsak, kan akışını zaten bozmuş oluyoruz ve ameliyat sonrası iyileşme için gerekli damarlara müdahale etmiş oluyoruz, bir de bunun üzerine kan akışını zorlayan sigara içimi eklenince, işler gerçek anlamda karışıyor. “diyen Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Berat Çiğdem ayrıca şunları ekledi: 
Op. Dr.  Berat Çiğdem genel whatsapp butonu
"Burada suçlunun nikotin olduğundan bahsetmekte fayda var, yani sadece sigara içenler risk altında değil, aynı zamanda elektronik sigaranın her çeşidi, tütün veya nikotin sakızı çiğneyen veya nikotin bandı kullananlar da risk taşır.”

Sigarayı Sadece Genel Anestezi Alanlar Mı Bırakmalı?

genel anestezi ve sigara"Sigara içenler genel anesteziye daha duyarlıdır ve kullanılan soluma gazları ve ilaçlarla ilgili sorunlar yaşayabilirler. Biz burun ameliyatlarında çoğunlukla genel anestezi kullanırız" diyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cenk Teker, sözlerine şöyle devam etti:
Op. Dr. Cenk Teker genel whatsapp butonu
“Kronik sigara içenlerin temel kalp hastalıklara sahip olma olasılıkları daha yüksektir, bu da onları genel olarak anestezi ve ameliyat nedeniyle artan komplikasyon riski altına sokar.

Bununla birlikte, nikotin ve zayıf yara iyileşmesi arasındaki her zaman bahsettiğimiz korelasyon göz önüne alındığında, hemen hemen her türlü cerrahiden önce, alınan anestezi şekli ne olursa olsun, sigarayı bırakmanızı tavsiye ederim.

Estetik Ameliyattan Ne Kadar Önce Sigarayı Bırakmalısınız?

sigarayı bırakmaDoktorlarımız bu soruya en az iki haftadan altı hafta öncesine ve sonrasına kadar değişen farklı cevaplar verdiler. Size uygulanacak ameliyata bağlı cerrahınıza danışmanın en doğrusu olacaktır.

İyileşme Sırasında Sigara İçmemek Neden Bu Kadar Önemlidir ve Ne Zaman Tekrar Başlayabilirim?

iyileşmeEstetik cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tahsin Görgülü: “Azalan mikro dolaşımı çevreleyen riskler, iyileşme döneminde daha da artar. Ameliyatın kendisi cilde kan akışını keser ve yeni kan damarlarının oluşması en az 72 saat sürer.
Doç. Dr. Tahsin Görgülü genel whatsapp butonu
Sigara içenlerde ise bu süreç engellenmiş olur ve yara iyileşmesi çok daha zor hale gelir.

Benzer şekilde, sigara içmek cildin düzgün bir şekilde iyileşmesi için gerekli olan başka bir bileşen olan kolajen üretimini de engeller.

Ameliyattan sonraki ilk dört ila altı hafta, yeni kolajenin üretildiği zamandır ve yine sigara içmek bu süreci olumsuz etkileyebilir.

En doğrusu hazır bırakmışken hiç başlamamanız ama ameliyattan önce 3 hafta ve sonrasında en az 6 hafta bırakılmasını öneriyorum. “dedi.

Sigaradan En Çok Hangi İşlemler Etkilenir?

yüz germe“Sigara kullanımında en yüksek risk, cildin gerildiği ve fazlalık cildin bedenden uzaklaştırıldığı ameliyatlardadır” diyen Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Çağhan Baytekin: “Özellikle meme dikleştirme, karın germe, obezite cerrahisi sonrası toparlanma ameliyatları ve yüz germe işlemlerini söyleyebilirim. Zira bu cerrahiler cilde ve kan dolaşımına çok fazla baskı yaparlar.
Op. Dr. Çağhan baytekin genel whatsapp butonu
Kesilen veya çıkarılan deri çok fazla olduğunda, sigara içmeyi kesinlikle önermiyorum bu haliyle yara iyileşme riskleri hayli fazla oluyor.”

Peki Ya Nargile?

nargileKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr.Tayfun Demirel:” Nargile ile alakalı araştırmalar, geleneksel sigara içimindeki kadar net veya kapsamlı değil ancak bunların tümü, akciğerlerin oksijeni emme yollarını değiştiriyor" diyor ve ekliyor:

"Tek derdimiz hastamız bir an evvel iyileşsin, toparlansın ve günlük yaşantısına herhangi bir sorun yaşamadan geçiş yapsın…
Op. Dr. tayfun Demirel genel whatsapp butonu
Dolayısıyla burada söz konusu olan yara iyileşmesi ve nargile de diğer tütün mamulleri gibi nikotin içeriyor. Aynı risk bunda da var.

Ameliyat olmayı planlayan sigara, nargile veya herhangi bir tütün tiryakisiyseniz, yapılacak en iyi şey mümkün olduğunca önceden bırakmaktır. “


Yayınlanma tarihi: 03/12/2021

-

Son Güncellenme: 07/03/2024

Başa Dön