Estetik Tedavilerle İlgili Doğru Sanılan 16 Yanlış!


Hülya Alkan tarafından yazılmıştır.

Estetik Tedavilerle İlgili Doğru Sanılan 16 Yanlış!

Göz kapağı ameliyatından burun estetiğine, meme büyütmeden liposuctiona, botokstan burun estetiği ameliyatlarına, estetik ameliyatlarla ilgili doğru sandığımız yanlış bilgiler!

Konu estetik ameliyatlar olduğunda, her kafadan bir ses çıkıyor, şehir efsaneleri dolaşıyor, kafalar karışıyor. Oysa gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün yeni teknikler ortaya çıkıyor ve geçmiş uygulamalarda ortaya çıkabilen istenmeyen sonuçlar ortadan kalkıyor. Kulaktan kulağa devşirilerek dolaşan bilgiler çoğu zaman kişilerde karar aşamasında büyük faktör oynuyor.

İşte göz kapağı ameliyatından burun estetiğine, meme büyütmeden liposuctiona, botokstan burun estetiği ameliyatlarına uzanan geniş bir yelpazede doğru sandığımız yanlış bilgiler!

1- "Kepçe kulak operasyonları sadece yetişkinlere yapılır."

kepçe kulak ameliyatı

Yanlış! Kepçe kulaklar çocuklar başta olmak üzere çok sayıda insanda psikolojik ve ruhsal sorunlara neden olabiliyor. Çocukların birbirlerine acımasız yorumları, gelişme çağındaki ergenlerin birbirlerine ‘takılmaları’ çocukları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Fakat uzmanlar, sanıldığının aksine kepçe kulak ameliyatlarının 5-6 yaşından itibaren yapılabildiğini belirtiyor.

2- “ Gözkapağı ameliyatları görme yetisinde sorun yaratabilir.”

göz kapağı ameliyatları

Yanlış! Yaşlanmanın etkisiyle göz kapakları sarkabileceği gibi, bazı insanlarda kalıtımsal faktörlerden ötürü düşük olabiliyor. Kimi zaman kişinin görüş açısına etki edebilen bu durum, her yaş grubundaki hastalara uygulanabilen göz kapağı ameliyatı sayesinde kolaylıkla ortadan kaldırılabiliyor.

3- “Sezaryen doğum esnasında karın germe ameliyatı yapılabilir.”

sezeryan sonrası karın germe

Yanlış! Uzmanlar bu iki ameliyatın aynı anda yapılmasını uygun bulmuyor. Karın bölgesinin kendini toparlaması için vücuda zaman vermenin, geçirilen zamanı spor ve egzersizlerle desteklemenin en doğrusu olduğunu belirten uzmanlar, karın gerdirme ameliyatı için en az 6 ay beklemek gerektiğinin altını çiziyor.

4- “Estetik burun ameliyatından sonra çok ağrı ve acı çekilir, ameliyat sonrası gözlük takılamaz."

Yanlış! Hekimler, estetik burun ameliyatlarından sonra, hekimlerin uygun ilaç takviyeleri ve uygulanan ameliyat teknikleri sayesinde hastaların çoğu burnunda ağrı hissetmediğini özellikle belirtiyor.

Geliştirilen yeni teknikler sayesinde burun kemiklerinin kırılmasına gerek kalmadığı gibi, ameliyattan ortalama 1 hafta sonra tamponların çıkarılmasının ardından gözlük takmanın hiç bir sakıncası bulunmuyor.

5- “Yağ dolgusu operasyonlarında hastalık kapma riski vardır.”

yağ enjeksiyonu

Yanlış! Uzmanların açıklamalarına göre yağ transferi; kişinin vücudunun herhangi bir yerinden alınan yağın, vücudunun başka bir yerine enjekte edilmesiyle gerçekleştirildiğinden, alerji ya da hastalık kapma riski barındırmıyor.

6- “Estetik burun ameliyatından sonra burun düşebilir.”

burun estetiği

Yanlış! Burnu oluşturan her yapıyı ayrı ayrı ele alan çeşitli ameliyat teknikleri gelişmesi sayesinde hiç bir hastada burun düşmesi meydana gelmediğini belirten plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanları, özellikle burun ucuna yönelik geliştirilen teknikler sayesinde, artık yüz mimiklerine uyum sağlayan, hareketli ve doğal bir görünüm sağlandığının altını çiziyor.

7- “Uzun süreli botoks uygulamaları zararlıdır. Botoks enjekte edilen bölge eskisinden daha kötü görünür.”

botoks uygulaması

Yanlış! Uzmanların genel görüşüne göre, estetik operasyona başvuran hastaların bir kısmı, ameliyat, botoks ya da yağ dolgusu gibi uygulamalardan önceki görüntülerini unutabiliyor.

Enjekte edilen botoksun zamanla etkisinin kaybolmasının ardından müdahale öncesi haline dönen bölge, kişide uygulamanın bölgeyi kötü etkilediğini sanmasına neden olabiliyor. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için, hekimler mutlaka ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarını çekip her hasta için arşiv dosyası oluşturuyorlar.

8- “Estetik burun ameliyatından sonra burun içine yerleştirilen tamponlar çok can acıtır ve nefes aldırmaz.”

Yanlış! Hekimlerin özellikle bu iki durumu ortadan kaldırmak için son yıllarda tercih ettiği özel geliştirilen silikon splint denen tamponlar sayesinde hasta burnundan her geçen gün daha rahat nefes alabiliyor.

Splintler ameliyat sonrası vücudun kendini tamir etmek için ürettiği sıvıların kolayca dışarı akmasına izin verdiği için ağız kokusu, mide bulantısı gibi şikayetleri azaltıyor, çıkartılırken de eski tekniklerdeki gibi acı vermiyor.

9- “Estetik ameliyatlar için yaz ayları uygun değildir.”

yaz ayları estetik

Yanlış! Uzmanlar, güneş ışınlarına direk ve daha fazla maruz kalınan yaz aylarında yalnızca yüz derisinin soyulduğu ameliyatlar ve kimyasal peelingleri önermiyor. Bunun dışında her türlü ameliyatın gerçekleştirilebildiği yaz aylarında yalnızca, hastaların ameliyat sahasını, yani dikiş atılan bölgeyi güneşten koruması gerekiyor. Bunun için de yüksek koruma faktörlü güneş kremleri, şapka ve şemsiye yeterli oluyor.

10- “Rahat nefes almak için burun içi, estetik görünüm için burnun dışı ameliyatı yapılır. Genç yaşta burun ameliyatı yaptırılmaz.”

Yanlış! Uzmanlar bu genel kanının yanlış olduğunu, burnun içinin de dış çeperinin de nefes almada aynı oranda etkili olduğunu belirtiyor.

Estetik amaçlı burun ameliyatlarının, kızlarda 17, erkeklerde 18 yaşından itibaren yapılabildiğini, eğer temel şikayet nefes almakta güçlük ve ciddi burun eğriliği ise, çok daha erken yaşlarda dahi bu ameliyatların uygulanabildiğini ekliyor.

11- “Meme protezi ya da meme küçültme ameliyatı kansere sebep oluyor.”

meme küçültme

Yanlış! Bugüne kadar meme büyütme amacıyla kullanılan meme protezlerinin, meme kanseri dahil hiçbir hastalık riskini artırdığına dair herhangi bir bilimsel veri bulunmuyor.

Silikon ve titanyumun vücut dokularına en iyi uyum sağlayan materyaller olduğu görüşünde hemfikir olan 21. YY hekimleri, meme protezlerinin kullanımı ile ilgili tek noktanın protezli memelerin mamografi ile değerlendirilmelerinin oluşturabileceği güçlük olabildiği görüşünde. Özellikle son yıllarda protezlerin daha çok kas altına yerleştirilmesi diğer bir ifadeyle protezle meme dokusunun fiziksel temasının azaltılması da mamografi değerlendirmesindeki bu güçlüğü azaltıyor.

Ameliyat sonrası hastaların memelerine daha çok dikkat etmesi, rutin muayenelerini aksatmaması sayesinde de, gelişebilecek herhangi bir kanser olasılığına karşı erken tanı konulmasını sağlıyor Meme küçültme ameliyatlarında meme dokusu azaltıldığından, otomatik olarak kanser geliştirebilecek hücre sayısı da azaltılmış oluyor.

12- “Erkeklerde estetik burun ameliyatı doğal durmaz.”

Yanlış! Plastik cerrahi uzmanlarının belirttiğine göre, erkeklerin çoğu malesef, estetik ameliyat yaptırmayı toplumsal nedenlerden dolayı ‘kendine yakıştıramıyor’. Ameliyat olduğunun başkaları tarafından anlaşılması ne yazık ki erkekleri psikolojik açıdan kadınlardan daha çok etkileyebiliyor. Bu da ideal burun yapısını kadın ideal burun yapısından farklı kılıyor.

Bu aşamada geliştirilen 3D yani üç boyutlu simülasyon teknikleri yardımıyla, kişinin ameliyat sonrasında nasıl görüneceğini önceden kendi gözleriyle görmesi önemli bir yer oluşturuyor. Konsültasyon sırasında hekimle birlikte bu simülasyon üzerinde çalışmak, en doğal görünüme sahip buruna kavuşabilmekte büyük yarar sağlıyor.

13- “Protez ve Meme Küçültme Ameliyatları sonrası kadınlar bebek emziremez.”

Yanlış! Uzmanlar özellikle kullanılan protezlerin meme dokusuyla herhangi bir teması olmadığını belirtiyor. Memenin dokusunun ya da meme kasının arkasına yerleştirilen protezler, emzirme konusunda hastalara hiç bir sorun yaşatmıyor. Meme küçültülme ameliyatı sonrasında da, kalan meme dokusunun meme başıyla olan bağlantısı ameliyat sırasında kesilmediği için memenin süt verme fonksiyonu etkilenmiyor.

14- “Şeker hastaları Liposuction yaptıramaz.”

liposuction
Yanlış! Halk arasında bilinenin aksine diyabet hastaları liposuction yaptıramaz grubunda değil. Hatta uzmanlar, bu ameliyatlardan en çok faydalanacak grupta olduklarını söylüyor.

Amerika’da şeker hastalığı için uygulanan tedavilerden biri olan liposuctiona, tip 2 diyabet hastalarında vücuttaki yağ oranını azaltmak, hastaya sistemik hastalıklar geliştirmemesi için yardımcı olarak başvuruluyor. Elde edilen sonuçlar diyabet tablosunun iyiye gittiğini gösterirken, kiloya bağlı tansiyon hastaları da bu tekniklerden fayda gören hasta grupları arasında yer alıyor.

15-Burun ameliyatı sonrası denize girmek risklidir.”

Yanlış! Hemen hemen tüm burun ameliyatlarının ardından iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılan deniz suyu spreyleri kullanıldığını hatırlatan uzmanlar, ödem çözücü etkisi nedeniyle özellikle estetik burun ameliyatından 10 gün sonra hastalara denize girmelerini öneriyor.

16- “Meme büyütme ameliyatında kullanılan protezin belli bir zaman sonra değişmesi gerekir.”

meme büyütme
Yanlış! Protezlerin bir süre sonra sonra değişmesi gerekmiyor. Çok nadir olarak ilk bir sene içinde silikonun etrafındaki zar kalınlaşıp, kapsül denen sert yapıyı oluşturabiliyor. Böyle bir durumda da hastaya ağrı hissi verme ihtimaline karşı silikon çıkarılıyor.

Protez hemen yenisiyle değiştirilebileceği gibi, vücut dinlendirilip bir süre sonra yeni bir protez yerleştirilebiliyor.


Yayınlanma tarihi: 22/06/2017

-

Son Güncellenme: 28/06/2021

Başa Dön