Estetik Tedavilerde En Sık Kullanılan Enjeksiyon Terimleri Kılavuzu

Dolgu Uygulamaları

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Gökçe Haspolat tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Estetik Tedavilerde En Sık Kullanılan Enjeksiyon Terimleri Kılavuzu

Belki 2002'den beri alnınız kırışmadı. Yazar burada botoksun kozmetik kullanım için onaylandığı yıla atıfta bulunuyor.

Belki de konuya hiç hâkim değilsiniz, dolgu enjeksiyonlarının yüzünüze neler yapabileceğini bilmiyorsunuz.

Her iki durumda da, bir sonraki veya ilk tedavinizden evvel kelime dağarcığınızı tazelemelisiniz. Medikal Estetik Hekimi Dr. Gökçe Haspolat’tan bize bir rehber hazırlamasını rica ettik:
Gokce Haspolat
“Elbette hazırlarım, bu aynı zamanda tıbbı terimlerin de kafa karışıklığını önlemek adına faydalı olacaktır.

Botulinum Toksini

botoxClostridium botulinum adlı bir bakteri türünden elde edilen saflaştırılmış bir proteinden yapılan bir ilaçtır. Şimdiye kadarki en popüler enjekte edilebilir tedavidir.

Sinirlerin kasların kasılmasını tetikleyen nörotransmitter asetilkolini serbest bırakmasını önleyerek çalışır.

Bu, aşırı aktif kırışıklığa neden olan kasları gevşetir, böylece çizgiler daha az belirgin hale gelir.

Botox, kozmetik enjeksiyonlar için botulinum toksininin mevcut olduğu ve en popüler olduğu ilk isim markasıydı, ancak ülkemizde Dysport’da kullanılmaktadır. FDA tarafından onaylanmıştır.

FDA Onayı

FDAGıda ve İlaç İdaresi’nin içeriklerin güvenlik ve etkinliklerini göstermek için klinik deneyler yapma süreci vardır. Etkinliği kanıtlamak için gerçekten bir çizgiyi yumuşatmanız veya bir kası dondurmanız gerekir.

İşte FDA senelere yayılan araştırma ve deneylerle, estetik tedavilerde kullandığımız ürünlerin, insan sağlığına uygun olup olmadığını araştırıyor, inceliyor.

Dermal Dolgu

dermal dolguFiziksel bir değişiklik yaratmak için deriye veya altına hatta bazı durumlarda kemiğin hemen üstüne kadar enjekte edilebilen maddelerdir.

Silikon gibi kalıcı dolgu maddeleri ve polimetilmetakrilat gibi beş yıl kadar ömrü olan yarı kalıcı dolgu maddeleri artık yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Sonuçları iki yıla kadar süren ancak geri dönüşümlü olan hyaluronik asit dolgu maddeleri günümüzde birçok doktor tarafından tercih edilmektedir.

Hyaluronik Asit- HA

hyaluronik asitEn popüler dolgu maddesidir zira dünya üzerinde 1 yılda 3 milyondan fazla enjeksiyon yapıldığı söyleniyor. Ağırlığının 1.000 katını suda tutarak cildi dolgunlaştıran bir şekerdir aslında.

Ciltte doğal olarak oluştuğu için, diğer dolgu türlerine göre alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı çok daha düşüktür.

Farklı marka ve türlerdeki hyaluronik asit dolgu maddeleri, içeriği farklı konsantrasyonlarda ve parçacık boyutlarında sunar.

Küçük olanlar, dudaklar gibi daha sığ çizgileri ve hassas alanları doldurmak için iyidir, daha büyük parçacıklı olanlar ise yanaklara hacim katabilir ve nazolabial kıvrımları yumuşatabilir.

Hiyalüronidaz

hiyalüronidazCildinizde doğal olarak bulunan seviyelerden ödün vermeden hyaluronik asit dolgu maddelerini saatler içinde parçalayabilen bir grup enzimdir.

Potansiyel, ancak nadir görülen yan etkiler arasında enjeksiyon bölgesinde geçici kaşıntı, kızarıklık ve şişme bulunur. Dolgu uygulamasından memnun kalmayanlar yaptırabilirler.

Ayrıca, potansiyel olarak körlüğe veya cilt dokusu ölümüne neden olabilecek bir kan damarına çarpması durumunda bir güvenlik anahtarı olarak da kullanılabilir.

Lidokain, Anestezik Krem

anestezik kremÜreticilerin, hastaların yaşadığı ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için belirli hyaluronik asit dolgulara ekledikleri lokal bir anestezik içeriktir ve genellikle lidokain koyarlar.

Dolgular iğne batması gibi hissettirir, bu nedenle genellikle önce bölgeye uyuşturucu krem uygularız. Daha sonra, enjekte edilirken, dolgu içindeki anestezik yayılır, böylece her enjeksiyon bir öncekinden daha az acı verir.

Ayrıca şunu da söylemek isterim Botulinum toksini enjeksiyonları daha az acı verir. Çabuk geçen bir arı sokması gibidir.

Poli-l-laktik Asit

poli-l-laktik asitNazolabial kıvrımları iki yıla kadar dolgunlaştırmak için FDA onaylı Sculptra dolgu maddesinin içinde bulunan bir şeker türüdür.

Hyaluronik asidi oluşturan şekerin aksine, bu vücutta doğal olarak oluşmaz ve çözünemez.

Ödem, Şişlik

ödemHyaluronik asit enjeksiyonlarının en yaygın yan etkisi, bir veya iki gün sonra şişliktir nedeni ise hyaluronik asit cildinizdeki suyu çekmesidir.

Kendinizi gece boyunca normalden daha fazla yastıkla desteklemek, tuzlu yiyeceklerden kaçınmak yardımcı olabilir.

Asla şişkin bölgelere bastırmayın, çünkü daha fazla şişmeye neden olma riskiniz vardır. Hatta muhtemelen dolguyu yerleştirildiği yerden uzaklaştırırsınız.”

Estetik İşlemlerini Tıp Doktorları Yapar

medikal estetik doktoruSon olarak şunu da eklemek istiyorum. Yaptıracağınız her estetik tedavinin bir tıp hekimi tarafından yapılması gerekir.

Güzellik merkezlerinde çalışan, estetisyenlerin veya hemşirelerin bu tarz tedavileri yapma hakları yoktur ve yasal değildir. Mutlaka doktorun kimlik bilgilerini kontrol edin.”


Yayınlanma tarihi: 24/05/2022

-

Son Güncellenme: 13/10/2022

Başa Dön