Estetik Cerrahide Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmıştır.

Estetik Cerrahide Gelecekte Bizleri Neler Bekliyor?

Geçtiğimiz hafta değerli doktorlarımızın katkısıyla estetik cerrahide son 10 yılda yaşanan gelişmelere değinmiştik.

Bu hafta ise yine doktorlarımıza, estetik cerrahide gelecekte bizleri, estetik dünyasında nelerin beklediğini, tahminlerini sorduk:

1. Yenileyici- Rejeneratif Tıp Patlaması 

ameliyatsız cilt gençleştirme

“Estetik alanında, vücudun kendi kök hücrelerini ve iyileştirme yeteneklerini estetik amaçlarla kullanan rejeneratif tıp etrafında merkezlenen bazı heyecan verici gelişmeler var.

Katıldığımız hemen her tıp kongresinde bahsediliyor.” diyen Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Türkyılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Rejeneratif tıp hakkında son derece güzel çalışma ve araştırmalar yapılıyor.

Bu konsept, bazı durumlarda vücudun kendi kolajen ve hatta elastin üretme yeteneğini artıran dolgu maddeleri ile biyostimülasyon gibi şeylere odaklanıyor.

Heyecan verici bu yeni ürünleri ortaya çıkartmak için şimdiden gayretle çalışan şirketler var.

Örneğin, dokularda doğal olarak hacim oluşturan yeni enjekte edilebilir ürünler, iyileşme sürelerini ve sonraki cerrahi sonuçları iyileştirmeye yardımcı olabilecek ürünler, cildin ve yumuşak dokuların daha iyi görünmesine yardımcı olabilecek yenileyici dokudan türetilen cilt bakımı ürünlerinin değişimine şahit olacağız.

Üstelik bu 10 sene içinde yapılmaya başlanacak. Estetik cerrahi gerçek anlamda devrim yaşayacak."

2. Daha İyi Botoks

botox

Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Zahide Eriş: “Biliyorsunuz en sevdiğimiz ve hastalar tarafından da en sevilen uygulamalar arasında botoks başı çeker.

Botoks enjeksiyonları en popüler cerrahi olmayan yani ameliyatsız estetik prosedür olmaya devam ediyor ve edecek de!
Zahide Eris
Botox 25 yılı aşkın bir süredir piyasada olsa da, botoxtan daha uzun süreli etkileri olan topikal yani krem gibi sürülen bir nörotoksin geliştirmek için devam eden araştırmalar var.

Topikal botoksa ek olarak, daxibotulinumtoxinA adı verilen ve üç ya da dört ay kalıcılığı olacak farklı bir nörotoksin formu geliştiriliyor.

İnanın ben de bilim insanlarının bu ürünleri çıkarmasını heyecanla bekliyorum ve çok yakın zamanda bunların hepsi gerçekleşecek.” dedi.

3. Tespit Edilemeyen Göz Bölgesi Düzeltmeleri 

göz kapağı estetiği

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hanzade Kocatürk:  "Bence, önümüzdeki 15 yıldaki eğilimler daha da doğal görünen bir cerrahi sonuca doğru hareket edecek yani cerrahi teknikler gelişmeye devam edecek ve hiçbir ameliyat belirtisi olmadan hastanın tam manasıyla gençlik yıllarına döndürmemize izin verecek.

Zamanı gerçekten geri çevirirken, hastaların kendileri gibi görünmelerini sağlayacağız. Özellikle göz altı çukurları için daha tutarlı sonuçlar verecek yeni dolguların geliştirileceğini umuyorum ve duyuyorum.

Şu anda mevcut olanlar evet gayet iyi ancak sıvı tutulmasına neden olabiliyor ve bu haliyle bazı hastalarda uygulama zorluğu yaşanabiliyor.

Ayrıca ameliyatsız göz kapağı estetiğinde de sarkma sorununu çözümleyen etkili kremlerin icat edileceğini düşünüyorum.”

4. Burun Dolguları Rafa Kalkabilir 

burun dolgusu

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Op. Dr. Ahmet Kürşat Yiğit:  “Ameliyatsız rinoplasti olarak da ifade edilen burun dolguları, çoğunlukla Instagram sayesinde birkaç yıldır oldukça popüler ancak artık birçok hasta, iyi uygulanmış bir cerrahi burun estetiği ile çok daha üstün bir sonuç sağladığını ve cerrahi olmayan rinoplastinin faydasız olduğunu fark ediyor.

Burnunda sorun olan herkese kapıdan giren hemen hemen her hastaya, iyi bir aday olmasalar bile, cerrahi olmayan bir rinoplasti önerilmemelidir. Uyan hasta vardır, uymayan vardır.

Özellikle ileri zamanlarda hastaların estetik konusunda çok daha fazla bilinçleneceğini, doğru ve yanlışın ayrımına bilinçlendikleri için daha rahat varacaklarını düşünüyorum.”

5. Kök Hücrenin Şifası

kök hücre tedavisi

Medikal Estetik Hekimi Dr. Sevgi Ekiyor: “Estetik uygulamaların,  2025 yılına kadar küresel olarak 22,2 milyar dolar değerinde bir pazara sahip olacağı ve cerrahi olmayan tedavilerin önümüzdeki birkaç yıl içinde giderek daha popüler hale gelmesi geleceği hemen her konferansta ifade ediliyor.” diyor ve ekliyor:
Dr. Sevgi Ekiyor whatsapp butonu
"Bazı heyecan verici uygulamalarla birlikte, prosedürlerin kalitesini daha da artırmak için yeni teknolojiler ve yenilikçi tekniklere öncülük edilecek.

Beni en fazla heyecanlandıranlar ise yapay zeka ve 3D görüntülemedeki gelişmeler, tedavileri her zamankinden daha da kişisel hale getirecek. Ayrıca kök hücre teknolojisinin, bir anda daha uzun süreli bir sonuç için dolgu maddelerine, saç dökülmesi ve topikal cilt tedavileri için çok iyi bir şifaya dönüşeceğine inanıyorum.

Kök hücre yakın gelecekte daha da geliştirilecek ilginç kavramdır.”

6. Sonrası İçin Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi

meme büyütme

“Oyun tamamen değişecek zira artırılmış gerçeklik teknolojisini artık estetikte çok daha aktif kullanmaya başlayacağız.” diyen Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tahsin Görgülü konu hakkında bir örnek veriyor:

“Biliyorsunuz yeni yazılımlarla, kadınların estetik ameliyat geçirmeden önce yeni memelerinin nasıl görüneceğini gösterebiliyoruz. Fakat artık yeni yazılımlarla memelerin 3 boyutlu sanal görüntülerini, hastanın gerçek vücudunun canlı görüntülerinin üzerine bindirerek çalışacak.

Cerrah, memelerin boyutunu ve şeklini gerçek zamanlı olarak manipüle edebilirken, hasta bu farklı şekil ve boyutların nasıl görüneceğini görmek için vücudunu her açıdan inceleyebilecek.

Bu, hastaların daha bilinçli kararlar vermesine yardımcı olacak. Bildiğim kadarıyla bu yazılım şu anda sadece meme büyütme prosedüründe çalışıyor, ancak geliştiriciler teknolojiyi diğer cerrahi prosedürlere de uygulayacaklar.”

7. 3D Biyobaskı

burun estetiği

“3D baskı, artık plastik cerrahi alanında uygulanmaya başlanacak başka bir teknoloji.” ifadesinde bulunan Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakan Bulam, ayrıca şunları söyledi:

“Çeşitli tıbbi ürünler üretmek için biyomateryalleri kullanan bir 3D biyobaskı sistemi tasarlandı bile. Kemik rekonstrüksiyon ameliyatlarında kullanılabilecek biyolojik olarak parçalanabilen bir ağ oluşturdular.

Özellikle rekonstrüktif cerrahi ve burun estetiği için devrimsel bir olaydan bahsediyoruz. Hasarlı kemiğin yerine yerleştirilen bu malzemeden 3D baskılı bir protez, vücudun diğer bölgelerinden kemik nakli ihtiyacını ortadan kaldırabilir.

Bu aynı zamanda ameliyatı gerçekleştirmek için gereken süreyi yaklaşık sekiz saatten iki saate kadar önemli ölçüde azabilir.”

Yeniben’de tedavilerde öne çıkan doktor olarak yer almak için tıklayınız


Yayınlanma tarihi: 14/10/2021

-

Son Güncellenme: 27/10/2023

Başa Dön