Erkekler de estetiğe merak sardı


Indigo Dergisi’nin haberine göre estetik operasyonlara sadece kadınların ilgi gösterdiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Erkekler de en az kadınlar kadar meraklılar…

Artık günümüz erkekleri de bakımlı ve yaşının iyisi olmak için kozmetiklerden ve estetik operasyonlardan payına düşeni alıyor. Bakın konuyla ilgili estetik cerrah Op. Dr. Alpaslan Topçu neler anlatıyor.

Erkekler de en az kadınlar kadar estetik konusuna merak sardılar. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

erkeklerde estetik

Dış görünüş ile ilgili kaygılar kadınlar ve erkekler için aynı seviyede.

Diyet programları, spor gibi yıllardır kadınlara yönelik olan konular artık erkeklerin de ilgisini çekiyor, çünkü fiziksel görüntünün sosyal hayattaki önemini artık herkes biliyor.

Tabii bunların yanında estetik operasyonlardaki başarının artması ve çok kısa sürede iyileşme periyodları hatta çoğu zaman günlük yaşamı etkilemeyen işlemler plastik cerrahiye olan ilgi erkekler tarafından da oldukça revaçta.

Medikal estetik ürünleri üreten Allergan’ın yaptığı araştırmaya göre erkekler mesleklerini daha uzun süre yapmak, daha iyi bir pozisyonda olmak ve daha çok para kazanmak için genç görünmek istiyor.

Ancak doğal yaşlanma süreci ve çevresel faktörlere yanlış diyetler ve hatalı spor eklenince yüz ihtiyacı olan yağdan mahrum kalıyor.

Erkekler en çok hangi konuda size geliyor?

erkekler hangi estetikleri tercih ediyor

Erkekler kısa sürede uygulanabilen, izsiz ve dışardan bakınca anlaşılamayan doğal görünümlü işlemleri tercih ediyorlar. Vücut şekillendirme ile ilgili işlemler listenin başında yer alıyor.

Yani Liposuctionlar, yağ enjeksiyonları, göğüs ve karın şekillendirme gibi işlemleri kastediyorum.

Bunlardan sonra ağırlıklı olarak, yüzle ilgili müdahaleler, Botox- Dolgu uygulamaları, Göz Kapağı Operasyonları geliyor diyebilirim. Estetiğe olan ilgi her geçen gün artıyor.

Erkekler daha erkeksi bir ifade istiyorlar mı?

erkeklerde cilt bakımı

Hyalüronik asit dolguları, dudakları güçlendirirken; yanak, elmacık kemikleri ve çeneye kaybettiği hacmi geri kazandırabiliyor.

Cerrahi müdahaleye gerek kalmadan daha genç bir görünüm elde edilebiliyor. Hastalar çok kısa sürede günlük rutinine geri dönebiliyor.

Çene problemi olduğu halde bunun farkında olmayan ve burunlarının büyük olduğunu düşünen pek çok erkek hasta var. Yüz gençleştirme metotlarıyla daha erkeksi bir ifade sağlamak da mümkün.

Erkeklere yapılan işlemler kadınlardan farklı mı?

bakımlı erkekler

Tabi ki farklı ama yaklaşım olarak.

Kadına yapılan Liposuction ile erkeğe yapılan Liposuction yöntem olarak aynı ama tamamen farklı konseptler ile uygulanıyor.

Yani kadın vücudunda hoş görünen detaylar yaratılmaya çalışılırken erkekte daha erkeksi, kaslı görünümlü, daha sportmen bir vücut yaratılmaya çalışılıyor.

Bu nedenle farklı alanlara Liposuction yapılıyor, vücudun farklı bölgeleri inceltiliyor.

Vücut şekillendirme talebi ile gelen bir erkekte neler uyguluyorsunuz? Nasıl bir süreçten geçiyor?

erkeklere özel vücut estetiği

Bu işte standart bir prosedür yok. Çünkü başvuran her hastada sorun farklı oluyor. Bunun yanında sonucu etkileyen pek çok faktör var.

Her hastanın metabolizması farklı, yaşam stili farklı, alışkanlıkları farklı, beslenme düzeni farklı…

İşin içinde çok faktör var ve hepsi de doğal olarak neticeyi etkiliyor. Ama kısaca iki etaptan bahsedebilirim.

Birincisi kilo sorunu olup olmadığı. Çünkü yapılacak cerrahi prosedürler kilo verdirme işlemleri değil vücut şekillendirme işlemleri.

Bu nedenle öncelikle fazla olan kilolar kontrol edilmeli. Bu aşamada metabolizma kontrolü ve uygun diyet programları devreye giriyor. Sonrasında ikinci basamak ise şekillendirme işlemleri oluyor. Yani cerrahi operasyonlar devreye giriyor.

Spor yapan ve diyetine dikkat eden bir erkekte hala sorun olur mu? Yani bunlar istenen vücut şekli için yeterli değil mi?

erkekler hangi estetikleri tercih ediyor

Çok üzgünüm ki bazen yeterli olmuyor. Çünkü saç rengimiz göz rengimiz gibi vücut şeklimizde de genetik özellikler var. Mesela yağ dokunun dağılımı.

Bel bölgesinde lokalize yağ fazlalığınız varsa kilo vererek kurtulamazsınız ya da en ufak bir kilo artışında ilk olarak bu alanda yağlanma kendini gösterir.

erkekler ve estetik

Spor ile Jinekomasti dediğimiz memenin büyümesi sorununu da çözemezsiniz mesela. Çünkü yağ doku yanında meme bezinde oluşan büyüme de sorundur ve bunun cerrahi olarak düzeltilmesi gereklidir.

Cerrahi olarak tam anlamıyla yapılan nedir? Yalnızca fazla olan alanlardan yağ almak mı?

erkeklerde karın kası

Tabi ki değil.

Kadında da erkekte de şekilli vücut derken bazı konkavite ve konveksitlerden bahsediyoruz aslında. Dergilerdeki hepimizin beğendiği vücutlara bakın, bir tek ince bel düz karın değil olay.

Göbeğin ve orta hattın çökük olduğu yanlarda kasların belirgin olduğu bel kısmında bir korvu olan karın hepimize güzel gelir mesela. İşte önemli olan cerrahi işlemlerle bunu yaratabilmek, ki artık yeni teknolojilerle kolayca yapılabiliyor.

Vermek istediğiniz efekt yağın istenilen alanda inceltilip istenilen alanda kalınlaştırılması ile sağlanıyor.

Peki kaslı görünümü nasıl yaratıyorsunuz gerçekten kasları mı büyütüyorsunuz yoksa her şey bir illüzyon mu?

kaslı vücut

Evet aslında bir illüzyon. İstediğiniz şekli yağ ile yaratıyoruz.

Karın kası göğüs kası kol kası gibi belirginleştirmek istediğimiz alanlarda yağı koruyup ya da bazen üzerine ekleyip diğer alanlarda inceltmeler yapıyoruz. Amaç yalnızca daha şekilli bir vücut yaratmak.

Karşıdan bakınca göğüs kasları ve kol kasları belirgin olan karın hatları ortaya çıkmış bir vücut amaçlanan şekil oluyor. Aslında heykel yapmak gibi bir şey. Elimizdeki madde yağ ve istediğimiz gibi şekillendirip dış görünüşü ona göre oluşturuyoruz.

Yalnızca karın bölgesi için mi geçerli bu durum yoksa başka alanlarda da aynı işlemler yapılabilir mi?

estetik operasyonlar

Tabi bu sorunlu bölgeye göre değişiyor. Bacaklarda sorun varsa bu alan için uygun şekillendirmeler yapılıyor.

Diz altında baldırlar belirginleştirilip uygun alanlar inceltilebilir. Bel bölgesinde sorun varsa bu alanla oynanabilir. Ama hep gerekli alanlar inceltilip bazı alanlarda yağ doku korunuyor.

Ne kadar sürüyor bu işlemler?

vücut estetiği öncesi sonrası

Cerrahi kısmı gerçekten kısa sürüyor. İşlem çalışılan alanın büyüklüğüne göre 1 ile 3 saat arasında sürüyor. Hasta 4-5 saatlik bir dinleme sonrası hastaneden çıkabiliyor.

Ertesi gün korse ile çalışma hayatına dönüyor genellikle. Kesi olmadığı için ağrı ve ya hareket kısıtlılığı yok. İşlem yapılan alanlardaki ödem ve morluklar 1-2 hafta içinde toparlıyor. Ama öncesinde kilo sorunları varsa bunları halletmek daha uzun zaman alıyor tabi ki.

Hastalarınızın yaş profili nedir? Gençler mi daha çok yoksa orta yaşlılar mı?

erkeklerde yüz estetiği

Her yaş grubundan hastamız var. Gençler genellikle spor ile düzeltemedikleri alanlarla ilgili başvuruyorlar.

Erken dönemde karın, bel ve göğüs şekillendirmeler en çok uyguladığımız işlemler. 30-40 yaş arasında kilo sorunları daha ön planda oluyor.

Tabi yaş arttıkça kilo sorunları daha öne çıkıyor. Kilo problemleri çözüldükten sonra cerrahi prosedürler uygulanıyor. 50’li yaşlarda ise yüzle ilgili işlemler, göz kapağı operasyonlarında ciddi bir artış oluyor.


Yayınlanma tarihi: 10/07/2018

-

Son Güncellenme: 04/02/2021

Başa Dön