Dr. Gökçe Haspolat: “Karantina günleri bizi yaşlandırdı ama sakin olun çözümü var”


Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Gökçe Haspolat tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Dr. Gökçe Haspolat: “Karantina günleri bizi yaşlandırdı ama sakin olun çözümü var”

Son zamanlarda aynada sert bakışlara sahip birini görüyor musunuz? Üstelik daha evvel görmediğiniz bir cilt rengi, yeni kırışıklıklar, sanki hızlandırılmış bir yaşlanma sürecine girmiş gibi…

İşte bu belirtiler için 2020'nin suçlu olduğunu düşünüyorsanız, hiç de yalnız değilsiniz! Stres sağlığımızı etkiliyor ve bizi daha hızlı yaşlandırıyor.

Medikal Estetik Hekimi Dr. Gökçe Haspolat’a bu süreci nasıl yöneteceğimizi ve hangi çözümlerin olduğunu sorduk:
Gokce Haspolat
“2020 Covid-19 pandemisi hepimizi etkiledi çünkü yaşadığımız stres, vücudu birçok yoldan etkiler. Beyaz yakalı hastalarımın ortak bir söylemi var: “Online toplantılarda, yüzüm iyi görünmüyor!”

Zoom toplantıları, FaceTime görüşmeleri ve benzerleri iletişim araçlarının kullanımları sırasında kendi yüzlerimize daha fazla odaklandık, daha önce hiç fark etmediğimiz kusurları fark ettik.

Karantina kaynaklı yaşlanma sadece bir algı meselesi değildir. Pandemiye bağlı stres, evet cildimizi kötü açıdan etkiledi.

Stres Hormonları Cildinizin Yapısı İçin Kötüdür

Stres hormonu kortizol arttıkça cilt kolajeni parçalanır. Kolajen cildinize yapısını kazandıran bir yapıtaşı olduğu için parçalanması ve giderek azalması ise yorgun görünümlü, sarkık bir cilde yol açar.

Stres ayrıca cilt bariyer işlevini de tüketerek cildinizi kurutabilir. Bir de buna uykusuzluk sorunu eklenirse bir kısır döngü başlar. Cildi sürekli nemlendirme ve uyku düzenine dikkat etmek gerekiyor.

Mutsuzluk İfadeleri

Şimdi düşünün, bütün gün kimseyi görmüyorsanız, hangi yüz ifadelerini yaparsınız?

Haberleri izledikçe daha çok kaşlarımızı çatıyoruz, daha az gülümsüyoruz ve çok uzun süredir daha önce hiç hissetmediğimiz duyguları hissediyoruz. 

Mutsuz ifadeler, daha önce pek görünür olmayan kırışıklıkların ortaya çıkmasını ve varsa da daha da kötüleşmesini sağladı.

Şeker, Alkol ve Karbonhidrat Bakımından Zengin Bir Diyet Cilt Yaşlanmasını Hızlandırır

İtiraf edelim bu dönemde hepimiz çok sağlıklı beslenmedik. Herkes minik bir gurme ve aşçı oldu, mutlu olmak için bol bol ekmekler yapıldı, tatlılar denendi.

Fakat ne yazık ki, çeşitli araştırmalar şekerli gıdaların ve ultra işlenmiş gıdaların gerçekten sağlığımızı olumsuz etkilediği ve yaşlanma sürecine olumsuz katkı sağladığını söylüyor.

Yeteri kadar mutfakta karbonhidratlı hünerlerimizi gösterdiğimizi düşünüyorum, daha sebze meyve ağırlıklı yeni tarifler denemekte fayda var.

Alkol Tüketimi

Pandemide alkol sınırını aşanlar da oldu. Alkol kullanımı ile yaşlanma şiddeti arasında çok yakın bir bağ var. 

Göz altı şişkinliği, orta yüz hacmi kaybı ve yanaklardaki kan damarları için olumsuz etkiye sahip.

Ayrıca alkolün, vitamin eksikliğine, doku hasarına ve kolajen üretme yeteneğinin azalmasına neden olduğunu ve vücudu birçok şekilde etkilediğini de biliyoruz.

Daha Az Egzersiz Yaptık, Daha Az Güneş Gördük

Spor salonlarının kapatılması bizi rutinlerimizden çıkardı ve evden çalışmak günlük doğal güneş ışığı alımımızı kısıtladı. D vitamini eksikliği yaşamaya başladık.

Egzersiz dolaşım sistemine yardımcı olur, cildi güzelleştirir fakat hepsinden mahrum kaldık. Evde egzersiz denenebilir ve balkonlar, teraslar güneş banyosu için son derece mantıklı.

Güzellik Bakım Rutinleri İhmal Edildi

Cilt bakımı, dolgu, botoks, mezoterapi, PRP veya cihazlarla yapılan tüm cilt bakım tedavilerine bir süre ara verildi ve bu da yine yüzümüzdeki sorunların artmasına neden oldu.

Karantina günleri bizi yaşlandırdı ama sakin olun çözümü var. Kontrollü bir şekilde, fiziksel mesafeyi koruyarak, maske kullanarak, güvenilir estetik kliniklerini ziyaret edebilirsiniz.

Ciltteki değişim, hem stresinizi azaltacaktır, hem de kendinizi çok daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Gökçe Haspolat Clinic’te yüzeylerin dezenfektanla temizliğinden tutunda, klinik içi havasının hepafiltre, karbon filtre ve UV ile devamlı olarak temizlenmesine kadar pek çok önlemi alıyoruz.

Geceleri uygulama ve bakım odalarımız ultraviyole ışınlarla sterilize ediliyor. Kliniğimizde tam randevu saatinde gelen hastalarımızla, bekletme yapmadan hizmet veriyoruz.”


Yayınlanma tarihi: 12/01/2021

-

Son Güncellenme: 10/11/2022

Başa Dön