Dr. Gökçe Haspolat: “Her zaman fondötenden önce bir güneş koruyucu uygulayın”

Cilt Bakımı

Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Dr. Gökçe Haspolat tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Dr. Gökçe Haspolat: “Her zaman fondötenden önce bir güneş koruyucu uygulayın”

Yeniben’in instagram hesabı üzerinden yaptığımız “Güneş Koruyucu Ürün Kullanımı” anket çalışması sonuçlarına göre 1031 katılımcının sadece 19’u yaz kış, hava durumu fark etmeksizin yüzüne güneş koruyucu ürün kullandığını açıkladı.

Evet bu bir gerçek, yaşlanma geciktirici ürünleri güneş kreminden daha fazla kullanıyoruz.

Hal böyle olunca, güneş koruyucu ürünleri ve güneşin cildi nasıl etkilediğini, güneşten korunmak için tam olarak nelere dikkat etmemiz gerektiğini Medikal Estetik Hekimi Dr. Gökçe Haspolat’a sorduk:
Gokce Haspolat

“Açıkçası anket sonuçlarınız beni çok şaşırtmadı zira hala ülkemizde güneş koruyucu ürünlerin tam olarak anlaşılmadığını, sadece yaz mevsiminde, deniz tatilinde acı çekmemek için koruyucu ürünler kullanıldığını gözlemliyorum.

Öncelikle konuya şuradan başlamak da fayda var. Cilt kanserini önlemek, güneş koruyucu kullananlar arasında en önemli konu olmalıdır, ardından yaşlanan cilt görünümünü önlemek, güneş lekelerini önlemek gibi detayların da bilincinde olmalıyız.

Kısaca cilt kanseri konusu atlanmamalı zira biz bir Akdeniz ülkesiyiz ve güneş ışınları ülkemizi çok seviyor.

Hastalarımın yüzlerindeki cilt lekelerini ya da yaşlanma belirtilerini tedavi ederken fark ediyorum, hemen hemen hepsi, güneş kremine ihtiyacı olacak kadar güneşe maruz kalmadıklarını ifade ediyor.

Yazı Kış Güneş Kremi Kullanmalı Mıyız?

güneş koruyucularİki tür güneş ışını vardır, UVA ve UVB. UVB ışınları cildin yüzeyini etkileyerek güneş yanığına neden olur. UVA ışınları daha derine inerek cilt kanserine ve yaşlanma belirtilerine neden olur.

Hücreleriniz herhangi bir tür UV ışığına maruz kaldığında, cildinizi renklendiren ve bronzlaştıkça koyulaşan pigment olan melanini daha fazla üretir.

Yanarsanız, muhtemelen hem UVA hem de UVB ışınları alırsınız. Bronzlaştığınızda ve yanmadığınızda, bu, UVB ışınlarından daha fazla UVA ışınları aldığınız anlamına gelir.

Yani cilt kanseri ve hasar riski hala var. Güneşten koruyucu kremler yararlı mı zararlı mı? Yanıt yararlı evet yaz kış güneş kremi kullanmalıyız. 

Peki ya Güneş Koruyucu Haplar?

cilt kanseri ve güneş ışınlarıCilt kanseri konusunda şöyle bir veri var 70 yaşına kadar 5 kez güneş yanığı geçirmek, melanom riskini iki katına çıkartıyor.

Şimdi yeri gelmişken şunu da hemen söylemek isterim, son zamanlarda güneş koruyucu hapları görüyorum.

İnanılmaz faydalar vaat eden diyet takviyeleri gibi tehlikeli UVA / UVB ışınlarına karşı güvenli ve etkili koruma sağladığını ifade ediyorlar.

Günlük bir hapla cildinizi güneşin zararlarından koruyacağınızı, gereksiz cilt yaşlanmalarını ve kırışıklıkları önleyeceğinizi, cildinizin ve göz sağlığınızı destekleyeceğinizi iddia ediyorlar.

SPF 100 veya daha yüksek bir güneş kremi, zararlı UVA / UVB ışınlarına karşı en iyi savunmadır. Hiçbir hap onun yerini alamaz.

Birçok güzellik markası, düşük dereceli SPF'leri formülasyonlarına entegre ederek ve ardından düzeltici ve koruyucu olarak toz ve sıvı fondötenleri pazarlayarak tüketicinin bir taşla iki kuş vurmasını amaçlıyor fakat insanlar, makyajlarının güneş kremi içerdiği için cildini korunduğunu düşünüyor.

Uygulanan fondöten miktarı, uygulayacağınız SPF miktarına eşit değil. Her zaman fondötenden önce bir güneş koruyucu uygulamak ve gerekirse gün içinde rötuş yapmak gerekiyor.

Hepimiz günde en az 100 SPF’li bir güneş kremi kullanmalıyız, hem de yaz kış! Plaj günleri veya açık hava etkinlikleri için, SPF'yi yükseltin.

Ben Gökçe Haspolat Clinic’te hastalarıma Melan 130’u öneriyorum. Bu ürün içeriğindeki etkin madde sayesinde melaninin çoğalmasını yani lekenin artmasını da baskılayan bir içeriğe sahip.

İşte bu noktada diğerlerinden ayrışıyor. Kısaca sadece güneşten korumuyor, lekeyi de baskılıyor.”


Yayınlanma tarihi: 23/03/2021

-

Son Güncellenme: 17/10/2022

Başa Dön