Dişinizin Ucu ya da Bir Parçası Kırıldı veya Çatladı Mı? Nedeni Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?


Emel Gerdaneri tarafından yazılmış, Baron Dental Clinic tarafından tıbbi olarak onaylanmıştır.

Dişinizin Ucu ya da Bir Parçası Kırıldı veya Çatladı Mı? Nedeni Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Dişlerimizin son derece güçlü olduğunu biliyoruz. MÖ’si zamanlardan bile kalan sapasağlam duran dişleri, pek çoğumuz müzelerde görmüşüzdür.

Ancak bazen kırıldığını hatta çatladığını görebiliyoruz. Baron Dental Kliniği’ne çatlayan ve kırılan dişleri ve nasıl tedavi edildiklerini sorduk:
Baron Dental Clinic whatsapp
“Dişler katlanmak zorunda oldukları birçok stres ve zorlanma nedeniyle çatlayabilir veya kırılabilirler.

Neden Dişim Kırıldı?

diş kırılma nedeniBu çatlama ve kırılma durumlarının nedenleri arasında şunları sayabiliriz:

  • Sert bir şey yemek

  • Kaza sonrası yüz travması

  • Spordan kaynaklanan hasar

  • Tedavi edilmeyen boşluklar

  • Doğal dişin yapısına zarar veren büyük amalgam dolgular

Özellikle tedavi edilmeyen dişin, kırılgan hale geldiğini veya çatladığını söyleyebiliriz.

Kırık Dişim Neden Ağrı Yapmıyor?

kırık diş ağrısıKırık dişler mutlaka hemen ağrıya neden olur diye bir kural yok. Kırık sinire kadar ulaştıysa, çiğneme sırasında ara sıra rahatsızlık, sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet yaşayabilirsiniz.

Ağrınız olsun ya da olmasın, dişin sağlığını ve doygunluğunu kontrol etmek ve daha fazla bozulma veya sorunları önlemek için gerekli tedaviyi olmak gerekiyor. Özetle ağrımasını beklememenizi öneriyoruz.

Kırık Ön Diş Nasıl Tedavi Edilir?

kırık ön diş tedavisiKenarlarında küçük çatlama veya kırık bulunan dişler ilk etapta herhangi bir ağrıya veya soruna neden olmadığı için, tedavisi hep ötelenir.

Ancak diş hekiminiz bu kırık parçanın kenarını yumuşatarak ve diş renginde bir dolgu yerleştirerek bir onarım yapabilir. Bu, pürüzlü kenarın dudaklarınızı veya dilinizi kesmesini önleyecektir.

Dişimizin Yarısı Kırılırsa Ne Olur?

yarım kırılmış dişİster ön diş olsun, ister arka, ciddi şekilde kırılmış dişler ise karmaşık tedaviler gerektirebilir. Büyük bir boşluk geri kalanının da kırılmasına neden olabilir ve bırakılırsa aşırı derecede ağrılı hale gelir.

Diş boşlukları ayrıca açıkta kalan diş eti çizgisi ve pulpa dediğimiz kök kanalı, sinirler ve bağ dokusu boyunca enfeksiyonlara neden olabilir.

Bu gibi durumlarda kanal tedavisi gerekebilir. Çatlaklar ve kırılmalar ayrıca sinir uçlarınızı açığa çıkararak dişleri sıcak ve soğuk havaya ve yiyeceklere karşı hassas hale getirebilir.

Kırılan Dişe Kanal Tedavisi Gerekli Midir?

kanal tedavisiÇatlak ve aşınmış dişler için kanal tedavisi her zaman gerekli değildir. Ağrı veya enfeksiyonun olmadığı durumlarda, çatlaklar özel bir diş çimentosu ile doldurulabilir ve birbirine bağlanabilir, kırılan bir diş ise bir kuron ile sabitlenir.

Kronlar ayrıca kırık uçlar, ayrık kökler veya dikey kırılmalar, ayrık azı dişleri gibi diğer yarık ve kırılma türlerinin tedavisinin bir parçası olarak ve daha fazla çatlak oluşumuna karşı önlem olarak kullanılır.

Son çare olarak, dişiniz içten dışa çürümüşse ve geri dönülmez şekilde kırılmışsa, diş hekiminiz dişinizin çekilmesini önerebilir.
 
Çatlak veya kırık bir diş fark edilmeyebilir veya mutlaka incinebilir, ancak herhangi bir soruna neden olmaması, onu görmezden gelmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Ne kadar küçük olduğunu düşünürseniz düşünün, herhangi bir anormalliğin araştırılması iyi bir ağız sağlığı rutininin parçasıdır.

Enfeksiyonlar hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede doğru tedaviyi olmanız gerekir.

Diş hekiminizle düzenli kontroller ve görüşmelerle, kırıkların ve çatlakların bir soruna dönüşmesini önleyebilirsiniz.

Kırık Diş Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

kırık diş tedavisiKırık diş tedavisi, mevcut hasarın ciddiyetine bağlı olarak farklı yaklaşımları gerektirir:

Dolgu- Bonding: Dişinizin ufak bir mine parçası kırıldıysa bu bir dolgu uygulamasıyla çözümlenebilir. Hazar özellikle ön dişlerde meydana geldiyse bonding uygulaması ayrıca estetik bir duruş sağlayacaktır. Diş renginde kompozit rezin olarak uygulanan bu tedavide uyuşturma gerekmez.

Diş Kaplamaları: Ön dişlerden biri kırılmış veya çatlamışsa, diş hekiminiz kaplama yaparak, dişlerinizin sağlıklı ve kusursuz görünmesini sağlayabilir.

Diş renginde kompozit malzeme veya porselenden yapılan bu ince bir kabuk kaplamalar, ölçü alındıktan sonra laboratuvarda tasarlanır.

Diş kronu: Eğer, dişinizin önemli bir bölümünü kaybettiyseniz, diş kronları bu sorunu çözümleyebilir. Kalan dişin bir kısmını törpülenir, işlevini korumak ve estetik görünümü iyileştirmek için özel olarak tasarlanmış kronla kaplayabilir.

Diş Kırılırsa İlk Etapta Ne Yapılmalıdır?

diş kırığıDişiniz kırıldıysa bir diş hekiminden randevu almadan hemen önce bu adımları atabilirsiniz:

  • Ağzınızı ılık suyla çalkalayın

  • Gazlı bez veya pamuk kullanarak kanayan bölgelere baskı uygulayın.

  • Şişlik varsa yanağınıza buz torbası koyun.

  • Ağrılıysa, parasetamol gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici kullanabilirsiniz

Kırık Ön Diş Tedavi Fiyatı Nedir?

kırık diş fiyatıKırık diş tedavi fiyatı tamamen kullanılan yönteme ve dişinizdeki hasara bağlıdır. Bonding en ucuz seçenek olarak karşımıza çıkarken, eğer implant yapılacaksa, bu maliyetleri artıracaktır.

Bir fiyat aralığı verecek olursak 300 ila 5000 dolar arasında değişebilir.


Yayınlanma tarihi: 17/03/2022

-

Son Güncellenme: 29/06/2022

Başa Dön